In het januari nummer van het vakblad Estheticienne staat doodleuk weer een verhaal (pag 43) dat minerale olie slecht is voor de huid.

03:07 - 01:52
luistertijd 03:07 - leestijd 01:52

In het januari nummer van het vakblad Estheticienne staat doodleuk weer een verhaal (pag 43) dat minerale olie slecht is voor de huid. Aangezien is een pagina is over aromatherapie, spa en wellness, is het enigszins begrijpelijk dat de auteur dit standpunt inneemt, maar de waarheid is genuanceerder. Hij stelt dat minerale olie dan wel een heel goede moisturizer is omdat het een laagje over de huid legt. Hierdoor vermindert de kans op vochtverdamping aanzienlijk, wat de soeplesse van de huid natuurlijk ten goede komt. Maar hij stelt ook dat minerale olie een interactie aan gaat met het huideigen talg, waardoor de natuurlijke huidbarriere verstoord wordt. Hij legt het niet heel expliciet uit, maar er wordt in die ‘school’ geroepen dat minerale olie het sebum oplost. Hierdoor droogt de huid uiteindelijk alleen maar meer uit, waardoor er nog meer van die stof nodig zal zijn, en zo ontstaat wat men noemt een paraffineverslaving.

Het merendeel van de reguliere chemici bestrijdt dit zeer. Minerale olie is een zeer goede moisturizer. Als je het zeer dik zou opbrengen, bestaat er wel een kleine kans op acne. En als je het dik en langdurig gebruikt (denk pure vaseline), bestaat er een geringe kans dat de huid droger wordt, vanwege de afsluiting. Maar dat mechanisme herstelt zich vanzelf weer binnen twee weken. Dit zijn extreme situaties. Niemand smeert met pure minerale olie en ook niet heel dik. Omdat het geen reactie met de huid aan gaat, maar er boven op ligt, is de kans op huidirritaties heel klein.

Minerale olie wordt steeds minder gebruikt omdat door bespeling van de publieke opinie consumenten negatief over de stof zijn gaan denken en geen producten met die stof erin willen kopen. Cosmeticafabrikanten willen potjes verkopen, dus stoppen ze er het liefst stoffen in waarvan ze weten dat de consument er welwillend tegenover staat.

De stelling dat minerale olie niet natuurlijk is, is natuurlijk ook onzin. Het komt gewoon uit de aarde en hoeft echt niet meer dan andere chemische stoffen bewerkt te worden voor gebruik.

De lobby vanuit welk kamp dan ook is altijd sterk, en in dit geval is hij sterk vanuit fabrikanten die graag hun producten met plantaardige stoffen aan de man willen brengen. Uiteindelijk is het allemaal marketing.

Smeer gewoon met mate. Je huid heeft echt niet elke dag allerlei producten nodig. Gebruik je zintuigen om te zien hoe je huid zich gedraagt. Uiteindelijk is het ook maar net waar jij je prettig bij voelt.

Tot slot: goede moisturizers bestaan zowel uit stoffen die de huid afsluiten om vochtverdamping tegen te gaan (minerale olie, siliconen), als uit stoffen die vocht uit de omgeving weten aan te trekken (glycerine, hyaluronzuur).

Lees ook:

Trend: turbocreme met probiotica

Monique ontzenuwt cremefabels in De Telegraaf

Dermatoloog adviseert goedkope apotheekcreme direct na douchen op vochtige huid aan te brengen

Lees ook