Of dit een goed idee is? De Bergman Kliniek (die onlangs ook Medisch Centrum Scheveningen van Robert Schoemacher overnam) wil uitbreiden met meer vestigingen in ons land en heeft daarvoor extra geld nodig.

01:40 - 01:00
luistertijd 01:40 - leestijd 01:00

Of dit een goed idee is? De Bergman Kliniek (die onlangs ook Medisch Centrum Scheveningen van Robert Schoemacher overnam) wil uitbreiden met meer vestigingen in ons land en heeft daarvoor extra geld nodig. Het bedrijf wordt nu gerund door de familie Malenstein. Er zijn vijf vestigingen in Nederland.

Op radio 1 liet men hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy (Universiteit van Tilburg) afgelopen dinsdag 11 augustus 2009 een reactie geven. Hij liet weten er sympathie voor te hebben dat private instellingen zich willen uitbreiden omdat het de zorg ten goede kan komen, maar of een beursgang daarvoor het geeigende instrument is, kan hij niet bevestigen. Kijkend naar de beursgang van een kliniek in Zweden en Duitsland kan dat gunstig verlopen, maar het is inmiddels ook bekend dat beursgenoteerde bedrijven de neiging hebben om meer naar het geld te kijken en naar de korte termijn. Niet dat winst maken en goede zorg verlenen niet samengaan, maar een lange termijn visie is in de zorg onontbeerlijk. De familie zegt dit wel na te streven, maar Canoy heeft daar nog zijn twijfels over.

Minister Klink had onlangs nog een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij stelde dat er onder onbepaalde omstandigheden winst uit de zorg uitgekeerd kan worden. Maar dat geldt met name voor ziekenhuizen. Hier gaat het om een prive-kliniek, daar zou de overheid geen bemoeienis mee kunnen hebben. Het is geen gewoon ziekenhuis.

lees ook:

Bergman Kliniek neemt Medisch Centrum Scheveningen over

Bergman Kliniek maakt injectables in Amsterdam goedkoper

Je borsten opvullen met tijdelijke filler Macrolane?

Lees ook