Zijn mannen graag bereid te geloven dat vrouwen (jong he.

01:39 - 00:59
luistertijd 01:39 - leestijd 00:59

Zijn mannen graag bereid te geloven dat vrouwen (jong he…natuurlijk) naar suiker, specerijen en dat soort magische verrukkelijkheden ruiken – of zelfs lelies, aldus de Kamasutra! – bacterien op de huid zorgen er wel voor dat deze romantische geursporen als vanzelf in ranzige luchtjes veranderen.

Zo blijkt nu uit onderzoek, waarvan New Scientist melding maakt: vrouwen ruiken in de oksels naar ui – of grapefruit, en mannen naar kaas. Fimenich nam bij 24 mannen en 25 vrouwen geursamples uit de oksels, nadat zij in de sauna hadden gezeten of minstens 15 minuten een fietstraining hadden gedaan.

De onderzoekers vonden in de oksels van vrouwen een relatief hoog niveau van een geurloos zwavelhoudende component – 5 milligram per milimeter zweet, tegen 0,5 milligram bij mannen. Als ze deze stof in het lab mixten met een gangbare huidbacterie ontpopte het gezelschap zich tot een naar ui ruikend goedje. En hoe meer zwavel er toegevoegd werd, hoe sterker de lucht. 

Men hoopt dit nieuwe inzicht te kunnen gebruiken om nog effectievere deo’s te kunnen maken. Deo’s die het proces kunnen neutraliseren dan wel de bacterien die ervoor zorgen dat het geurloze vocht in stank wordt omgezet, kunnen afremmen.

Eerlijk gezegd ben ik altijd in de veronderstelling geweest dat deo’s dit al beloofden te doen. Beloofden he, meer niet…

Sommige wetenschappers geloven niet dat het allemaal zo seksespecifiek is. Ze denken dat het ook cultuurafhankelijk is, waarbij ook voeding een rol speelt, de reinigingsmiddelen die je gebruikt, welke stoffen je draagt en welke genen je geerfd hebt.

Lees ook