De Amerikaanse dermatoloog van de sterren, dr. Frederic Brandt zweert bij yoga.

01:26 - 00:52
luistertijd 01:26 - leestijd 00:52

De Amerikaanse dermatoloog van de sterren, dr. Frederic Brandt zweert bij yoga. Zijn dag kan niet eens aanvangen zonder een yogasessie. Als onderdeel van een anti-stressremedie wijdt hij er in zijn boek ’10 minutes/10 years’ aparte aandacht aan. Hij prijst de positieve eigenschappen zoals hij ze ervaart: yoga maakt energie vrij, zelfs zoveel dat een workaholic als deze vergevorderde vijftigplusser nog gewoon 14 uur per dag kan blijven werken.

Maar hij spreekt ook uit ervaring als hij zegt dat je huid ervan opknapt. Afvalstoffen van de huid worden niet alleen door transpiratie maar ook door ademhaling afgevoerd. Bovendien verbetert de doorbloeding van de huid. Daarnaast is hij zeer positief over de uitwerking ervan op de hersens. Net zoals bij andere intelligentere en meer lichaamsbewuste beweegvormen, word je er wakkerder van, alerter.

Het concentratievermogen neemt toe, opvliegerigheid en emotionele uitbarstingen nemen af. Er zijn veel verschillende vormen yoga, maar in ons land zijn vooral hatha yoga (de meest meditatieve vorm), asthanga yoga (de meest aerobische vorm) en iyengar yoga (de meest technisch, gymnastische vorm) bekend. Bij sportscholen worden tegenwoordig mengvormen gegeven die poweryoga worden genoemd, omdat ze beweging en rust afwisselen.

Nog meer artsen aan het woord over bewegen en een fijne huid:

Nicholas Perricone raadt je vooral aan te bewegen

Dennis Gross vindt bewegen goed, maar niet te heftig…..

Lees ook