Het punt, waar ik nog niet aan toe was gekomen, om uit te leggen is dat exfolierende producten, en dan praat ik over chemische peelingstoffen zoals aha's en bha's hebben het vermogen de dode huidcellen op een efficiente en snelle wijze te verwijderen, zodat de laag eronder met haar frisse gloed naar de oppervlakte kan komen.

02:10 - 01:18
luistertijd 02:10 - leestijd 01:18

Het punt, waar ik nog niet aan toe was gekomen, om uit te leggen is dat exfolierende producten, en dan praat ik over chemische peelingstoffen zoals aha’s en bha’s hebben het vermogen de dode huidcellen op een efficiente en snelle wijze te verwijderen, zodat de laag eronder met haar frisse gloed naar de oppervlakte kan komen. Onduidelijk is nog altijd of de huidcellen ook aangespoord worden om sneller tot wasdom te komen, ergo: zich sneller te gaan delen. Dit zou geen gezonde zaak zijn in theorie, omdat de cellen zijn voorgeprogrammeerd om zich x-aantal keer te delen in het leven. Daarna houdt het op. Nu zal die hoeveelheid altijd voldoende zijn, je komt echt niet zonder jas te zitten, maar extra aansporing is niet nuttig

Het verkrijgen van een frisse gloed en iets minder zichtbare fijne lijntjes, plus extra hydratatie van de huid (want ook dat bewerkstelligen zuren, omdat ze nou eenmaal prikkelen, waardoor celfunties aangespoord worden) is fijn, maar de eerder genoemde zuren kunnen bij veelvuldig gebruik, iedere dag dus en dat jaren lang, de huidbarriere zeer kwetsbaar maken. Met als gevolg dat de huid zeer gevoelig wordt voor uv-straling; sneller verbrand, waardoor rimpelvorming op den duur alleen maar sneller optreedt en ook pigmentvlekken sterker kunnen opkomen. Bovendien levert een verzwakte huidbarriere ook een overgevoeligheid op voor allerlei stoffen waaraan de huid normaliter wel blootgesteld zou kunnen worden. Allergische reacties liggen op de loer.

Ook de BeautyBrains adviseren om peelende producten (niet de korrelcremes – hoewel die weer krasjes op de huid kunnen veroorzaken, maar vooral die vloeibare chemische peelingstoffen) spaarzaam te gebruiken. In kuurtjesverband, zoals ik ook al eerder suggereerde.

Wie erbij zweert, dient de huid heel goed te beschermen tegen uv-straling; altijd. Peelen lijkt zaligmakend maar je huid kan er op de langere termijn juist sneller door verouderen, omdat hij kwetsbaarder wordt.

Lees ook:

Is dagelijks exfolieren goed voor de huid?

Is minerale olie slecht voor de huid of niet?

Vitaminen slikken of smeren?

Lees ook