Sporten: Bewegen zorgt voor een verbeterde bloedsomloop en afvoer van vocht en afvalstoffen.

05:02 - 03:01
luistertijd 05:02 - leestijd 03:01

Sporten:

Bewegen zorgt voor een verbeterde bloedsomloop en afvoer van vocht en afvalstoffen. Je krijgt er kleur van op je huid, via het bloed worden weer extra voedingsstoffen aangevoerd naar de huid, kringen onder je ogen verminderen door de stimulatie van drainage. Bedek je huid wel met een uv-filter buiten en spoel je schoon na het sporten om te voorkomen dat het zweet de porien verstopt.

Stop met roken:

Stoppen met roken doe je natuurlijk voor je algehele gezondheid, maar ook je huid vaart er zeer wel bij. De vrije radicalen die in grote getalen vrijkomen door inname van nicotine zorgen uiteindelijk voor meer rimpels dan je lief is – ook dat lullige plooirokje op je bovenlip! De hoeveelheid collageen in de huid neemt ook af omdat er agressieve enzymen worden aangemaakt waardoor de lekkere volle toet die zo eigen is aan de jeugd ook afneemt.  Bovendien vermindert de zuurstoftoevoer in de huid waardoor je er bleek uit gaat zien. Rook ook ‘niet mee’ met anderen, want ook dan krijg je de schadelijke stoffen binnen.

Je huid verraad je eetgewoonten:

Inmiddels weten we dat suiker je niet alleen dik maakt, de kans op diabetes kan verhogen maar dus ook de huid sneller veroudert dan je lief is. Suikermoleculen hechten zich aan de elastische vezels waardoor deze verharden. Bekijk onze film met expert Johann Wiechers nog maar eens over ‘glycatie’. Zorg dat je veel anti oxidanten uit verse voeding binnenkrijgt. Hoe gekleurder de verse voeding is, hoe beter, dat kun je wel als stelregel nemen. De stoffen helpen je huid ook weerbaarder te worden tegen zonschade. Denk hierbij ook aan beta-caroteen. Tip van ons: koop het sapboek van Jason Vale. Je raakt eraan verslaafd, net zoals wij.

Voldoende vocht:

Acht glazen vocht per dag zijn voldoende en dit kan ook verborgen vocht zijn in toetjes, groenten, fruit en dergelijke. Teveel drinken is niet goed, je plast het allemaal weer uit en daarmee ook allerlei belangrijke zouten en vitaminen die je lichaam nodig heeft.  Water is prima, maar groene thee is nog beter omdat er krachtige anti-oxidatieve stoffen in zitten.

Aan de olie:

Olie op je huid smeren, kan heerlijk zijn. Zeker in de zomer als je huid stugger en dikker wordt onder invloed van uv-straling. Toch is het nog beter om voldoende gezonde olien binnen te krijgen. Ergo: doe allebei maar. Olie houdt de huidbarriere soepel en intact en van binnenuit zorgen gezonde vetten zoals omega 3 voor verminderde ontstekingsreacties die je ziet bij mensen met acne, eczeem, rosacea en een zeer gevoelige, rode huid. Bekijk ook onze film over een facial met Ella Bache.

Extra suppletie:

Prop je nooit vol met pillen want ‘baadt het niet dan schaadt het niet’ gaat hier echt niet op! Maar een multivitamine kan er wel in, zeker als er vitamine C en E in zit, lycopeen (uit tomaat) en luteine (uit spinazie). Er ontstaan nu ook nieuwe inzichten over glucosamine, dus kijk daar ook eens naar.

Eten op je huid?

Een papje van avocado als masker, Cranberry bessen als peeling, een bad vol melk? Eetbare cosmetica bestaat al sinds mensenheugenis en gaat een nieuwe opleving krijgen, al was het maar om de naturals een boost te geven en onze angstige gevoelens tegen ons ongezonde leefmilieu af te kopen. Een van de koplopers is Horst Rechelbacher, oprichter ooit van Aveda en nu van zijn nieuwe Intelligent Nutrients merk. Zelfs zijn haarspray schijn je te kunnen drinken….(but don’t do it). Ook heel interessant is het concept van de van origine Hollandse Paul Penders. Maar vergeet ook de producten van onze eigen Hans Schreuder niet. Hij gebruikt al jaren stoffen uit voeding voor zijn cosmetica.

Eerste Hulp:

Komkommer heeft ontstekingswerende eigenschappen, net zoals kamille. Koude schijfjes verminderen gezwollen oogleden en een kamillebuideltje kan de huid kalmeren. Windsels gedrenkt in zwarte thee helpen ook bij roodheid. De caffeine in de thee hebben een reducerend effect op zichtbare bloedvaatjes en laten de rode kleur van het huidgebied afnemen.

Ontspan!

En slaap eens wat langer, want tijdens de slaap regenereren de cellen. Hoe minder je slaapt hoe meer cortisol het lichaam aanmaakt om in actie te kunnen blijven. Dit stresshormoon zorgt er ook voor dat suikers heel snel uit het vetweefsel in de bloedbaan worden vrijgegeven voor extra energie, maar dat is een aanslag op je bloedsuikerspiegel. Dit is een van de redenen waarom zeer gestresste mensen ook last van overgewicht kunnen hebben.

Lees ook:

Spotgoedkope cosmetica van Etos

Tests van goedkope mascara’s

Niet goedkoper wel kleinere  verpakking, dus ogenschijnlijk betaalbaarder

Zomermake-up onder de 15 euro

Lees ook