Deodorant ingredienten kunnen allergische reacties veroorzaken, zo zegt de Amerikaanse dermatologe en cosmeticakenner Leslie Baumann.

02:54 - 01:44
luistertijd 02:54 - leestijd 01:44

Deodorant ingredienten kunnen allergische reacties veroorzaken, zo zegt de Amerikaanse dermatologe en cosmeticakenner Leslie Baumann. Parfum is het bekendst, maar ook conserveringsmiddelen als parabenen kunnen problemen opleveren. Nu staan parabenen toch al in een negatief daglicht, waarop natuurmerken handig inspelen en reguliere merken ook met sublijnen komen die vervangende ‘natuurlijke’ conservering bevatten. Dat veel natuurlijke conservering nog makkelijker reacties kan opwekken, wordt er gemakshalve maar niet bij verteld. Als de trend natuur is, dan krijg je natuur (!).

Vooral antiperspirants bevatten zweer reducerende stoffen, waarvan aluminium het meest bekend en meest werkzaam is. Deze zouten hopen zich op in de zweetklieren en sluiten dus zo de openingen af. Er zijn talloze berichten de afgelopen jaren buiten gekomen die zeggen dat deze stof op de lange termijn schade geeft. Van huidverkleuring, borstkanker tot alzheimer (!). Toch is geen enkel wetenschappelijk onderzoek tot nu toe waterdicht geweest. Neemt niet weg dat ook beroemde experts als Baumann adviseren om, als het even kan, een alu vrij product te kiezen. Alleen…wat nu op de markt voor handen is, werkt maar half zo goed als een alu-bevattende deo.

In Amerika zweert iemand ,waarnaar de dokter verwijst in haar column, bij de deo van Adidas, genoemd 24 HR. In Nederland timmert Sanex nu aan de weg met NaturProtect. Ik heb bij tijd en wijlen ook veel deoproblemen gehad: ze werkten niet! Maar sinds ik meer ben gaan sporten, lijk ik wel minder te transpireren. Momenteel zweer ik vooral bij deo’s die geen witte vlekken achterlaten, het werkt redelijk goed. En ik let beter op kleding waarvan de vezels de onhebbelijkheid hebben om zweetlucht in zich op te slaan. De stukken gaan voortaan eerst in de week in de Biotex en dan pas in de was, zodat ik er 100% zeker van ben, dat zodra die stof onder arm weer warm wordt, geen oude zweetgeur meer vrij laat komen. Het is wat huh….

Maar nu Sanex Naturprotect. Sanex heeft het aluminium vervangen door het aloude mineraal aluin. Ik heb het nog niet geprobeerd. Maar de boodschap van Baumann verontrust me wel, zeker in geval van de link naar Alzheimer. Laatst werden wij ook al gewaarschuwd om geen Malox meer in te nemen (heeft mijn man een handje van) omdat er veel alu in zit. Toch weet Sanex de onheilsboodschap perfect te omzeilen en heeft het er alleen maar over dat het natuurlijke bescherming biedt en geen synthetische stoffen bevat.

 

Lees ook:

Ook Biotherm heeft nu een ‘natuur’ deo

Worden anti-oxidanten de nieuwe zonnefilters?

Cosmetica met nanotechnologie moet gemeld worden op de verpakking

Deze tien beautytrends domineren het internationale toneel

Lees ook