Net zoals de Nederlandse Consumentenbond test de EWG ook regelmatig cosmeticaproducten op werking en veiligheid.

04:50 - 02:54
luistertijd 04:50 - leestijd 02:54

Net zoals de Nederlandse Consumentenbond test de EWG ook regelmatig cosmeticaproducten op werking en veiligheid. Daarbij gaat de EWG nog grondiger te werk omdat zij het gebruik van ongezonde, vaak hormoonverstorende stoffen, ook checkt. In Nederland staat dit aspect nog niet zo hoog op de prioriteitenlijst, eenvoudigweg omdat het bij veel keurmeesters en controlerende instanties blijkbaar nog niet is doorgedrongen hoe zeer cosmetische stoffen ook daadwerkelijk door de huid heen in het lichaam terechtkomen. Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor de eventuele gezondheidsrisico’s van cosmetica. Een van de belangrijkste risico’s voor de volksgezondheid levert het gebruik van hormoonverstorende stoffen.

Ben je gevoelig voor de hormoonverstorende boodschap let er dan op dan je geen producten met oxybenzone gebruikt.

De EWG testte 1752 in Amerika verkrijgbare anti-zonnebrandmiddelen en gezichtscrèmes met een uv-filter. Hieruit bleek dat  3 van de 5 producten niet aan de gestelde eisen voldoet . We moeten hierbij wel direct de kanttekening maken dat het om in Amerika verkrijgbare producten gaat die veelal hier niet te koop zijn. Bovendien zijn een aantal in Europa gebruikte, en wel zeer goede filters niet of maar gedeeltelijk op de Amerikaanse markt (denk aan L’Orea’l’s Mexoryl en Tinosorb van BASF). Dit is dus echt een Amerikaans verhaal.

Enkele pluspunten die het EWG ontdekte zijn:

De EWG heeft een lijst opgesteld van 85 producten (van anti-zonnebrand tot make-up) die wel veilig en werkzaam zijn, volgens hun normen. Veel van de anti-zonnebrandmiddelen zijn overigens niet in Nederland, dan wel niet in Europa te koop. De make-up- en cosmeticaproducten weer wel.

Deze lijst toont de beste, veiligste producten aan (LET OP, DIT IS EEN LIJST UIT 2009!). Het enige in Nederland ook verkrijgbare product is van Lavera, een eko-merk dat oa. bij de Natuurwinkel te koop is (maar wellicht dit ene specifieke product dan weer niet, dat hebben we niet gecheckt). Dit onderzoek is dus niet volledig representatief voor de Nederlandse markt. Lees het en wees gewoon waakzaam en ben je gevoelig voor de hormoonverstorende boodschap let er dan op dan je geen producten met oxybenzone gebruikt.

Daarbij moet ook opgemerkt worden dat een aantal filters die in Europa wel gebruikt worden, zoals Mexoryl (o.a. van L’Oreal concern) in Amerika nog geen FDA goedkeuring hebben. Dit filtertype is al behoorlijk stabiel, wat inhoudt dat het niet onder invloed van uv-straling snel aan werkzaamheid inboet. Dit is namelijk ook een probleem bij veel bestaande zonnefilters.

Verder is en blijft de verwerking van nanotechnologisch kleine filterdeeltjes (met name zink, maar ook titanium wordt genoemd) een punt van discussie als het om veiligheid gaat. Dit geldt voor producten wereldwijd. Het opmerkelijke hierbij is overigens wel dat de EWG filters die nano-klein zijn, wel weer het voordeel van de twijfel geeft omdat ze zo adequaat tegen verbranding beschermen. Je kunt je dan ook afvragen in hoeverre deze organisatie met twee maten meet als het om gezondheid gaat.

Het is gewoon verstandig om niet meer te bakken in de zon, dan kun je ook matiger met de producten omgaan. Zet een pet op en een zonnebril en hou gewoon je kleren aan. Een beetje zonlicht is namelijk ook nodig, voor de broodnodige aanmaak van vitamine D en een goed humeur!

Nagekomen 28 juni 2010: lees ook dit artikel dat wij schreven naar aanleiding van een bericht over bovenstaand onderwerp in de krant Spits!

 Lees ook:

Waarom verbrand je huid in de zon?

Hou jij je aan de minimale erytheem dosis?

Nanotechnologische toepassingen in zonnebrandmiddelen nog lang niet veilig bewezen

Hoeveel uv-a bescherming moet er in een zonnebrandcreme zitten?

Hormoonstoffen in cosmetica niet goed voor vruchtbaarheid man

Lees ook