Hoewel de producent Union Swiss drie toch degelijk uitgevoerde onderzoeken wist te overleggen over de bewijzen van de werking van deze olie, zijn ze door de deskundigen van de ASA afgeserveerd wegens gebrek aan voldoende bewijs.

02:23 - 01:26
luistertijd 02:23 - leestijd 01:26

Hoewel de producent Union Swiss drie toch degelijk uitgevoerde onderzoeken wist te overleggen over de bewijzen van de werking van deze olie, zijn ze door de deskundigen van de ASA afgeserveerd wegens gebrek aan voldoende bewijs.

Volgens de deskundigen bestaat er geen enkel cosmeticum dat littekens  kan verminderen. Als Bio Oil claimt dit dus wel te kunnen doen, moeten zij onderzoek overleggen dat aan de wetenschappelijke protocollen voldoet, dus moet het dubbelblind en placebo gecontroleerd uitgevoerd onderzoek zijn. Pas dan, zo zeggen de deskundigen, kun je zo’n toch serieuze claim ook pas serieus nemen. Bio Oil had wel mooi onderzoek uitgevoerd, maar het was niet placebo gecontroleerd. Wel kan er iets aan de huidkleur en de hardheid van het huidweefsel gedaan worden, zo zeggen de deskundigen en daarvoor is ook inmiddels genoeg bewijs van te vinden,  door eenvoudig weg te masseren en met een hydraterend product te smeren. Op die punten voldoet de olie dan ook alleen. Over de zichtbare vermindering van striae was de ASA ook duidelijk: het bewijs daarvoor was te mager. Uit het overlegde onderzoek met meetbare resultaten bleek er maar zeer weinig verbetering, het waren voor de meningen van de deelnemende vrouwen zelf zorgden voor een hoge score in zichtbare verbetering. Dit laatste is te subjectief om serieus te nemen zo zegt men. Punt is dat eigenlijk alle cosmeticamerken hier altijd ruimschoots gebruik van maken om resultaten op te hemelen: de mening van de deelnemer telt zwaarder dan de gemeten resultaten met apparatuur. Maar die mening is natuurlijk zwaar gekleurd door de vurige hoop, je wilt dat het werkt, dus je bent geneigd te geloven dat het werkt en daarnaast kan een lekker huidgevoel ook de waarheid vertroebelen.

Bio Oil moet nu in Engeland haar advertentieslogans aanpassen. Bio Oil is ook in Nederland bij de drogisterij te koop. In Nederland heeft nog niemand geklaagd over de claims.

Nagekomen: 15 november 2009: Uitleg van onze chemicus Johann Wiechers waarom het onterecht zou zijn dat cosmetica die geen claims op individuele werkzame stoffen toch dubbelblind placebo gecontroleerd bewijs moeten overleggen.

Lees ook:

Onbewezen geachte claims van:

Nivea DNage

Lancôme High Resolution en Vichy Lift Actif Pro

Olaz Regenerist

RoC Complete Lift

 

 

Lees ook