Gezondheid Lichaam

Vergeet je BMI, er klopt geen hout van

bmiMet een BMI onder de 18 ben je te mager, boven de 25 heet het overgewicht. En tegenwoordig hebben heel veel mensen een BMI boven de 25, ook zonder dat ze er echt vet uit zien. Nu hoeft dat overigens ook niet, want er kan sprake van verborgen vet zijn, rond de organen. Ook daarvan is inmiddels bekend dat dat gezondheidsrisico’s oplevert, zeker in de buik. Daarom kijkt men nu ook vaker naar de tailleomvang.

Maar dan de BMI als meetmethode zelf. Hij wordt tegenwoordig standaard gebruikt om de gezondheidsschaal van iemands gewicht aan te tonen. Hij is zelfs belangrijker dan de weegschaal alleen. Op zich is dat laatste ook al weer logisch omdat spiermassa zwaarder weegt dat vetmassa en dat onderscheidt maakt de weegschaal niet.

Met die BMI schaal heeft men naarstig geprobeert alle individuele verschillen weg te poetsen en een fijn gemiddelde voor een massa (bevolkingsgroep..) samen te stellen. Maar het klopt dus niet. Het is zoiets als die grap over die man die met zijn hoofd in het vuur hangt en zijn voeten in de vrieskist en zich gemiddeld genomen wel oke voelt…

Cijferknabbelaars kunnen er hier een fijne column over lezen. En van dezelfde schrijver kun je hier ook naar een radio uitzending over het ondwerp luisteren (Engels): 20090704_wesat_08.mp3

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

12 reacties

 • Monique
  Dan zijn we er uit. Wat voor mij geldt, geldt kennelijk niet voor jou. Ik hecht er om mij moverende redenen wel waarde aan en jij dus niet. Overigens ben ik wel gezond en de behandeling is dan ook op gericht om dat zo te houden. Mijn bloeddruk is normaal (dat van die 180 was, voor alle duidelijkheid, bedoeld als voorbeeld). Mijn cholestorol is wel te hoog en daar werken we nu aan.

 • dat is dan duidelijk frans:-) ik ben geen arts en pretendeer die ook niet te zijn. vanuit een schoonheidsidealistisch principe heb ik mijn mening gegeven en daarbij gezegd…als je gezond bent. in jouw geval is dat blijkbaar niet zo en gaan ‘dik’ zijn dan wel overgewicht ook gepaard met andere verhoogde waarden – tenminste als die gerelateerd zijn aan je gewicht.

  het is goed voor jou dat je er waarde aan hecht. gezondheid boven alles!

  ik zou volgens de bmi ook te zwaar zijn, maar mijn cholesterol en andere waarden zijn prima in orde. ik heb geen weegschaal doe nooit aan dieet, sport wat en eet gezond en snoep lekker.

  het blijft altijd maatwerk.

 • Monique,
  Uiteraard respecteer ik je mening maar ik denk daar toch totaal anders over. Dat de gemiddelde mens niet bestaat wil niet zeggen dat er geen referentiekaders zijn waaraan een mens moet en kan voldoen. Als je een bloeddruk hebt van meer dan 180 dan sluit ik niet uit dat je je nog steeds lekker kunt voelen maar goed is het niet. Zelf heb ik een (gemeten!!!) cholestorolgehalte dat op de grens van de zogenaamde gevarenzone zit. Ik ben dan ook onder doktersbehandeling met de zogenaamde statines en weet je wat? Ik voel me kiplekker! Mijn BMI onderschrijft echter de medische uitkomsten. Ik ben gewoon te zwaar. Ook bij het cholestorolgehalte onderscheidt men schalen. Die schalen zijn ‘normaal, licht verhoogd, verhoogd en sterk verhoogd. Ook die schalen zijn breed, juist omdat ieder mens een individu is maar het geeft wel een aardige indicatie. In mijn geval zou je die schalen naadloos over de BMI-schalen kunnen plakken met als uitkomst dat alle resultaten weergeven dat ik ‘op de grens zit’. Juist omdat het ook neerkomt op de interpretatie van de arts (bijvoorbeeld de verhouding tussen totaal cholestorol, HDL en LDL) wil een hoog cholestorolgehalte an sich nog niet zeggen dat je in de gevarenzone zit. Dus, in mijn geval zie ik ook de BMI-schalen niet als allesbepalend maar als een indicatie dat je in een gebied zit of dat nadert, waar je niet wilt zijn. Nogmaals, ik voel me (nog steeds) lekker maar ik ben niet blind voor de werkelijkeheid en die is dat ik te zwaar ben en ook zo oog. De BMI-schaal bevestigt dat en daarom hecht ik er waarde aan.

 • als je het aan mij vraagt, krijg je een totaal ander antwoord: ik heb niets met meettabellen, gemiddelden, weegschalenm spiegels en opinies van anderen over jou en mij in het algemeen. het is belangrijk dat je je goed in je vel voelt zitten en dat je gezond bent, geestelijk en lichamelijk en of je dan dun, middelmatig of dik bent…who cares??

 • Ja, ik weet niet goed hoe ik het anders moet zeggen. Ik hoef alleen maar over straat te lopen en dan zie ik diverse mannen en vrouwen die lichamelijk anders gebouwd zijn. Er zijn vrouwen die nooit maatje 36 en A-cup zullen halen. En er zijn andere mensen die nooit breed zullen ogen. Of ‘zware botten’ al dan niet een fabeltje is kan ik bij gebrek aan wetenschap erkennen noch ontkennen. Maar, vraagje, als ik jou nou goed begrijp, en als dat niet zo is mag je dat zeggen, kan een figuur als ik nog steeds onder de 70 kg uitkomen bij een juist eetpatroon en de juiste sportinspanning?

 • Beste Monique,

  Je hebt tengere mensen, qua lichaamsbouw middelmatige mensen en grof gebouwde mensen. En van die laatsten ben ik er één.

 • Met de BMI-schaal heeft men volgens mij nou juist NIET geprobeerd de individuele verschillen weg te poetsen. Ga maar na, ik ben een man van 1.85 m en 100 kg. Volgens de BMI-schaal ben ik te zwaar en volgens mij klopt dat ook wel. Juist omdat de BMI-schaal brede schalen kent kan elk individu voor zich zelf nagaan of hij te zwaar is. De groen schaal loopt van 69 kg tot en met 85 kg. Dus ieder individu met een gewicht tussen 69 en 85 kg bij een lengte van 1.85 m weet dan of hij qua gewicht goed zit. Ik ben zwaar gebouwd dus mijn ideale gewicht mag dus hoog in de groene schaal liggen. Voor mijn iets tengerder buurman zal dat iets anders liggen. Uitzonderingen zullen er inderdaad ook zijn. Voor bodybuilders, zwangeren en lilliputters zullen misschien andere schalen ontworpen moeten worden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen