En dit is haar antwoord: Net als voor voedsel geldt: hoe lager de temperatuur, hoe langer houdbaar het product is.

01:04 - 00:38
luistertijd 01:04 - leestijd 00:38

En dit is haar antwoord:

Net als voor voedsel geldt: hoe lager de temperatuur, hoe langer houdbaar het product is. Voor bacteriegroei geldt de zg. Q10-factor. Dat betekent even kort gezegd: bij elke 10 graden temperatuurverhoging/-verlaging veel ‘reacties’, ofwel een factor 2 á 3 sneller/langzamer. De ‘maanden’code die je tegenwoordig op verpakkingen ziet staat (dekseltje met een getal in maanden erbij) wijst altijd een (laag) gemiddelde aan voor hoe lang zo’n product houdbaar is onder normale omstandigheden. Vaak is dit wettelijk vastgelegd om consumenten te beschermen, maar het dient ook de producent: om hem te vrijwaren voor claims. 

Bij emulsies (bijv. crèmes) moet je wel oppassen de temperatuur niet te laag te kiezen. Dan kan schifting optreden. Hoewel deze producten tegenwoordig meestal goed gestabiliseerd zijn. Zelfgemaakte mayonaise wil dat gedrag nog wel eens vertonen.

Lees ook:

Hoe lang is make-up houdbaar in warme streken? Visagist Dominique geeft antwoord.

Heb je al zo’n kek cosmeticakoelkastje?

Deze producten bewaar je zelfs in de vriezer!

Lees ook