Gezicht Gezondheid Lichaam Lichaam en zon Zon

Meer huidkanker bij vrouwen door anti-oxidanten?

suvimaxSu.vi.max (Supplementation in Vitamins and Mineral Antioxidants) is een Frans initiatief waaraan al acht jaar zo’n 13 duizend mensen mee doen. De inzet is om te onderzoeken of anti-oxidanten bijdragen aan een betere gezondheid dan wel de gezondheid schaden, met name op het gebied van kanker, en hart- en vaatziekten. Een van de nieuwste uitkomsten van Su.vi.max zou zijn dat anti-oxidanten waaronder selenium en bètacaroteen de kans op melanoom bij vrouwen met een factor 4 vergroten.

Een onderzoek van een team van de Kaiser Permanente Northern Carolina, dat deze maand gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Archives of Dermatology ontkracht de Su.vi.max bevindingen.

Het team beroept zich op analyses van bijna 70 duizend Amerikanen die de afgelopen tien jaar vragenlijsten hebben ingevuld over hun vitaminen- en mineralen innames (de VITAL cohort studie). Hieruit blijkt geen verhoogt risico tussen antioxidant inname en melanoom bij vrouwen.

Het onderzoek is gefinancierd door het National Institute of Arthritis Musculoskeletal and Skin Diseases en het National Cancer Institute in Amerika. De onrust was daar aanzienlijk toegenomen door de Su.vi.max-uitkomsten omdat zeker de helft van de Amerikanen extra anti-oxidanten supplementen slikt.

Uitkomsten uit Su.vi.max onderzoek werden eind jaren’90 voor het eerst in de cosmetica-industrie gebruikt, om anti-rimpelcremes te gaan aanvullen met anti-oxidanten. Het zou de vrije radicaalwerking in de huid onder invloed van uv-straling kunnen afremmen. Daartoe wordt het nog steeds gebruikt, er zijn zelfs mogelijkheden gekomen om anti-zonnebrandmiddelen te verrijken met extra anti-oxidanten tegen zonnebrandschade .

De aandacht voor huidkanker neemt toe omdat het aantal gevallen explosief stijgt in de Westerse wereld. In Nederland zijn er zelfs schattingen dat 1 op de 4 mensen huidkanker krijgt. In de meeste gevallen gaat het om niet dodelijke vormen die eenvoudig verwijderd kunnen worden. Melanoom is de dodelijke vorm van huidkanker.

Nagekomen: in De Volkskrant van 20 augustus lees ik dat Harvard-wetenschappers nu hebben kunnen aantonen dat kankercellen juist dankzij anti-oxidanten in leven kunnen blijven. Dit is 20 aug. ook in het wetenschappelijk tijdscrift Nature gepubliceerd. Ze kweekten in het lab kankercellen, aldus de krant, die eigenlijk ten dode opgeschreven waren vanwege gebrek aan energie. Er kwam uit dat ze juist wel in leven bleven door de aanwezigheid van anti-oxidanten. Nature schrijft zelf op hun website dat met deze ontdekking de anti-oxidanten industrie een gevoelige klap is toegebracht.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

2 reacties

 • Ach, weer zo een onderzoek? Het is in wetenschappelijke kring ruimschoots bekend dat het gebruik van extra vitaminepreparaten eerder de kans op o.a. kanker, hartfalen, vorming van bloedstolsels serieus kan vergroten.

  De inzichten zijn veranderd.

  Het is veelal de ‘naïeve’ makkelijk te manipuleren consument die nog steeds denkt dat het gebruik van extra vitaminen gezond is. Dat was ooit inderdaad maar is al lang niet meer aan de orde.

  Extra vitaminepillen gebruiken ( behoudens uitzonderlijke gevallen en dan in een lage dosering) is geen gezond verstand maar pure domheid!

 • Ach, weer zo een onderzoek….ik slik extra voedingssuplementen , omdat we allang weten dat tegenwoordig in ons voedsel niet meer genoeg stoffen zitten, die bijdragen aan een goede gezondheid. Selenium zit haast nergens meer in, een krop sla is een krop water tegenwoordig. Rauwe chocolade, frambozen, granaatappel, tarwegras persen (niet echt lekker…), rode wijn (zoek nog steeds wijn uit Sardinie…daar worden mensen heel oud, schijnt een heel goede anti-oxidant te zijn vanwege de manier hoe deze wijn gemaakt wordt) olijfolie etc. zijn goede anti- oxidanten.
  Dat de nederlands regering met gezonde klavertjes komt? Dat is nonsens, in oplossoep zit niets, hoogstens zout. en bekend is dat bedrijven grof geld betalen om een bepaald logo te krijgen, terwijl vaak een soortgelijk product net zo goed is.
  Gewoon je eigen gezonde verstand gebruiken lijkt mij het beste.

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.