Een beetje cosmeticakenner en/of chemicus of arts weet natuurlijk al lang dat bepaalde vormen van vitamine C de huidconditie een handje kunnen helpen.

02:03 - 01:13
luistertijd 02:03 - leestijd 01:13

Een beetje cosmeticakenner en/of chemicus of arts weet natuurlijk al lang dat bepaalde vormen van vitamine C de huidconditie een handje kunnen helpen. Heel bekend is de teintverfrissing, maar omdat het een krachtig anti-oxidant is staat ook het wegvangen van de vrije radicalen hoog op het prioriteitenlijstje. Vitamine C is erg onstabiel en daarom heeft het weinig zin dit zo aan een potje toe te voegen. Merken die zichzelf serieus nemen verwerken het in lucht- en lichtdichte verpakkingen om brengen het zelfs als een poeder dat na huidcontact direct omzet in een soort emulsie om de werkzaamheid omhoog te brengen (o.a. Dermalogica MAP 15).

Maar goed, wetenschappers hebben nu het vitamine C derivaat ascorbic acid 2-phosphaat (AA2P) uitgetest op de genen van menselijke fibroblasten (de cellen die collageen produceren wat onze huid onder meer soepel en veerkrachtig houdt), en wat blijkt? De fibro’s gaan heel fijn aan de slag nadat ze in aanraking met het goedje zijn gekomen, ergo: ze worden zelfs uit hun slaap erdoor gewekt! Nog mooier is de ontdekking dat het ook een directe positieve invloed op de reparatie van dna schade heeft (dat o.a. ontstaat na bijvoorbeeld verbranding door uv licht). Veel van deze informatie werd al voor waarheid aangenomen in de cosmetische wandelgangen, maar het is nu ook op genetisch niveau aangetoond. En da’s fijn voor wetenschappers.

Nu wordt het hopelijk straks nog fijner voor ons, als er hierdoor ook nog beter werkzame cosmetica komen met dat vitamientje erin. Nu ja, die zijn er al wel, behoorlijk sterk ook soms, maar alleen de echte kenner komt ze op het spoor, omdat het vaak niet om de grootste merken ter wereld gaat om het even diplomatiek uit te drukken *wink*

Lees ook:

Anti-oxidanten van de volgende generatie

Intressant: Prevage by Elizabeth Arden

Heb je al gehoord hoe suikers de huid verouderen?

Lees ook