Naarmate je als mens ouder wordt verandert wel de structuur van het haar en de kleur.

01:20 - 00:48
luistertijd 01:20 - leestijd 00:48

Naarmate je als mens ouder wordt verandert wel de structuur van het haar en de kleur. Dat heeft niets met het ouder worden van je haar te maken, maar met de veroudering van je totale lichaam.

Haarveroudering heeft simpelweg te maken met het feit dat haarzakjes geleidelijk aan stoppen met de productie van haar. Door een vertraagde celdeling verschrompelt de wortel. Verse voedingsstoffen worden in steeds trager tempo en in verminderde hoeveelheden aangevoerd. Het verschijnen van nieuwe haren gaat langzamer en de haren die terugkomen zijn veel dunner.

Gezegd wordt dat de invloed van het vrouwelijk hormoon erg belangrijk is voor onze haargroei, en deze productie neemt af naarmate je ouder wordt. Als gevolg van die vertraagde processen word je dus ook grijs, wat zoveel betekent als dat je haar alle kleur verliest. Grijs is namelijk geen kleur, het is gewoon pigment-loos. Hoeveel haarzakjes je hebt, het groeitempo en de dikte is genetisch bepaald. Dit zal dat ook van grote invloed zijn op het tempo waarin je haar veroudert.

Het is wel zo dat blondharigen van origine meer haarzakjes dan donkere en rossige types hebben. Met het ouder worden neemt de hoeveelheid haarzakjes licht af, en daarmee dus ook het aantal haren.

 

Lees ook