Gezondheid Lichaam

Gert Schuitemaker neemt stelling tegen onderzoek antioxidanten en kanker

logo-ortho‘Het bericht suggereert tussen kop en staart dat antioxidanten kankercellen helpen overleven en stelt dat hiermee ‘de optimistische boodschap dat antioxidanten beschermen tegen kanker, definitief verlaten lijkt’,’ verklaart Schuitemaker in het bericht dat hij op zijn website plaatste en ook aan ons doormailde.

‘Helemaal fout. Wat men in het onderzoek feitelijk gevonden heeft, is in gekweekte tumorcellen een mechanisme van twee antioxidatieve stoffen, N-acetyl-L-cysteïne en Trolox (een kunstmatige van vitamine E afgeleide wateroplosbare stof), hoe deze twee stoffen de oxidatie van vetten bevorderen door vrije radicalen weg te vangen die juist de oxidatie verhinderen. De gekweekte cellen bleven daardoor langer in leven. [Letters in Nature; doi:10.1038/nature08268]

Dit is interessant fundamenteel wetenschappelijk onderzoek dat een piepklein steentje bijdraagt aan de inzichten over de stofwisseling van de tumorcel. Maar daar is alles mee gezegd. Het zegt niets over antioxidanten in zijn algemeenheid, zoals over de gangbare [vetoplosbare] vitamine E, vitamine C, bètacaroteen, selenium, etc. Het zegt al helemaal niets over antioxidantrijke groenten en fruit en voedingssupplementen met antioxidanten. Aangezien het om gekweekte cellen ging, zegt het ook niets over het gedrag van de tumorcel in het menselijk lichaam, die in gemeenschap leeft met gezonde lichaamscellen die voor hun goed functioneren afhankelijk zijn van antioxidanten. Het zegt ook niets over preventie bij gezonde mensen en hoe zich te beschermen tegen kanker met antioxidanten en antioxidantrijke voeding.

Door dit papagaaiengedrag van de pers wordt een geheel verkeerde en onjuiste voorstelling van zaken gegeven die gezonde producten, zoals groente, fruit en voedingssupplementen met antioxidanten in een verkeerd daglicht stellen.

Aanvulling 1: aankondiging van NOVA (TV-Ned 2; 20 augustus 2009)
‘Antioxidanten bevorderen kanker. Ze komen van nature voor in groente en fruit en zouden preventief werken tegen kanker: antioxidanten. Er is een hele voedings- en supplementenindustrie omheen ontstaan. Maar onderzoekers van de Universiteit van Harvard zeggen nu dat antioxidanten kanker niet voorkomen, maar juist bevorderen.’

Aanvulling 2: aankondiging van de Trosnieuwsshow (Radio 1; 22 augustus 2009):
‘Antioxidanten kunnen kanker bevorderen’
21-08-2009 16:35:32
Antioxidanten gelden al jaren als grote wonderdoeners. Groente, fruit en tot veler plezier ook wijn en chocola zijn bronnen van deze antioxidanten. Door de fantastische werking zijn ze vooral in cosmetica en als voedingssuplement erg populair. En dat is niet gek, want ze zouden je lichaam beschermen tegen zaken als hart- en vaatziekten, veroudering en bovenal kanker. Maar juist dat laatste is nu omstreden. Wetenschappers van de universiteit van Harvard hebben aangetoond dat in grote hoeveelheden antioxidanten juist kankerverwekkend zijn. Hoe zit dat? We vragen het hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Martijn Katan.’

Ter zijde: Het Vitamine Informatie Bureau in Nederland heeft ook nog een toelichting over deze kwestie geschreven.

Lees ook:

Veroorzaken anti-oxidanten huidkanker bij vrouwen?

Huidkanker: de zonnebank of het Spaanse strand?

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

1 reactie

  • Er zijn inmiddels zoveel belangrijke en grootschalige onderzoeken gedaan die uitwijzen dat vitaminen eerder kwaad kunnen doen dan goed doen, dat ik me blijf verbazen dat men nog steeds extra vitaminen gebruikt. Ik weet wel dat deze mensen vaak niet zo gezond leven en denken met pillen te kunnen compenseren.

    Overigens ken ik geen grootschalige onderzoeken vanuit de orthomoleculaire alternatieve geneeskunde. Ik ben benieuwd of heer Schuitenmaker mij kan verwijzen naar wetenschappelijk onderzoek?

    Te veel mensen eten teveel (teveel vlees ook), snoepen teveel, roken, drinken, gebruiken drugs, bewegen niet, drinken geen of veel te weinig water, bellen de hele dag, en ja dat lijkt me niet bevorderlijk voor je gezondheid c.q. welbevinden.

    Goed eten , niet roken, matig alcohol, veel bewegen/sporten ( liefst in de natuur), STILTE ( lawaai is een van de grootste milieurampen en slecht voor het welbevinden) en daarnaast voldoende slaap voor herstel lijkt me een goede uitgangspositie om gezond te blijven.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.