Schurft is een huidziekte die door mijten wordt veroorzaakt.

02:10 - 01:18
luistertijd 02:10 - leestijd 01:18

Schurft is een huidziekte die door mijten wordt veroorzaakt. Ze graven gangetjes onder de huid waar eitjes worden gelegd. Je krijgt er jeuk van. Makkelijk wordt het ook niet herkend, omdat je vaak gaat krabben waardoor er een infectie ontstaat, en dat verdoezelt de oorspronkelijke boosdoener: schurft.

Schurft is besmettelijk zolang er eitjes of mijten in de huid zitten. Het wordt overgedragen door huidcontact, min. 15 minuten. Een hand vasthouden kan al voldoende zijn, maar ook elkaars kleding dragen of in elkaars bedden slapen draagt eraan bij. Je kunt je er niet tegen laten inenten en er zijn geen medicijnen die de ziekte kunnen voorkomen.

Zowel in Amsterdam Zuid Oost als in West wordt door medici aan de bel getrokken vanwege een toename, men vindt de situatie zelfs zeer zorgwekkend.

In theorie hoef je maar 1x te smeren met een zalf en is het over, maar de prakijkt wijst uit dat er toch wel twee tot drie keer gesmeerd moet worden. Dit maakt behandeling duur. Bovendien moeten ook huisgenoten en familie behandeling ondergaan ook al hebben ze geen klachten. Juist mensen die weinig geld hebben laten zich niet behandelen en zo kan de  zeer besmettelijke aandoening zich verspreiden. Artsen willen nu dat het in de basisverzekering wordt opgenomen. Het College voor Zorg onderzoekt de mogelijkheid en hoopt binnen een paar weken uitsluitsel te kunnen geven. (Bron: Het Parool)

Mogen dan alsjeblieft ook de antiluismiddelen in het pakket opgenomen worden. Want ook dat is zeer wijdverbreid en hoor je er mensen over klagen dat de middelen zo duur zijn. Zou me niets verbazen dat ook daartegen vanwege de kosten niet goed ten strijde wordt getrokken, waardoor die armoedige verschijning maar blijft bestaan, ergo, zelfs toeneemt. In mijn kindertijd, begin jaren zeventig, waren er nooit luizenepidemieen op onze school. Rara, hoe kan dat. Woonde toen ook niet in de grote stad. Een plek waar iedereen per definitie op een kluitje zit.

Lees hier meer over hoe je schurft herkent.

Lees ook