[media id=34 width=290 height= 190]Vergeet die acht glazen water per dag maar, die plas je toch allemaal weer uit, en met het water ook belangrijke vitaminen, mineralen, et cetera.

03:35 - 02:09
luistertijd 03:35 - leestijd 02:09

[media id=34 width=290 height= 190]Vergeet die acht glazen water per dag maar, die plas je toch allemaal weer uit, en met het water ook belangrijke vitaminen, mineralen, et cetera. Zijn decennialange ervaring als huidarts heeft hem inmiddels geleerd dat je juist moet zorgen dat de cellen water uberhaupt beter vast leren te houden, en die taak voeren ze steeds slechter uit naarmate je ouder wordt.

Volgens Murad staat en valt je algehele gezondheid, en in dit geval ook van je huid, met de conditie van je bindweefsel. Bindweefsel, verbindt zoals het al zegt alle weefsels met elkaar. je huid bestaat ook voor het overgrote deel uit bindweefsel. Onderdeel ervan is het collageen en elastine en de cellen waaruit dit gemaakt wordt: de fibroblasten. In dit bindweefsel zit veel water. Het is inmiddels bekend dat bijvoorbeeld stijve spieren en gewrichten baat hebben bij een bepaalde stof waaraan deze arts veel waarde hecht: glucosamine. Het helpt om de tussencelvloeistof weer te laten toenemen. Glucosamine is een van de bouwstenen van bindweefsel. Maar de stof doet meer: het kan ook collageen- en elastine producerende cellen stimuleren om extra hyaluronzuur aan te maken. Een stof die zorgt voor een goede vochthuishouding.

Predikt de Amerikaan nog een ‘gewoon’ glucosamine substraat, onze meest bekende Nederlandse orthomoleculair specialist Gert Schuitemaker weet dat een afgeleide vorm van deze basis glucosamine nog veel beter werkt voor de huid. De stof heet N-acetyl-D-glucosamine, het is de belangrijkste bouwsteen van hyaluronzuur. Een stof die momenteel zo gehyped wordt vanwege de sterk vochtbindende eigenschappen via creme op de huid. N-acetyl-D-glucosamine is een natuurlijke stof die gewoon in onze voeding voorkomt, zoals in melk en schaaldieren (kreeft en krab).

Een voedingssupplement op basis van N-acetyl-D-glucosamine kan van binnenuit rimpelvorming tegengaan, zo stelt Schuitemaker. ‘Uit onderzoek blijkt dat N-acetyl-D-glucosamine de kwaliteit van het hyaluronzuur vergroot, ook wat betreft de capaciteit om vocht vast te houden. Een dagelijks supplement helpt de hoeveelheden hyaluronzuur aanvullen, waardoor de huid haar volume en elasticiteit terugkrijgt en rimpels vervagen. Vooral onder de ogen, waardoor het een gunstige werking heeft op de kringen onder de ogen.

In een onderzoek kregen elf jonge vrouwen met een droge/ruwe huid dagelijks 1000 mg N-acetyl-D-glucosamine.1 Elf andere vrouwen kregen een placebo. Dermatologisch onderzoek door artsen liet zien dat in de groep die het voedingssupplement gebruikte na zestig dagen de conditie van de huid was verbeterd. Niet alleen de huid van het gezicht was minder droog, maar die van het gehele lichaam. Het vochtgehalte onder de ogen, waar vaak fijne rimpels ontstaan, was significant verbeterd en het vetgehalte was significant afgenomen. De kringen onder de ogen waren hierdoor verminderd. Met behulp van een speciale 3-dimensionale digitale scanner van het huidoppervlak werd waargenomen dat de huid al na dertig dagen minder ruw was. In de placebogroep werden geen veranderingen geconstateerd, noch door de artsen noch met de scanner. In een recent onderzoek werden vergelijkbare resultaten ook gerapporteerd met een dagdosis van 500 mg.2 In dit onderzoek bleek hyaluronzuur, 50 mg per dag oraal, geen effect te hebben.’

Net zoals Murad, heeft Schuitemaker ook aan de wieg gestaan van een speciaal voedingssupplement dat via het merk Plantina in Nederland verkocht wordt en Hydrohyal heet.

BEKIJK hierboven ook meteen onze film met dr. Murad over zijn water verhaal. 

Lees ook