Zij verbrandde 70% van haar lichaam na een zonnebanksessie van maar 16 minuten.

02:16 - 01:21
luistertijd 02:16 - leestijd 01:21

Zij verbrandde 70% van haar lichaam na een zonnebanksessie van maar 16 minuten. De moeder van het meisje vindt nu dat alle onbemande zonnestudio’s gesloten moeten worden. Het meisje was met haar nicht op weg naar een kermis, zo meldt The Independent. Deze bleek gesloten te zijn en de meiden gingen weer op pad. Ze besloten een onbemande zonnebankstudio in te gaan, met alle gevolgen van dien.

Eenmaal thuis voelde het meisje zich niet lekker en werd steeds roder. Eenmaal in het ziekenhuis bleek dat Kelly 70% van haar lichaam had verbrand. “Als ze nog twee minuten onder de zonnebank had gelegen, was huidtransplantatie noodzakelijk geweest”, aldus de moeder van Kelly.

Kelly is momenteel weer naar school, maar mag voor de komende tien jaar niet direct in de zon zitten. Ze moet T-shirts en zonnehoeden blijven dragen. (Bron: nu.nl)

Het is overigens niet de eerste keer dat een jong iemand verbrand onder de zonnebank. Een jaar geleden was een 13-jarige jongen de pineut.
Hoewel zonnestudio’s verboden zijn voor personen onder de 16 jaar, toont ook dit incident volgens critici weer aan dat de controle tekortschiet. Politici hebben al eerder aangedrongen op strengere regulering.

Gevaar zonnebank
Als je voor je 35ste levensjaar regelmatig naar de zonnebank bent gegaan, dan heb je 75% kans om het kwaadaardige huidkanker melanoom te ontwikkelen, zo hebben Engelse kankeronderzoekers berekend.

Van de 4000 duizend mensen die deelnamen aan het onderzoek viel maar liefst 82% in deze categorie. In Engeland is het melanoom nu onder jonge mensen tussen de 15 en 35 jaar het meest voorkomende huidkanker. Het lullige van dit huidkanker is, is dat het dus dodelijk kan zijn, als je er niet op tijd bij bent. In Engeland worden jaarlijks 9000 mensen met melanoom gediagnosticeerd, waarvan er 1800 overlijden.

Zonnebanken bevatten traditioneel ook vooral uv-a straling, waarvan vroeger werd gezegd dat het relatief veilig was, dan wel lang niet zo schadelijk als uv-b. Uit recent onderzoek is ook naarvoren gekomen dat vooral uv-a verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van melanomen.

Lees ook:
Verstandig in de zon: neem extra anti-oxidanten

Berscherm je kind tegenhuidkanker, nu al!

Lees ook