Gezicht Haar Lichaam Zakenpraat

Vitaminen slikken of smeren?

vitaminen-smeren-of-slikkenHoe heerlijk, als vitamines uit een creme precies daar waar je ze nodig hebt, hun werk kunnen doen. Helaas is het niet zo eenvoudig. Niet alleen vormt de huid een krachtige barriere tegen indringers van buitenaf, diverse vitaminen zijn ook zo onstabiel als het maar kan; ze kunnen geen zuurstof en licht verdragen.

In de praktijk komt het er op neer dat kwetsbare vitaminen heel goed verpakt moeten worden in transportsysteempjes, zodat ze iets dieper in de buitenste huidlaag pas worden vrijgegeven, en dat de substantie zo lucht- en lichtdicht mogelijk verpakt moet zijn. Bovendien moet ook het werkzame percentage kloppen, anders heb je er ook niets aan.

De beste manier is nog altijd om belangrijke vitaminen via de voeding in te nemen. En daar gaan we weer:-) Gezond eten is een must voor een gezonde huid, mooi haar en sterke nagels. 

Een paar vitamines verdienen de aandacht:

 • Vitamine A speelt het een rol bij o.a. de gezondheid van huid, tandvlees en haar. Vitamine A zit bijvoorbeeld in vis en melkproducten. In groente en fruit zit bèta-caroteen, daaruit maakt het lichaam vitamine A.
 • Er is een hele groep B-vitamines die zorgen voor huid en haar. Vitamine B2, B5, B6 en B8. Deze vitamines komen voor in bijvoorbeeld vlees en graanproducten.
 • De meest bekende van allemaal, vitamine C, is belangrijk bij wondgenezing en helpt mogelijk tegen huidveroudering. Fruit, groente en ook aardappels bevatten veel vitamine C.
 • Vitamine E gaat veroudering van de huid tegen en komt voor in plantaardige producten en oliën, zoals olijfolie.

 Ben je hier niet altijd even handig in, kan een multivitamine ook een handje helpen. Gebruik die pillen alleen niet ter vervanging van gezond eten. Meer info is trouwens ook altijd te vinden op de website van het Vitamine Informatie Bureau.

Lees ook:

Nieuwe feiten over gezond eten, tegen borstkanker

Worden we terecht bang voor parabenen?

Het foliumzuur verhaal van Robert Schoemacher

Maken Imedeen pillen de huid echt mooier?

Veel vitaminen in creme onstabiel, maar feruline zuur is veelbelovend

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

5 reacties

 • Wat bewegen en gezond eten helpt natuurlijk ook een hoop! Groeten,
  Derrik Traplift

 • Is gezonde voeding + genoeg bewegen, niet genoeg voor een goede huid? Zou je met die combinatie ook echt nog vitamines moeten nemen?

  Groetjes
  Sara

 • Heb net de Imedeen supplementen binnen!! Leuk en bedankt !!! Ben heel erg benieuwd en zal na drie maanden verslag doen.

 • Een interessant artikel! Ik houd zelf erg van gezonde voeding waarbij ik dan voedingssupplementen als extraatje neem.
  ik houd wel altijd de hoeveelheid van de bijsluiter aan, aangezien sommige supplementen een omgekeerd effect kunnen gaan geven als je er teveel van neemt.
  Maar ik ben zeer positief over voedingssupplementen, mits ze goed worden gebruikt naast gewone gezonde voeding.

  Gr,
  menno

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.