Onderzoekers aan de Lawrence Berkeley National Laboratory hebben bekend gemaakt dat de 'receptor for hyaluron mediated motility (kortweg RHAMM genoemd) in staat zou zijn om rimpels te verminderen en de huid in het algemeen een boost te geven.

02:18 - 01:23
luistertijd 02:18 - leestijd 01:23

Onderzoekers aan de Lawrence Berkeley National Laboratory hebben bekend gemaakt dat de ‘receptor for hyaluron mediated motility (kortweg RHAMM genoemd) in staat zou zijn om rimpels te verminderen en de huid in het algemeen een boost te geven. Het lab beweert hiermee dat het betreffende eiwit, dat mede verantwoordelijk is voor het verspreiden van kwaadaardige kankercellen een weldaad voor de huid zou kunnen zijn.

De vondst werd gedaan tijdens een onderzoek naar de rol die vetcellen spelen in het proces van wondheling. Eerder was al bekend geworden dat als dit bepaalde eiwit in zijn werking wordt afgeremd, door het gen te verwijderen of door een speciaal afremmend molecuul erbij te betrekken, het een verrassende, andere werking krijg: het kan de aanmaak van vetcellen stimuleren, waardoor verloren vetcellen kunnen worden gecompenseerd. 

Als de nieuwe inzichten bruikbaar worden, kan het betekenen dat er een nieuwe injectable bij komt, die wellicht nog interessanter kan worden dan de huidige methode van vetcelinjecties die al wordt toegepast om volume in de huid terug te geven. Bij voorbeeld in het gezicht. Lipofilling, zoals dit genoemd wordt, is een mooie ontwikkeling, waar nog wel veel haken en ogen aan kleven. Ten eerste moet de arts die het toepast zeer deskundig zijn, hij moet precies weten waar en hoe diep hij de vetcellen moet injecteren, bovendien moet het in zeer fijne hoeveelheden gedaan worden. Gebeurt het niet goed, dan ben je dan 3 tot 4 maanden alweer groot deel kwijt, opgelost door het lichaam. De vetcellen die hiervoor gebruikt worden, worden mbv liposcutie bijvoorbeeld uit de buik, billen of bovenbenen gehaald. Een van de meest bekwame artsen op dit terrein in ons land is dr Jeroen Stevens.

Wellicht dat in de nabije toekomst het gebruik van dit eiwit de problemen die nu met lipofilling ondervonden worden zoals hierboven omschreven al beter ondervangen kunnen worden. Time will tell:-)

Lees ook:

Stel al jouw vragen tijdens ons inloop beautyspreekuur op de New Beurs beurs (maart 2009), vraag gratis entree kaart aan

FDA in Amerika pleit voor uitbreiding van lijst bijwerkingen van injectables

Geen borstprothese maar een injectable erin?

Lees ook