Het innemen van levende bacteriën klinkt bizar, maar het is niets nieuws.

02:39 - 01:35
luistertijd 02:39 - leestijd 01:35

Het innemen van levende bacteriën klinkt bizar, maar het is niets nieuws. Zolang de mens al voedingsproducten fermenteert, worden hiervoor bacteriën gebruikt. Voor de conservering, een goede aangezuurde smaak maar ook vanwege de gezondheidseffecten. Het gaat om melkzuurbacteriën, en de meest bekende soorten zijn o.a. lactobacillen en bifidobacillen.

Ze maken ook van nature deel uit van onze darmflora. Lactobacillen zitten in de dunne darm en de bifidobacterie in de dikke darm. De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in de darmen leven – en dat zijn er zo’n 100 biljoen – grofweg zo’n 1,5 kilo!, onderverdeeld naar 400 verschillende soorten. Van deze hoeveelheid is zo’n 90% goed, en zo’n 5% tot 10% behoort tot de schadelijke, ofwel ziekmakende bacteriën.

Goed voor je huid

 Probiotica hebben een bewezen heilzaam effect op de darmen. Bij diarree, bij spastische darmen, maar ook op de huid. Menig regulier arts zal dit nog niet melden, maar huidtherapeuten en orthomoleculair voedingsdeskundigen vinden het vanzelfsprekend een probiotisch advies mee te geven bij huidproblemen als eczeem en acne. Ook hierbij is namelijk sprake van ontstekingsreacties. Probiotica helpen via de darmen het immuunsysteem te herstellen, en dat heeft zijn weerslag op het hele lichaam.

 Wist je bijvoorbeeld ook dat als een zwangere die erfelijke eczeem in de familie heeft, de overdracht ervan op haar kind met de helft kan reduceren als ze probiotica tijdens de  zwangerschap inneemt? Daarom wordt borstvoeding o.a. ook gepropageerd: er zitten veel goede probiotica in, en wordt het in Europa ook standaard aan flesvoeding toegevoegd.

Ook als je ouder wordt

De gezondheidseffecten van probiotica houden niet op bij kinderen, ook naarmate je ouder wordt kun je ervan profiteren. Het is inmiddels bekend dat door de ouderdom ook het evenwicht in de darmflora verandert. De diversiteit van goede bacteriën neemt af, er blijven minder soorten over. Hierdoor kunnen de ziekmakende bacteriën de overhand krijgen. Probiotica kunnen helpen de balans weer terug te brengen. Dit is natuurlijk goed voor de stoelgang, maar het beschermt ook beter tegen darminfecties, het helpt de weerstand en zorgt ervoor dat voedingsstoffen waaronder vitaminen beter in het lichaam worden opgenomen. Bovendien is gebleken dat probiotica-gebruik gedurende enkele griepprik een duidelijke verhoging van de griepvirusneutraliserende afweerstoffen in het bloed geeft.

 

Lees ook:

Ga rimpels te lijf met tomaat en wortels

Anti oxidanten bieden extra bescherming tegen uv licht

BeautyJournaal TV; lekkere facial met olijf van Ella Bache

Lees ook