Beharing Gezicht Gezichtsbeharing Lichaam

Overbeharing groot sociaal taboe

model-voor-haar-en-huidDe groep vrouwen die last heeft van overbeharing bevindt zich gemiddeld tussen de 15 en 60 jaar, maar tussen 35 en 60 jaar zie je wel een verhoging. Het is een hormonale kwestie. Zeker naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen af en de mannelijke hormonen toe. Dit wakkert dus ook de groei van lichaamshaar aan. Al het lichaamshaar heeft een verhoogde gevoeligheid voor mannelijke hormonen.

De wetenschappelijke benaming voor overbeharing is Hirsutisme. Het is gedefinieerd als een mannelijk beharingspatroon. Je krijgt meer haar in het gezicht op plaatsen als de bovenlip, rond de kin, in de oren en de neusgaten, je kunt rugbeharing krijgen, haartjes op het decolleté, op de schouders, en meer haar op de dijen. Er hoeft nog geen eens sprake te zijn van een grotere hoeveelheid mannelijke hormonen in het lichaam. De haarzakjes kunnen ook al te ontvankelijk zijn voor de normale hoeveelheid van deze hormonen in het vrouwenlichaam. Kortom: het kan gewoon al aan de gevoeligheid van de haarzakjes zelf liggen.

Volgens dermatoloog Ids Boersma heeft 20% van de vrouwen binnen de eerder genoemde leeftijdsgroep te maken met overbeharing van het lichaam. Het is deels erfelijk bepaald. ‘Maar je moet als arts ook een medische afwijking uitsluiten. Onderzoeken of er geen tumoren in het spel zijn in de baarmoeder, waar immers de genoemde geslachtshormonen worden afgescheiden. Daarbij moet je dan ook onderzoeken of er nog andere signalen van ‘vermannelijking’ een rol spelen; acne, kaalheid, een zwaarder wordende stem, onregelmatig wordende cyclus, afname van het borstweefsel, groei van de clitoris. Nu komt dit niet zo vaak voor. Maar het moet wel uitgesloten worden, voordat een arts met behandeling begint.’

De beste oplossingen

Vaniqa crème, waarin de werkzame stof efloritine zit. Er worden vooral bevredigende resultaten tegen gezichtshaar geboekt. Punt is dat het niet in Nederland verkrijgbaar is, maar wel op doktersrecept in het buitenland, waaronder in België. Vraag je Nederlandse arts of hij of zij je hiermee wil helpen. Meer info over deze crème vind je ook hier + je kunt het meteen online bestellen.

Finasteride, een middel dat ook in gezet wordt bij kaalheid. Dat klinkt tegenstrijdig, maar Finasteride remt de aanmaak van mannelijke hormonen af. Hierop reageren alle haren die gevoelig zijn voor het mannelijk hormoon. Het kan dus zowel kaalheid als gevolg daarvan, of juist overbeharing verminderen. Finasteride wordt niet gegeven aan vrouwen die nog zwanger willen worden.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

3 reacties

 • Beste Yonca, zou je ons een email kunnen sturen met fotos van zijn gezicht waarop de beharing te zien is en daarin ook vertellen welke medische stappen je al ondernomen hebt qua behandeling, medicatie etc en wat daarvan het resultaat is/was? Dan gaan we het voorleggen aan artsen/experts uit ons team voor jou. info@beautyjournaal.nl

 • Beste Monique
  Heb een groot probleem
  Mijn zoon is nu inmiddels al 9 jaar
  Hij heeft vanaf zijn geboorte al gezicht beharing
  Ik weet echt geen raad meer, ben zo machteloos
  Help me alsjeblieft
  Groetjes Yonca

 • heeft het zin om hier vroegtijdig mee te beginnen, middeltjes tegen overbeharing? of bijv definitief ontharen?

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen