Hebben we niets beters te doen? Gaan we in de Westerse wereld vooral dood aan roken en drank, in de niet-Westerse wereld sterft men aan het theedrinken! Zo meldt NRC Handelsblad vandaag.

00:52 - 00:31
luistertijd 00:52 - leestijd 00:31

Hebben we niets beters te doen? Gaan we in de Westerse wereld vooral dood aan roken en drank, in de niet-Westerse wereld sterft men aan het theedrinken! Zo meldt NRC Handelsblad vandaag.

‘Jaarlijks overlijden er wereldwijd een half miljoen mensen aan slokdarmkanker. In het Westen zijn alcohol en tabak belangrijke veroorzakers van deze ziekte, maar er zijn niet-Westerse bevolkingsgroepen die deze middelen niet gebruiken en waarin slokdarmkanker toch veel voorkomt. De Britten onderzochten zo’n bevolkingsgroep in Noord-Iran. Vergeleken met gezonde mensen waren er onder slokdarmkankerpatiënten in deze regio twee keer zoveel hete-theedrinkers (60-64 graden), en zelfs acht keer zoveel liefhebbers van zeer hete thee (meer dan 65 graden). Mogelijk scheiden de geprikkelde slijmvliescellen schadelijke stikstofverbindingen af, of raakt de barrièrefunctie van deze cellen verstoord. ‘

Lees meer online bij NRC

 

Lees ook