Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in de Proceedings of the National Academies of Science begin deze zomer.

01:27 - 00:52
luistertijd 01:27 - leestijd 00:52

Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in de Proceedings of the National Academies of Science begin deze zomer. In de douchekop van een gemiddeld huishouden is een groep bewoners niet weg te slaan, de bacteriestam Myobacterium avium. Deze bacteriegroep heeft een beetje een wasachtig omhulsel en blijft daardoor lekker aan de binnenkant van de douchekop kleven. Met de verneveling die tijdens het stromen van het water ontstaat komen ze mee naar buiten, en kun je ze dus inademen. De gemiddelde gezonde mens heeft hier geen last van, zo zeggen de onderzoekers, maar wie al gevoelige longen heeft, kan er wellicht eens ziek van worden. Ongeveer 1 op de 4000 mensen kan een infectie krijgen als gevolg van zo’n myobacterie. Met meest vervelende is, dat wie eenmaal de infectie heeft opgelopen, altijd infectiegevoelig blijft voor deze bacterie. Net als herpes virussen: eenmaal in het lichaam raak je ze niet meer kwijt en kunnen ze weer opflakkeren.

De onderzoekers adviseren de douchekop zeer regelmatig schoon te maken en een paar keer per jaa ook een nieuwe kop aan te schaffen. Kies voor een metalen kop en gebruik geen chloor, daar schijnen deze beestjes juist op de gedijen.

Douche ze!

Lees ook:

Manuka honing wasproducten zijn geliefd

Met de kokosbadlijn van The Body Shop hou je de zomer nog even vast

Spa’tje pakken?

Lees ook