Die wereld van de anti zonnebrandcreme is best schimmig.

05:17 - 03:10
luistertijd 05:17 - leestijd 03:10

Die wereld van de anti zonnebrandcreme is best schimmig. Achter de nobele boodschap om onze huid tegen de risico’s van huidkanker te beschermen, gaan ego-grote oorlogjes schuil over wat nou eigenlijk echt veilige en werkzame stoffen zijn. Er zijn twee soorten uv-filters: synthetische filters die uv-licht en warmte absorberen en zo beschermen tegen zonnebrand en er zijn fysische, ofwel minerale filters zoals zink- en titaniumoxide, die het licht weerkaatsen en op die manier de huid beschermen tegen verbranding. Kwam de eerste groep de afgelopen jaren in opspraak vanwege de grotere kans op allergische reacties en twijfels over de uiteindelijke veiligheid omdat het moeilijk is die filters stabiel te houden in de fles en op huid. De tweede groep is de laatste jaren ook fel onder vuur komen te liggen om twee andere redenen: a. als die mineralen niet goed gecoat zouden worden zouden ze onder invloed van uv-straling in reactieve deeltjes kunnen veranderen waardoor ze juist een stroom van vrije radicalen op gang brengen (en je weet, vrije radicalen veroorzaken mede rimpels en verslapping), b. door de opkomst van nanotechnologie konden deze mineralen die altijd toch een witte waas op de huid achterlieten, nu zo fijn gemaakt worden dat ze een transparant laagje achterlaten. Dit is cosmetisch fraai, maar sceptici zijn er nog lang niet van overtuigd dat die minuscuul kleine deeltjes niet verder in de huid zakken (waar de levende cellen zitten) en uiteindelijk in het lichaam terechtkomen (en wat gaan ze dan doen; een eigen leven leiden, dna beschadigen?) en ook niet meer uit het milieu gefilterd kunnen worden. – Lees het vakblad Estheticienne binnenkort, daarin geef ik in een overzichtsartikel de situatie op dit moment weer – .

Dus, allemaal leuk en aardig, ideaal lijkt het niet te zijn. Hoewel er wat het laatste betreft bewijzen zijn dat die nano-minerale filters nog veel beter beschermen tegen verbranding. Het is een heikele zaak; schoonheid versus gezondheid. Ofwel: heiligt het doel de middelen?

Veel consumenten hebben totaal geen weet van dit soort discussies op de achtergrond. Maar het feit dat chemici toch door blijven zoeken naar andere stoffen die minder gecompliceerd lijken te zijn, minder achterhoede debat onder wetenschappers (en overheden!) oproepen, zegt wel iets.

We weten al langer dat anti-oxidanten een goede beschermende functie hebben voor de huid in het algemeen tegen invloeden van buitenaf, daar hoort ook uv-straling bij. Het helpt om de stroom van extra vrije radicalen af te zwakken. De aandacht richt zich nu op zg. phenolen (je vindt ze oa in wijn, maar ook in citrusvruchten). Uit onderzoeken blijkt dat een combi van organische, anorganische en plantaardige anti-oxidanten (uit bijv Passiflora) een nog betere werking tegen uv straling geeft.

Wetenschappers van L’Oreal hebben onlangs in de Journal of Cosmetic Dermatology een onderzoek gepubliceerd waarin ze met een stof die phloretin heet, aan de haal zijn gegaan. Het blijkt zeer goed opgenomen te worden door de huid. Erg belangrijk, als je weet dat dat namelijk een van de moeilijkste dingen is om te bereiken als chemicus. De wetenschappers vonden een cocktail met zeer hoge werking: feruline zuur, vitamine C en dat phloretin. Het had een zeer goede beschermende werking tegen uv-straling. De eerste stof zit trouwens ook in een kostbaar serum van Helena Rubinstein (ook van L’Oreal), en in een product van Orlane. Lees er een item over op mijn voormalige blog. Let wel, daar wordt een combi gebruikt die vooral bedoeld is om de teint op te frissen. Dat lijkt verwarrend, maar het is bekend dat veel stoffen simpelweg voor meerdere doeleinden te gebruiken zijn. Soms zijn kleine aanpassingen nodig, en dan heb je zo weer een extra functionaliteit erbij.

Ook groene thee bezit magische krachten. Vanwege die krachtige anti-oxidatieve werking. Herinner me dat de Waterbooster van dr Brandt juist ook daar om zo beroemd is geworden. Alle stoffen als hierboven genoemd doen het veel beter dan de traditionele anti-oxidanten als bijvoorbeeld vitamine E. Juist omdat ze een veel bredere beschermende werking op de huidcellen hebben.

Rest mij vooral ook te benadrukken dat het erg gezond is om voeding rijk aan anti-oxidanten te eten. En wellicht ter ondersteuning een supplement. De Duitse prof. Lademann heeft tijdens een symposium eens laten zien hoe snel de stoffen uit dergelijke voeding ook meetbaar zijn in de huid. Hij was er zelfs licht verbaasd over. Oh ja, vergeet ook de omega-vetzuren niet. TNO heeft in 2003 eens aangetoond dat omega 3 een licht beschermende werking tegen uv-straling heeft.

Note: ik verwijs in dit stuk met regelmaat naar artikelen die ik heb gepubliceerd op beauty.blog. Weet dat ik daar nu niet meer aan verbonden ben. Alle content na 9 februari is niet meer door mij geschreven.

Lees ook:

We zijn benieuwd wat nutri-cosmetica ons gaat brengen

Zonaanbidder? Wees voorzichtig met exfolieren.

Pigmentvlekken laten je ouder lijken

Lees ook