'Het bericht suggereert tussen kop en staart dat antioxidanten kankercellen helpen overleven en stelt dat hiermee 'de optimistische boodschap dat antioxidanten beschermen tegen kanker, definitief verlaten lijkt',' verklaart Schuitemaker in het bericht dat hij op zijn website plaatste en ook aan ons doormailde.

02:59 - 01:47
luistertijd 02:59 - leestijd 01:47

‘Het bericht suggereert tussen kop en staart dat antioxidanten kankercellen helpen overleven en stelt dat hiermee ‘de optimistische boodschap dat antioxidanten beschermen tegen kanker, definitief verlaten lijkt’,’ verklaart Schuitemaker in het bericht dat hij op zijn website plaatste en ook aan ons doormailde.

‘Helemaal fout. Wat men in het onderzoek feitelijk gevonden heeft, is in gekweekte tumorcellen een mechanisme van twee antioxidatieve stoffen, N-acetyl-L-cysteïne en Trolox (een kunstmatige van vitamine E afgeleide wateroplosbare stof), hoe deze twee stoffen de oxidatie van vetten bevorderen door vrije radicalen weg te vangen die juist de oxidatie verhinderen. De gekweekte cellen bleven daardoor langer in leven. [Letters in Nature; doi:10.1038/nature08268]

Dit is interessant fundamenteel wetenschappelijk onderzoek dat een piepklein steentje bijdraagt aan de inzichten over de stofwisseling van de tumorcel. Maar daar is alles mee gezegd. Het zegt niets over antioxidanten in zijn algemeenheid, zoals over de gangbare [vetoplosbare] vitamine E, vitamine C, bètacaroteen, selenium, etc. Het zegt al helemaal niets over antioxidantrijke groenten en fruit en voedingssupplementen met antioxidanten. Aangezien het om gekweekte cellen ging, zegt het ook niets over het gedrag van de tumorcel in het menselijk lichaam, die in gemeenschap leeft met gezonde lichaamscellen die voor hun goed functioneren afhankelijk zijn van antioxidanten. Het zegt ook niets over preventie bij gezonde mensen en hoe zich te beschermen tegen kanker met antioxidanten en antioxidantrijke voeding.

Door dit papagaaiengedrag van de pers wordt een geheel verkeerde en onjuiste voorstelling van zaken gegeven die gezonde producten, zoals groente, fruit en voedingssupplementen met antioxidanten in een verkeerd daglicht stellen.

Aanvulling 1: aankondiging van NOVA (TV-Ned 2; 20 augustus 2009)
‘Antioxidanten bevorderen kanker. Ze komen van nature voor in groente en fruit en zouden preventief werken tegen kanker: antioxidanten. Er is een hele voedings- en supplementenindustrie omheen ontstaan. Maar onderzoekers van de Universiteit van Harvard zeggen nu dat antioxidanten kanker niet voorkomen, maar juist bevorderen.’

Aanvulling 2: aankondiging van de Trosnieuwsshow (Radio 1; 22 augustus 2009):
‘Antioxidanten kunnen kanker bevorderen’
21-08-2009 16:35:32
Antioxidanten gelden al jaren als grote wonderdoeners. Groente, fruit en tot veler plezier ook wijn en chocola zijn bronnen van deze antioxidanten. Door de fantastische werking zijn ze vooral in cosmetica en als voedingssuplement erg populair. En dat is niet gek, want ze zouden je lichaam beschermen tegen zaken als hart- en vaatziekten, veroudering en bovenal kanker. Maar juist dat laatste is nu omstreden. Wetenschappers van de universiteit van Harvard hebben aangetoond dat in grote hoeveelheden antioxidanten juist kankerverwekkend zijn. Hoe zit dat? We vragen het hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Martijn Katan.’

Ter zijde: Het Vitamine Informatie Bureau in Nederland heeft ook nog een toelichting over deze kwestie geschreven.

Lees ook:

Veroorzaken anti-oxidanten huidkanker bij vrouwen?

Huidkanker: de zonnebank of het Spaanse strand?

Lees ook