[caption id="attachment_7609" align="alignright" width="290" caption="Foto: Krijn van Noordwijk"][/caption]- Paul Blanca, Morad Bouchakour, Koos Breukel, Wendelien Daan, Willeke Duijvekam, Carli Hermes, Leo Hol, Miep Jukkema, Krijn van Noordwijk, Carla van de Puttelaar, Cornelie Tollens en Marcel van der Vlugt - die zich inzetten voor Stichting Borstbeeld en ieder een tweeluik maakten van modellen die door borstkanker borstreconstructie hebben moeten ondergaan.

02:34 - 01:32
luistertijd 02:34 - leestijd 01:32

Foto: Krijn van Noordwijk

– Paul Blanca, Morad Bouchakour, Koos Breukel, Wendelien Daan, Willeke Duijvekam, Carli Hermes, Leo Hol, Miep Jukkema, Krijn van Noordwijk, Carla van de Puttelaar, Cornelie Tollens en Marcel van der Vlugt – die zich inzetten voor Stichting Borstbeeld en ieder een tweeluik maakten van modellen die door borstkanker borstreconstructie hebben moeten ondergaan. Initiatiefneemster Anouk Jongsma, ex-borstkankerpatiënt, wil met de reizende openluchttentoonstelling vrouwen bewust maken van de keuzes die ze zouden moeten krijgen én waarom ze moeten vragen bij de behandeling van borstkanker. In het bijzonder wordt aandacht gevraagd voor de huidsparende directe borstreconstructie, een specifieke operatie bij borstkanker die nu bij minder dan 15% van de vrouwen die een borstamputatie moeten ondergaan wordt uitgevoerd. Meer informatie op http://www.stichtingborstbeeld.nl/.

Opdracht aan de topfotografen was de vrouwen op krachtige, intrigerende en op smaakvolle wijze te fotograferen en hiermee het bewijs te leveren dat deze vrouwen zich ondanks en dankzij hun operatie vrouwelijk voelen en zijn. Ook twee chirurgen stonden model. Eind oktober worden de originele foto’s geveild in het Concertgebouw te Amsterdam, de opbrengst hiervan komt ten goede aan het Antoni van Leeuwenhoek Kanker Researchfonds dat het investeert in baanbrekend onderzoek naar ‘Kankertherapie op maat’. Vanaf 4 november is de tentoonstelling te zien in Rotterdam op het Stadhuisplein, daarna reist deze mogelijk door naar Den Haag.

Stichting Borstbeeld
Stichting Borstbeeld wil dat ieder vrouw met borstkanker volledig is geïnformeerd over alle behandelmethodes, ook over die behandelmethodes die het desbetreffende ziekenhuis misschien niet in staat is uit te voeren of aan te bieden. Oprichter van Stichting Borstbeeld en initiatiefnemer van de fototentoonstelling is Anouk Jongsma (30 jaar), ex-borstkankerpatiënt. Zij ondervond hoe mondig je moet zijn om optimale zorg te krijgen. Met haar bewustwordingscampagne hoopt zij vrouwen duidelijk te maken dat ondanks de enorme emotionele ‘rollercoaster’ die de diagnose borstkanker teweeg brengt, het van belang is zelf aan het roer te blijven staan om zo optimale zorg voor jezelf te waarborgen. Specifiek wordt aandacht gevraagd voor de huidsparende operatie bij amputatie met directe borstreconstructie. Een operatie die vaker aangeboden zou kunnen worden dan momenteel het geval is en die verschillende voordelen biedt. Zo bespaart het de vrouw een belastende confrontatie met een geamputeerde borst, scheelt het een tweede operatie en zorgt het voor een mooier resultaat.

Lees ook