Dr. Nickolas Lavidis heeft ontdekt dat deze grasgeur niet zomaar de herinneringen aan zwoele zomers en je kinderjaren oproept en zo je ziel moet helpen ontspannen, maar dat de geurmoleculen een directe inwerking hebben op het autonome zenuwstelsel in de hersenen.

01:13 - 00:43
luistertijd 01:13 - leestijd 00:43

Dr. Nickolas Lavidis heeft ontdekt dat deze grasgeur niet zomaar de herinneringen aan zwoele zomers en je kinderjaren oproept en zo je ziel moet helpen ontspannen, maar dat de geurmoleculen een directe inwerking hebben op het autonome zenuwstelsel in de hersenen.

Althans, dit blijkt zo te zijn bij dieren. Het gemaaide gras bevat geurmoleculen die de neus niet direct kan ruiken, maar wel een inwerking op dat deel van de hersenen heeft waardoor ontspanning  in kan treden. Er is ook aangetoond dat de moleculen een reactie teweegbrengen in de hippocampus, waar het geheugen huist. De onderzoekers verwachten dat de ontdekking de parfumindustrie een nieuwe prikkel kan geven.

En nu we het toch over gras hebben, wie herinnert zich nog het parfum L’Essence de Mastenbroek, dat 4 jaar geleden bij De Bijenkorf uit kwam? Het was een origineel idee van kunstenares Birthe Leemeijer, om de herinnering levendig te houden aan oude boerenlandschappen in Nederland. Mastenbroek is een poldergebied in Overijssel en samen met de bewoners ontwikkelde ze de inspiratie voor dit grassige parfum. Het is nog altijd de favoriete geur van onze chemicus Lida Schoen.

Lees ook