Cellulite Cosmetisch medisch Couperose Gezicht Klinieken Lichaam Operatietechnieken Rimpels en slapte

Elos, Thermage en Accent radiofrequentie tegen huidverslapping

radiofrequentieDe beste manier om het uitzakken van de huid (veroorzaakt door verslappend bindweefsel en onderhuidse spieren) te voorkomen is nog altijd onder het mes te gaan voor een facial lift. Prachtige methode maar wel eentje die littekens geeft, gegarandeerd, hoewel ze netjes kunnen worden weggewerkt. Wie bang is voor het mes, maar wel genoeg centen over heeft, kan ook besluiten tot een behandeling met radiofrequente golven. Deze trillingen verwarmen de huid – ook de diepere lagen – zo sterk dat de elastische weefsels erdoor krimpen. Me als resultaat een strakkere huid. De soort behandelingen zijn er in diverse sterkten, waarbij het vooral met Thermage en Accent van levensbelang is dat je een zeer kundig behandelaar hebt, want het kan ook fout gaan.

Een radiofrequente behandeling bestaat basaal gesproken uit twee elektroden die op verschillende plaatsen binnen het behandelend gebied worden geplaatst. De te behandelen huid wordt tijdens de behandeling gekoeld om brandplekken van de huid te voorkomen als gevolg van de vrijgekomen warmte. Door de warmte krimpen de weefsels dus, en tegelijkertijd vindt er een soort wondvorming in de huid plaats waarbij helende mechanismen in werking treden die ook nog eens voor extra nieuwe huidvulling zorgen. De huid trekt strakker maar vult ook licht weer wat op, waardoor rimpels mindeer diep worden. Omdat de buitenste huidlaag in tact wordt gelaten, is de genezing aanzienlijk korter dan bijvoorbeeld bij een laserbehandeling of chemische peeling, waar ook de buitenste huidlaag wordt afgeslepen.

Hoe geweldig het ook klinkt, in de praktijk kan het absoluut tegenvallen. Bij Thermage werd zo zoetjes aan bekend dat als het niet precies werd uitgevoerd (te hoge temperatuur) ook onderhuids vetweefsel wegsmolt, waardoor je uiteindelijk bijv een sterk vermagerd gezicht over hield. Vet wat eenmaal weg is uit het gezicht komt nooit meer terug. Op mijn voormalig blog heb ik regelmatig lezeressen gehad die ernstige klachten hierover hadden (uit Belgie). INmiddels zijn er ook vergelijkbare methoden beschikbaar, ook van Thermage, die deze problemen moeten kunnen verminderen.  

Monopolaire radiofrequentie (Thermage/Thermacool)

Bij deze methode wordt een elektrode op het te behandelen gebied gelegd en de andere daar ver vandaan. De frequente golven moeten daardoor diep door het lichaam heen. Als resultaat kan het te behandelen gebied dus ook diep en flink in de huid verwarmd worden (tot wel 20 mm). Het wordt voornamelijk gebruikt voor uitzakkende huid in het gezicht en tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden tegen cellulite. Thermage is zeer kostbaar, 5000 euro voor een behandeling is gewoon. De resultaten kunnen zeer langdurig zijn. Ik durf met een gerust hart te zeggen dat er maar 1 arts in Nederland is, die serieus deskundig is op dit gebied: dr Farid Kazem, plastisch chirurg.

Bipolair radiofrequentie en lichtbehandelingen (Refirme, ELOS)

Hierbij worden twee elektroden dicht bij elkaar geplaatst in het te behandelen gebied. De elektrische golven die er doorheen gaan zijn vrij oppervlakkig. De huid wordt dan ook minder diep door verwarmd (gaat niet verder dan 2 tot 4 mm). De behandelingen zijn dus veiliger, het risico van bijwerkingen is minder groot. Maar echte huidverslapping zal hiermee ook minder serieus aangepakt kunnen worden, en cellulite ook nog (als daartegen al uberhaupt iets bestaat hoor…) Dit soort behandelingen moet meerdere keren worden uitgevoerd voor een opbouwend resultaat. Er bestaan ook apparaten waarbij het wordt gecombineerd met Intense Pulsed Light of laserlicht. Het zou dan nog beter werken tegen verslapping dus voor versteviging van de huid, tegen rimpelvorming. Deze methoden staan bekend onder de namen ELOS, Refirme. Het zijn dus combinaties die eigenlijk het effect van Thermage moeten benaderen, zonder de gevaren van bij-effecten. Om het nog wat ingewikkelder te maken: Elos wordt ook ingezet bij het ontharen.

Monopolaire en bipolaire radiofrequentie (Accent) 

Beide stroomvoorzieningen kunnen dus ook in een apparaat gecombineerd worden. Het zou nog beter werken zonder de nadelige effecten als oververwarming van de huid met vetverlies tot gevolg. Onduidelijk blijft of Accent bijvoorbeeld nou zoveel beter werkt dan de voorgaande, besproken methoden. Het lijkt meer van hetzelfde in een ander jasje. Ook dit zal functioneel zijn, maar wel met een prijskaartje. O.a. bij de Velthuis Klinieken wordt met Accent gewerkt. Zij prijzen het vooral aan tegen cellulite.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

20 reacties

 • hoi marga, het item waar je op reageert dateert alweer van 2009, kun je aangeven wat je bij het instituut hebt laten doen aan behandelingen?

 • Ook ik ben bij Instituut Nadine Gregoire geweest. en ben niet tevreden met het resultaat. Ik werd er heel goed ontvangen en ze zijn uiterst beleefd . Maar ik vond de prijs echt te hoog voor het resultaat. Ik Had echt geen super verwachtingen .Maar als je dan in je eigen woonplaats bij het schoonheidsinstituut komt , en ik vertel wat ik kwijt was en ze valt echt stil . En en wordt vertelt dat zij het ook doen voor de helft minder . OOk de hyaluronzuur injecties kosten de helft. En worden ook door een arts gedaan. Dus ik voel me wel een beetje beetgenomen voor de 625,00 euro zonder bon. Een ontevreden klant. En daar ga ik dus helemaal voor naar Limburg. vanuit het westen van het land. Jammer dat ik het niet eerder wist dat het ergens anders goedkoper was En nu weet ik wel dat goedkoop niet wil zeggen, dat het beter is,maar ik heb verschillende klanten gezien ,dus ik weet waarover ik praat. Dus ga niet net als ik gelijk op de eerste en beste af maar kijk om je heen. Ik vind het pore afleggerij.!!!!!

 • Hoi Caroline, van zo’n couperose behandeling voel je vrijwel niets. Het gaat snel en na afloop ben je gewoon toonbaar. Vroeger liet ik de couperose behandelen met stroom (coagulatie heet dat geloof ik) en dat was heel pijnlijk. Het moest meerdere keren worden behandeld en na afloop was mijn gezicht opgezwollen.

 • Ook ik ben bij Instituut Nadine Gregoire in Maastricht geweest en ben heel tevreden. Ik heb even moeten wachten voordat ik aan de beurt was, aangezien het erg druk was. Maar dit maakt voor mij niks uit. De resultaten zijn super en ik werd heel goed geholpen. Ik heb 2 maal titan gehad vorig jaar en daarna nog inspuitingen met hyluronzuur. Ik merk nog steeds het effect van de Titan en de spuiten. Binnekort ga ik terug voor mn onderhoudsbeurt. Doet zo’n couperose behandeling pijn? ik ben hier namelijk ook over aan het denken…

 • Nou, ik ben ook heel benieuwd. Ik vind Nadine Gregoire heel erg goed en ga er 1 à 2 maal per jaar naar toe voor een behandeling van de couperose.

 • Dan heb je geluk gehad bij Nadine Gregoire. Ik ken dames die op de eerste hulp zijn beland!!!

  Jolien

 • ik wil aangeven dat getwijfeld heb tussen een thermage behandeling en een titan laser behandeling. ik heb uiteindelijk gekozen voor de titan laser. En ik ben blij dat ik dat heb gedaan. De titan laser heeft mijn kalkoenhalsje verstevigd en dat na twee behandelingen van niet meer dan 450 euro. In vergelijking met een chirurgische ingreep is dit natuurlijk niet veel geld. En ik ben van mijn lelijke hals af. Ik kan het iedereen aanraden. Heb er wel voor moeten reizen, maar het was het waard. Ik ben bij instituut Nadine Gregoire geweest in Maastricht.

 • Hey Dickiedick ;),ik ben van plan aptos te laten doen om wat meer jukbeenderen
  ,heb over 3 maanden 3 x sculptra laten ,geen effect weggesmeten geld,
  waar heb jij aptos laten doen ?ik was van plan bij dr stevens maar nu ik dit lees ,
  waar en bij wie heb jij het laten doen ,,,?je kan me ook mailen op hotshot-with-tila@hotmail.com zeer bedankt !

 • marian, deze is helaas nog niet in europa en niet in nederland te koop. ik weet wel dat sch.spec. els van gogh een eyelash groeiproduct verkoopt. je zou haar eens kunnen bellen. http://www.elsvangogh.nl

  ik heb onlangs wel gehoord dat er een bedrijfje in amerika is, dan speciaal voor de europese markt bestellingen doorzendt. op veel amerikaanse sites kun je als europeaan niet kopen. dit bedrijfje koopt het dan eerst in en stuurt het door naar jou. ik zal het nog eens uitzoeken.

 • helemaal mee eens DD, er komen steeds meer voorbeelden in de media van consumenten bij wie het fout gaat, deels te wijten omdat veel consumenten tegenwoordig ook in dit segment prijsshoppers zijn geworden en dan in centra komen waar men het op bepaalde fronten niet zo nauw neemt met kunde en hygiene dan wel bij solisten terecht komen die de nazorg niet aankunnen omdat ze te druk bezet zijn, en niet in een team werken, kortom: de onderbezetting het probleem is waardoor evt klachten niet tijdig onderkend worden met alle gevolgen van dien. dit kan trouwens overal gebeuren he, ook in belgie of waar dan ook. ik vind persoonlijk, omdat het toch om invasieve behandelingen gaat, je niet moet beknibbelen op de centen. dat betekent niet dat je per definitie voor duur moet gaan. duur kan immers betekenen dat een centrum hoge overheadkosten heeft waaraan jij dus mee moet betalen. maar aan een zeer bekwaam arts hangt vaak een hoger prijskaartje dan aan een beginner of aan een beunhaas.
  als het fout gaat zijn de gevolgen groot. het gaat wel om je gezonde lijf! het mag nniet zo zijn dat het doel de middelen heiligt, wat een mens nog wel eens wil overwegen bij ernstige ziekte…

 • Hoi Monique, ik ben een man van 53. Klopt wat je schrijft over Stevens. Ik weet dat juist de combinatie van lipofilling en liposuctie ( dus teveel vet weghalen en eigen vet inspuiten) in combinatie met Aptos hele fraaie resultaten biedt. Stevens doet volgens mij deze combinatie niet. Ik vind dat je (heel) goed moet uitzoeken, dus je huiswerk goed moet doen, navragen wat de voor en tegens zijn. het CV van je behandelaar bestuderen. Is de naam van deze persoon goed, heeft deze persoon veel of weinig ervaring, is de persoon een cosmetisch chirurg of plastisch chirurg. Aangesloten bij een overkoepelende organisatie etc. etc.. Nooit zomaar wat laten doen is mijn advies. Ik heb tot nu toe prima resultaten geboekt

 • ha dickiedick, ik weet niet of je een man of een vrouw of een kater bent:-) ik weet ook niet hoe oud je bent. Ik meen me wel te herinneren dat jeroen stevens het vooral toepast bij wat jongere mensen tegen beginnende, te vroeg beginnende verslapping. hij vertelt er ook over in mijn nieuwe beautyboek.

 • Hallo Monique,

  Aptos draden worden bij zowel mannen als vrouwen toegepast om verslapping van de wangen en de kaaklijn op een natuurlijke wijze te corrigeren. Het resultaat, zeker als je van die hangwangen hebt met veel rimpels is verbluffend. Aptos draden gaan vaak in combinatie met lipofilling en/of liposuctie.

  In Nederland werkt Dr Stevens met Aptos draden. Ik wijk uit naar België omdat ik het daar beter vind. Ik ga dit jaar een behandeling met Aptos draden doen om een lichte verzakking van mijn wangen te corrigeren. Het is in België prima en het scheelt ERG VEEL geld.

  Voordeel van Aptos is geen narcose, plaatselijke wordt het verdoofd, geen littekens, snel herstel en een natuurlijk resultaat. Lange termijn effecnetn zijn niet bekend dus ja dat is afwachten.

 • ..vertel dickiedick waarom jij de resultaten daarvan zo goed vind. ken namelijk maar erg weinig artsen die dit in nederland toepassen, en bovendien ook alleen bij een heel selecte groep vrouwen. wat weet je ervan?

 • Wat ook een erg goede techniek is om verzakking te behandelen en/of de /kaaklijn mooier te maken zijn Aptos draden. Geeft en prachtig en natuurlijk resultaat en geen littekens.

 • Hoi More: laser is een heel geconcentreerde lichtbundel. Radiofrequentie zijn trillingen. Waarin ze over een komen is dat ze allebei veel warmte in de huid veroorzaken. Daar smelt laser dan de buitenste huidlaag (denk in mm hoor!) weg, en gaan de trillingen door die huidlaag heen de huid in, waar het aldaar warmte veroorzaakt en als gevolg daarvan een krimp van weefsels. het laat dus die buitenste huidlaag in tact.

  als je slechte berichten hoort dan heeft het in 8 van de tien gevallen te maken met ondeskundige behandelaars en in 2 van de tien gevallen met de behandelmethode op zich die blijkbaar niet voldoet – te veel bijwerkingen geeft als methode op zich.

  angst is nooit een goede raadgever en bij twijfel kun je er altijd maar beter voor kiezen het niet te doen, dat geldt voor alles in het leven.

  en dat laatste wat je schrijft, is nog het meest steekhoudend: je zit lekker in je vel en dan kijk je al heel anders naar je zelf! als iedereen echt lekker zijn vel zat dan had de cosmetisch esthetische industrie nog maar weinig te doen *wink*

 • Ik heb twee jaar geleden een behandeling gedaan met de TITAN-LASER in zwolle, ik heb geen idee wat precies het verschil is met bovengenoemde methodes.
  Je krijgt een soort warmteflitsen, vrij pijnlijk maar nog net vol te houden…de huid is vrij rood erna maar dat trekt binnen een paar uurtjes weg, althans bij mij.
  Het resultaat was vrij opmerkelijk, eigenlijk al bijna direct daarna, ik ben twee keer geweest voor zo’n 350 euro per keer en ben erg blij met het resultaat!…Na twee jaar zou je in de herhaling moeten, maar na slechte berichten op het internet durf ik eigenlijk niet meer zo goed, ook omdat ik er niet echt achter kan komen of deze methode wel echt veilig is.
  Bovendien zit ik nu beter in m’n vel en dat scheelt ook een hoop…

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen