Droge huid Gevoelige huid Gezicht Grove porien Pigmentvlekken Vette huid Voor hem Zon

De huid van elke etnische groep veroudert anders

Donkere huid andere verzorgingDe donkere huid kampt vooral met issues als een ruwe huid, ongelijkmatige huidkleur en donkere verhoogde pigmentstoornissen die officieel dermatosis papulosa nigra worden genoemd. Voor deze huiden is het vooral belangrijk om mechanische peelings, dus scrubcremes, te vermijden alsmede irriterende cosmeticastoffen als alchohol, propyleen glycol – ook wel als conserveermiddel gebruikt en lanoline. Wees ook zeer voorzichtig met lichtbehandelingen als IPL en lasers omdat ze behoorlijke pigmentproblemen kunnen veroorzaken, zowel in het lichte als in het donkere spectrum.

Wat wel wordt aanbevolen is de huid vooral zacht te houden en regelmatig een behandeling met wat zuur te nemen, een masker met glycolzuur bijvoorbeeld voor exfoliatie. Donkere pigmentophopingen en uitstulpinkjes kun je het beste bij de huidtherapeut laten verwijderen met elektrolyses bijvoorbeeld.

?Wat je nog meer moet weten over dermatosis papulosa nigra: Eén op de tien donkere mensen heeft er last van. Het zijn kleine zwarte pukkeltjes, een beetje steelwratachtig, zo groot als een speldenknop. Of het zomaar ontstaat of genetisch is, is niet bekend. Vaak nemen ze alleen in aantal toe, een enkele keer in grootte. Ze zitten meestal op de aan de zon blootgestelde lichaamsdelen – vaak het gezicht –  en dat geeft ons te denken dat de zon hier misschien toch een rol in speelt. Je kunt ze eenvoudig weg laten halen, met elektrocoagulatie dus. Het is zeer nauwkeurig werk. Sommige mensen hebben er wel honderd of meer en dan bijvoorbeeld vlakbij het oog. Steeds meer jonge vrouwen komen bij de huidarts om ze weg te laten halen. Als ze eenmaal verwijderd zijn, komen ze gelukkig niet meer terug.

Mediterrane en Aziatische huiden hebben sneller last van melasma, grotere pigmentvlekken. Goed smeren tegen de inwerking van uv-straling is belangrijk; met een hoog filter dus, dat dekt tegen uv-a en uv-b straling. Blijf weg van korrelige scrubcremes omdat ze lichte huidbeschadigingen kunnen veroorzaken, hoe klein dan ook die weer tot pigmentvlekjes leiden. Ook IPL en laser is niet aanbevelenswaardig, melasma kan er zelfs erger door worden na verloop van tijd.

De huid frist op met regelmatig een zuur product (masker of peeling), – en altijd uv-bescherming. Ook teintverhelderende producten kunnen iets preventief werken. In Europa zijn echte bleekmiddelen alleen op recept verkrijgbaar, dus ga daarvoor naar de huidarts, of beperk je tot het eerder genoemde. Ook een retinol houdende verzorging kan functioneel zijn.

?De kracht van kokosolie: Het bevat veel vitamine e en een aantal vetzuren die de moleculaire samenstelling van de vetzuren in de menselijke huid dicht benaderen. Het is vet natuurlijk, maar wél een olie die ook de poriën niet verstopt. Bovendien zijn er bepaalde huidgisten, zoals de Pityrosporon die helemaal niet van deze olie houden en dat is gunstig. Zo krijg je ook geen wittige schimmelplekjes op je huid (vooral rug, schouders, borst, nek), de Pityriasis versicolor (in het Surinaams ‘lohta’ genoemd, red.). Ook dat komt namelijk regelmatig voor op donkere huiden. De kans op die aandoening neemt toe bij het gebruik van bepaalde oliën, zoals olijfolie of Arachidus olie (pindaolie, red.) wat overigens ook in antizonnebrandmiddelen verwerkt wordt.

Twijfel je over iets op je huid of over een verzorgingsmethode? Ga nooit zomaar zelf wat dokteren, ga naar de huidarts. Om pigmentstoornissen en littekens te voorkomen.

Bron: www.msnbc.msn.com/id/30144864/ en ?dossiers van beautyjournalist Monique Lindeboom.

Lees ook:

Helpt vitamine K tegen donkere kringen onder de ogen?

De make-up van Ellis Faas bevat lekker veel pigment, ook mooi voor de donkere huid

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

6 reacties

 • hoi adrienne, Lia Rozenblad was inderdaad de bekendste schoonheidsspecialiste in ons land voor de donkere huid. Ik ga even een oproepje voor je doen op de BeautyJournaal fanpage, daar lezen namelijk ook veel schoonheidsspecialiste mee. ik heb hier trouwens ook nog een leuk artikel voor je: https://www.beautyjournaal.nl/2009/10/20/de-huid-van-elke-etnische-groep-veroudert-anders/
  Kokosolie kan inderdaad een optie zijn, maar is wel een erg basic product natuurlijk. https://www.beautyjournaal.nl/2011/11/28/kokosolie/ en https://www.beautyjournaal.nl/2013/01/24/de-kracht-van-kokosolie/

 • Hallo Monique,

  Al tijden ben ik op zoek naar iets of iemand die kan helpen bij het behandelen van de donkere huid. Tot ik vandaag deze site zag. Zelf heb ik een donkere huid en van die kleine gekleurd puistjes noem ik ze. En ook op gezicht, nek, schouders en rug. En ook ik zou er heel graag van af willen. (dus niet glad te maken maar echt dat ze verdwijnen)
  Een vriendin vertelde me gisteren over een Lia Rozenblad in Utrecht. Alleen de site die ik boven zie bestaat niet meer. Maar weten jullie (u en Mardge) misschien iemand in Den Haag want daar woon ik. Zodat ik daar terecht zou kunnen?
  Ik kom laatst van de Douglas maar de producten lijken meer mijn huid te drogen dan soepel te houden. En die droogte brengt vlekken naar voren(droge vlekken)
  En raad u aan om dus kokosolie te gebruiken?

  Alvast bedankt,

  Adrienne

 • Beste Monique en Mardge,

  Bedankt voor de snelle en uitgebreide informatie!

  Soso-lobie,
  Joyce

 • Joyce, ik heb even ruggespraak met Mardge Pascaud gehouden, onze huid-expert, en ze mailde me het volgende door:

  Beste Joyce,

  het is heel belangrijk dat je je huid in deskundige handen legt. Als een donkere huid niet op de juiste manier wordt behandeld kunnen er problemen ontstaan, meestal in de vorm van ongewenste verkleuringen.

  Het verwijderen van dermatosis papulosa nigra door middel van electrocoagulatie geeft heel mooie resultaten maar moet uiterst precies uitgevoerd worden.
  Je kunt hiervoor eens contact opnemen met
  Instituut Perine in Mijdrecht – http://www.perine.nl
  Marjo Horn dermakuren in Amsterdam – http://www.dermakuur.nl

  Behandelingen met AHA peelings ( fruitzuurpeelings) geven erg mpooie resultaten op een donkere huid. Daarvoor kan ik je verwijzen naar
  De Beauticians in Amsterdam – http://www.beauticians.nl

  En iemand die zich helemaal heeft toegelegd op de behandeling van de donkere huid en daar ook het leerboek voor de donkere huid over heeft geschreven is Lia Rozenblad in Utrecht – http://www.liarozenbladhealth-and-beauty.nl.

  Succes.
  Mardge

 • Ha Joyce, ik ga je vragen voor leggen aan onze huidspecialiste Mardge. Je hoort zsm! En wat Ellis Faas betreft; dit kun je bij Skins Cosmetics kopen – in Amsterdam, Runstraat.

  hartelijke groet, Monique

 • Hoi Monique

  Regelmatig lees ik beautyjournaal en, dacht gisteren om je te mailen of de donkere huid hetzelfde behandeld wordt als de witte huid. Ik heb zelf een donkere huid! . En of je tevens beseft dat je ook lezers hebt met een donkere huid. Wat schetst mijn verbazing, je kan mijn gedachten lezen en ik krijg de info op een presenteerblaadje. Bedankt! Blijf zo doorgaan!

  Enkele vragen
  M.b.t. dermatosis papulosa nigra, hier heb ik last van. Kan dit behandeld worden door een huidtherapeut, of dien je hiervoor toch naar de huisarts te gaan? Als het behandeld kan worden door een huidtherapeut, heb ik daar adressen van?
  Tevens wordt aanbevolen de huid vooral zacht te houden en regelmatig een behandeling met wat zuur te nemen, een masker met glycolzuur bijvoorbeeld voor exfoliatie. Heb je aanbevelingen van goede maskers met glycolzuur? En heb je ook aanbevelingen bij wie ik terecht kan om behandelingen met zuur te nemen?

  Waar kan ik de make-up van Ellis Faas kopen?

  Ik woon in Amsterdam en zou het fijn vinden om naar een huidtherapeute/schoonheidsspecialiste te gaan die weet om te gaan met een donkere huid. Deze heb ik na jaren nog steeds niet gevonden.

  Ik hoop van je te horen,

  Soso-lobie,

  Joyce

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.