Naast het zeer bekende en goed bewezen niacinamide zitten er in de Regenerist lijn van Olaz ook zg.

04:02 - 02:25
luistertijd 04:02 - leestijd 02:25

Naast het zeer bekende en goed bewezen niacinamide zitten er in de Regenerist lijn van Olaz ook zg. pentapeptiden die het collageen zouden moeten prikkelen tot meer aanmaak, waardoor de huid er weer wat voller uit kan zien. In de commercial op de Engelse tv zegt een stem dat de studie hiernaar en de bewijzen ervan zijn gepresenteerd tijdens het World Congress of Dermatology.  P&G overlegde bewijzen aan ASA waaronder een gepubliceerde studie in het gerenommeerde International Journal of Cosmetic Science vakblad uit 2005.

Maar ASA vond de overlegde data niet overtuigend genoeg en sommeert Olaz nu de claims in de advertentie uitingen aan te passen. Het zegt:  “the magnitude of changes recorded in both papers were so small that they were not sufficient to support the claim.”

De klager vond het ook misleidend dat Olaz zwaaide met die presentatie tijdens dat congres, want het houdt helemaal niet in dat het dan ook daadwerklijke door een wetenschappelijke commissie is goedgekeurd en bewezen. Maar de gemiddelde mens weet dit natuurlijk helemaal niet.

Klachten waren er verder ook over het feit dat Olaz bij monde van een beautyjournalist zei : “I’m Eve Cameron, beauty journalist. Women who aren’t ready for cosmetic injections constantly ask me to recommend a skin cream that really works. So I was excited when this study, revealed at the World Congress of Dermatology, showed that pentapeptides are effective in reducing the appearance of lines and wrinkles. So if you’re not ready for cosmetic injections, but want dramatically younger looking skin, try Olay Regenerist with pentapeptides. Look for the new pack, and love the skin you’re in.”

Kortom, stelt ASA: de bewijzen zijn flinterdun en de vergelijking met een injectable tegen rimpels kan al helemaal niet gemaakt worden.

Vorig jaar ben ik ook in een tag-on bij een commercial van Olaz Regenerist te zien geweest. Voordat ik besloot hieraan mee te werken heb ik me eerst verdiept in het product en de claims en eerlijk gezegd heb ik nergens kunnen lezen dat het die peptiden zijn die de beloofde uitwerking op de huid hebben. Olaz maakt gebruik van een cocktail waarin peptiden, niacinamide, glycerine en andere stoffen zitten en samen geven ze een prettig huidgevoel. Daarnaast kwam Olaz in ik meen 2001 al met een peptidencreme uit, als een van de eersten. En nu wordt er opeens aan de bel getrokken?

Bovendien moet toch inmiddels wel algemeen bekend zijn dat als cosmetica werkt, het ook maar een heel klein beetje werkt? Consumenten moeten dat weten en eerlijk gezegd vind ik ook dat producenten daar duidelijker over moeten zijn, dan wel gaan worden.

Last but not least, vind ik het wel gewaagd van P&G, dat zich er op voor staat zeer zorgvuldig met claims om te gaan, zo’n vergelijking met injectables te maken. Het is pure lariekoek om dat te doen.

Procter & Gamble reageert…

Olaz heeft inmiddels in een korte reactie laten weten dat het nooit de opzet is geweest om het product met de werking van een injectable te vergelijken. Olaz had zich ten doel gesteld om wel die doelgroep aan te spreken die eventueel een injectable overweegt. Het is voor het bedrijf vooralsnog onduidelijk of de ASA de werking van de peptiden ten opzichte van een injectable heeft vergeleken, of gewoon gekeken heeft naar wat peptiden in de huid uberhaupt kunnen bewerkstelligen. Want zo stelt het, daarvoor zijn inmiddels voldoende bewijzen voor werkzaamheid.

Lees hier de volledige aanklacht van ASA tegen P&G en het verweer van P&G daarop (Engels).

Bekijk hier ook de commercial waarom het gaat.

Lees ook: Olaz zet hoog in met 3 Zone Daily Treatment Cream

Lees ook