Su.vi.

02:33 - 01:31
luistertijd 02:33 - leestijd 01:31

Su.vi.max (Supplementation in Vitamins and Mineral Antioxidants) is een Frans initiatief waaraan al acht jaar zo’n 13 duizend mensen mee doen. De inzet is om te onderzoeken of anti-oxidanten bijdragen aan een betere gezondheid dan wel de gezondheid schaden, met name op het gebied van kanker, en hart- en vaatziekten. Een van de nieuwste uitkomsten van Su.vi.max zou zijn dat anti-oxidanten waaronder selenium en bètacaroteen de kans op melanoom bij vrouwen met een factor 4 vergroten.

Een onderzoek van een team van de Kaiser Permanente Northern Carolina, dat deze maand gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Archives of Dermatology ontkracht de Su.vi.max bevindingen.

Het team beroept zich op analyses van bijna 70 duizend Amerikanen die de afgelopen tien jaar vragenlijsten hebben ingevuld over hun vitaminen- en mineralen innames (de VITAL cohort studie). Hieruit blijkt geen verhoogt risico tussen antioxidant inname en melanoom bij vrouwen.

Het onderzoek is gefinancierd door het National Institute of Arthritis Musculoskeletal and Skin Diseases en het National Cancer Institute in Amerika. De onrust was daar aanzienlijk toegenomen door de Su.vi.max-uitkomsten omdat zeker de helft van de Amerikanen extra anti-oxidanten supplementen slikt.

Uitkomsten uit Su.vi.max onderzoek werden eind jaren’90 voor het eerst in de cosmetica-industrie gebruikt, om anti-rimpelcremes te gaan aanvullen met anti-oxidanten. Het zou de vrije radicaalwerking in de huid onder invloed van uv-straling kunnen afremmen. Daartoe wordt het nog steeds gebruikt, er zijn zelfs mogelijkheden gekomen om anti-zonnebrandmiddelen te verrijken met extra anti-oxidanten tegen zonnebrandschade .

De aandacht voor huidkanker neemt toe omdat het aantal gevallen explosief stijgt in de Westerse wereld. In Nederland zijn er zelfs schattingen dat 1 op de 4 mensen huidkanker krijgt. In de meeste gevallen gaat het om niet dodelijke vormen die eenvoudig verwijderd kunnen worden. Melanoom is de dodelijke vorm van huidkanker.

Nagekomen: in De Volkskrant van 20 augustus lees ik dat Harvard-wetenschappers nu hebben kunnen aantonen dat kankercellen juist dankzij anti-oxidanten in leven kunnen blijven. Dit is 20 aug. ook in het wetenschappelijk tijdscrift Nature gepubliceerd. Ze kweekten in het lab kankercellen, aldus de krant, die eigenlijk ten dode opgeschreven waren vanwege gebrek aan energie. Er kwam uit dat ze juist wel in leven bleven door de aanwezigheid van anti-oxidanten. Nature schrijft zelf op hun website dat met deze ontdekking de anti-oxidanten industrie een gevoelige klap is toegebracht.

Lees ook