Gezicht Zon

Eerst zonnebrandcreme en dan dagcreme of andersom?

zonJe doet eerst zonnebrandcreme op en dan pas een dagcreme – als je daar tenminste nog de behoefte toe voelt, omdat veel antizonnebrandcremes voor het gezicht tegenwoordig bijna dezelfde verzorgende stoffen bevatten. Ik zal je uitleggen waarom je deze volgorde moet aanhouden: in dagverzorgingsproducten kunnen stoffen zitten die de werking van stoffen in het antizonnebrandmiddel tegengaan. Welke dat precies zijn, is me op dit moment nog steeds niet duidelijk. Maar uit diverse betrouwbare bronnen weet ik nu wel dat je eerst moet beschermen en dan pas verzorgen of verfraaien. En heel belangrijk: laat het uv filter eerst goed intrekken, breng na 20 min pas je dagcreme aan.

Heb je ’s ochtends een dagcreme opgedaan en ga je pas later die dag in de zon, dan kun je dus wel de anti-zonnebrandcreme eroverheen aanbrengen. En blijf dat natuurlijk ook regelmatig herhalen, te allen tijde, om verbranding te voorkomen.

Lees hier ook wat het advies van de Nederlandse Vereniging van Cosmeticaproducenten luidt.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

7 reacties

 • miriam, die lijst heb ik opgenomen in het beautyboek dat ik heb geschreven. via deze website kun je hem bestellen, klik op de foto rechts op de site.

 • Waar is nou precies die ingredientemlijst met werkzame stoffen die echt zin hebben?Mooie site,trouwens verhelderend ook.

 • dit is wat de chemici van de site in amerika erover zeggen:

  ‘Some ingredients used in certain lotions can inhibit the way sunscreen ingredients deposit/spread on the skin. Based on this fact, we recommend applying sunscreen first to make sure that nothing interferes with the deposition of the active ingredient. ‘

 • hoi margde en mariette, ik weet dat de NCV dit advies ook niet uit wil dragen omdat men het wetenschappelijk niet goed genoeg onderzocht vind. Ik sluit me uiteindelijk het liefst bij de tip van mariette aan, en noem hem zelf ook: steeds meer zonnebrandcremes voor het gezicht bevatten extra verzorgende stoffen waardoor een dagverzorging eigenlijk overbodig wordt.

  over de moleculaire samenstelling, dat is een interessante, aangezien steeds meer zonnebrandproducten nanokleine deeltjes bevatten die wel degelijk dieper in de huid zinken (de discussie of ze nu wel of niet in het lijf terecht komen is nog niet beslecht).

  het is verder jammer dat ook de BeautyBrains niet vermelden om welke stoffen het gaat, ik zal het ze nog eens vragen. het gaat voor alle duidelijk om een interactie he, waardoor de werking van stoffen kan afnemen.

  en last but not least: er moet absoluut dik gesmeerd worden inderdaad, wil het zonnefilter inderdaad de dekking geven die het beloofd op de verpakking.

  en echt tot slot: je kunt je maar beter met hoed, pet, sjaaltje beschermen vind ik en niet bakken:-)

  dank voor de reacties, leuk!:-)

 • Zonnebrandcrème is genoeg en dan is het niet nodig om ook nog een dagcrème aan te brengen. Is gewoon gezond verstand gebruiken.

  Tegenwoordig zijn de zonnebrandcrèmes zo goed. Ik gebruik zelf Nivea milk, prettig, smeert goed uit, trekt goed en snel in, beschermt me tegen verbranding, is betaalbaar en ik word mooi licht bruin. Dat donkere bruin vind ik zelf erg lelijk om te zien.

  Belangrijk om je goed in te smeren.

 • Hi Monique,
  Leuk item, maar ik plaats er wel wat vraagtekens bij.
  het beschermen met een SPF gebeurt met grotere moleculaire structuren dan de kleinere moleculaire werking van( hopelijk werkzame) cosmetica producten.
  Als je een goede sunscreen hebt en op de correcte manier hebt aangebracht ( redelijk dik) dan zal er ook veel minder activa uit een creme doorheen gaan.
  Het idee om eerst de sunscreen aan te brengenzodat daardoor geen ongewenste interactie met de andere cosmetica ontstaat is natuurlijk vreemd. Het wekt de suggestie dat je hetgeen je het eerst opbrengt volledig verdwijnt wat overigens bij een sunscreen natuurlijk helemaal niet goed zou zijn ! In praktijk krijg je natuurlijk op beide manieren ( eerst sunscreen en dan creme of juist andersom) een vermenging van de producten.
  Als huidspecialist adviseer ik zelf altijd eerst klein moleculair te werken en dan naar groot. Dus je sunscreen over je verzorgende creme. Maar het is altijd interessant om andere inzichten te leren kennen, en dat maakt jouw Beautyjournaal juist zo leuk.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.