De beste manier om het uitzakken van de huid (veroorzaakt door verslappend bindweefsel en onderhuidse spieren) te voorkomen is nog altijd onder het mes te gaan voor een facial lift.

04:33 - 02:43
luistertijd 04:33 - leestijd 02:43

De beste manier om het uitzakken van de huid (veroorzaakt door verslappend bindweefsel en onderhuidse spieren) te voorkomen is nog altijd onder het mes te gaan voor een facial lift. Prachtige methode maar wel eentje die littekens geeft, gegarandeerd, hoewel ze netjes kunnen worden weggewerkt. Wie bang is voor het mes, maar wel genoeg centen over heeft, kan ook besluiten tot een behandeling met radiofrequente golven. Deze trillingen verwarmen de huid – ook de diepere lagen – zo sterk dat de elastische weefsels erdoor krimpen. Me als resultaat een strakkere huid. De soort behandelingen zijn er in diverse sterkten, waarbij het vooral met Thermage en Accent van levensbelang is dat je een zeer kundig behandelaar hebt, want het kan ook fout gaan.

Een radiofrequente behandeling bestaat basaal gesproken uit twee elektroden die op verschillende plaatsen binnen het behandelend gebied worden geplaatst. De te behandelen huid wordt tijdens de behandeling gekoeld om brandplekken van de huid te voorkomen als gevolg van de vrijgekomen warmte. Door de warmte krimpen de weefsels dus, en tegelijkertijd vindt er een soort wondvorming in de huid plaats waarbij helende mechanismen in werking treden die ook nog eens voor extra nieuwe huidvulling zorgen. De huid trekt strakker maar vult ook licht weer wat op, waardoor rimpels mindeer diep worden. Omdat de buitenste huidlaag in tact wordt gelaten, is de genezing aanzienlijk korter dan bijvoorbeeld bij een laserbehandeling of chemische peeling, waar ook de buitenste huidlaag wordt afgeslepen.

Hoe geweldig het ook klinkt, in de praktijk kan het absoluut tegenvallen. Bij Thermage werd zo zoetjes aan bekend dat als het niet precies werd uitgevoerd (te hoge temperatuur) ook onderhuids vetweefsel wegsmolt, waardoor je uiteindelijk bijv een sterk vermagerd gezicht over hield. Vet wat eenmaal weg is uit het gezicht komt nooit meer terug. Op mijn voormalig blog heb ik regelmatig lezeressen gehad die ernstige klachten hierover hadden (uit Belgie). INmiddels zijn er ook vergelijkbare methoden beschikbaar, ook van Thermage, die deze problemen moeten kunnen verminderen.  

Monopolaire radiofrequentie (Thermage/Thermacool)

Bij deze methode wordt een elektrode op het te behandelen gebied gelegd en de andere daar ver vandaan. De frequente golven moeten daardoor diep door het lichaam heen. Als resultaat kan het te behandelen gebied dus ook diep en flink in de huid verwarmd worden (tot wel 20 mm). Het wordt voornamelijk gebruikt voor uitzakkende huid in het gezicht en tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden tegen cellulite. Thermage is zeer kostbaar, 5000 euro voor een behandeling is gewoon. De resultaten kunnen zeer langdurig zijn. Ik durf met een gerust hart te zeggen dat er maar 1 arts in Nederland is, die serieus deskundig is op dit gebied: dr Farid Kazem, plastisch chirurg.

Bipolair radiofrequentie en lichtbehandelingen (Refirme, ELOS)

Hierbij worden twee elektroden dicht bij elkaar geplaatst in het te behandelen gebied. De elektrische golven die er doorheen gaan zijn vrij oppervlakkig. De huid wordt dan ook minder diep door verwarmd (gaat niet verder dan 2 tot 4 mm). De behandelingen zijn dus veiliger, het risico van bijwerkingen is minder groot. Maar echte huidverslapping zal hiermee ook minder serieus aangepakt kunnen worden, en cellulite ook nog (als daartegen al uberhaupt iets bestaat hoor…) Dit soort behandelingen moet meerdere keren worden uitgevoerd voor een opbouwend resultaat. Er bestaan ook apparaten waarbij het wordt gecombineerd met Intense Pulsed Light of laserlicht. Het zou dan nog beter werken tegen verslapping dus voor versteviging van de huid, tegen rimpelvorming. Deze methoden staan bekend onder de namen ELOS, Refirme. Het zijn dus combinaties die eigenlijk het effect van Thermage moeten benaderen, zonder de gevaren van bij-effecten. Om het nog wat ingewikkelder te maken: Elos wordt ook ingezet bij het ontharen.

Monopolaire en bipolaire radiofrequentie (Accent) 

Beide stroomvoorzieningen kunnen dus ook in een apparaat gecombineerd worden. Het zou nog beter werken zonder de nadelige effecten als oververwarming van de huid met vetverlies tot gevolg. Onduidelijk blijft of Accent bijvoorbeeld nou zoveel beter werkt dan de voorgaande, besproken methoden. Het lijkt meer van hetzelfde in een ander jasje. Ook dit zal functioneel zijn, maar wel met een prijskaartje. O.a. bij de Velthuis Klinieken wordt met Accent gewerkt. Zij prijzen het vooral aan tegen cellulite.

Lees ook