Welke middelen zijn er tegen overbeharing? Deze arts legt het uit.

02:44 - 01:38
luistertijd 02:44 - leestijd 01:38

De groep vrouwen die last heeft van overbeharing bevindt zich gemiddeld tussen de 15 en 60 jaar, maar tussen 35 en 60 jaar zie je wel een verhoging. Het is een hormonale kwestie.

Naarmate je ouder wordt

Zeker naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen af en de mannelijke hormonen toe. Dit wakkert dus ook de groei van lichaamshaar aan. Al het lichaamshaar heeft een verhoogde gevoeligheid voor mannelijke hormonen.

De wetenschappelijke benaming voor overbeharing is Hirsutisme. Het is gedefinieerd als een mannelijk beharingspatroon. Je krijgt meer haar in het gezicht op plaatsen als de bovenlip, rond de kin, in de oren en de neusgaten, je kunt rugbeharing krijgen, haartjes op het decolleté, op de schouders, en meer haar op de dijen.

Gevoeligheid van de haarzakjes

Er hoeft nog geen eens sprake te zijn van een grotere hoeveelheid mannelijke hormonen in het lichaam. De haarzakjes kunnen ook al te ontvankelijk zijn voor de normale hoeveelheid van deze hormonen in het vrouwenlichaam. Kortom: het kan gewoon al aan de gevoeligheid van de haarzakjes zelf liggen.

20% van de vrouwen heeft het

Volgens dermatoloog Ids Boersma heeft 20% van de vrouwen binnen de eerder genoemde leeftijdsgroep te maken met overbeharing van het lichaam. Het is deels erfelijk bepaald. ‘Maar je moet als arts ook een medische afwijking uitsluiten. Onderzoeken of er geen tumoren in het spel zijn in de baarmoeder, waar immers de genoemde geslachtshormonen worden afgescheiden.

Vermannelijking

Daarbij moet je dan ook onderzoeken of er nog andere signalen van ‘vermannelijking’ een rol spelen; acne, kaalheid, een zwaarder wordende stem, onregelmatig wordende cyclus, afname van het borstweefsel, groei van de clitoris. Nu komt dit niet zo vaak voor. Maar het moet wel uitgesloten worden, voordat een arts met behandeling begint.’

De beste oplossingen

Vaniqa crème, waarin de werkzame stof efloritine zit. Er worden vooral bevredigende resultaten tegen gezichtshaar geboekt. Punt is dat het niet in Nederland verkrijgbaar is, maar wel op doktersrecept in het buitenland, waaronder in België. Vraag je Nederlandse arts of hij of zij je hiermee wil helpen. Meer info over deze crème vind je ook hier + je kunt het meteen online bestellen.

Vaniqa en Finasteride

Finasteride, een middel dat ook in gezet wordt bij kaalheid. Dat klinkt tegenstrijdig, maar Finasteride remt de aanmaak van mannelijke hormonen af. Hierop reageren alle haren die gevoelig zijn voor het mannelijk hormoon. Het kan dus zowel kaalheid als gevolg daarvan, of juist overbeharing verminderen. Finasteride wordt niet gegeven aan vrouwen die nog zwanger willen worden.

Lees ook