Lichaam

Vaker slokdarmkanker door hete thee

thee-drinkenHebben we niets beters te doen? Gaan we in de Westerse wereld vooral dood aan roken en drank, in de niet-Westerse wereld sterft men aan het theedrinken! Zo meldt NRC Handelsblad vandaag.

‘Jaarlijks overlijden er wereldwijd een half miljoen mensen aan slokdarmkanker. In het Westen zijn alcohol en tabak belangrijke veroorzakers van deze ziekte, maar er zijn niet-Westerse bevolkingsgroepen die deze middelen niet gebruiken en waarin slokdarmkanker toch veel voorkomt. De Britten onderzochten zo’n bevolkingsgroep in Noord-Iran. Vergeleken met gezonde mensen waren er onder slokdarmkankerpatiënten in deze regio twee keer zoveel hete-theedrinkers (60-64 graden), en zelfs acht keer zoveel liefhebbers van zeer hete thee (meer dan 65 graden). Mogelijk scheiden de geprikkelde slijmvliescellen schadelijke stikstofverbindingen af, of raakt de barrièrefunctie van deze cellen verstoord. ‘

Lees meer online bij NRC

 

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

1 reactie

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen