Fijn haar Grijs geworden Haar

Bestaat er zoiets als haarveroudering?

In hoeverre veroudert haar eigenlijk?Naarmate je als mens ouder wordt verandert wel de structuur van het haar en de kleur. Dat heeft niets met het ouder worden van je haar te maken, maar met de veroudering van je totale lichaam.

Haarveroudering heeft simpelweg te maken met het feit dat haarzakjes geleidelijk aan stoppen met de productie van haar. Door een vertraagde celdeling verschrompelt de wortel. Verse voedingsstoffen worden in steeds trager tempo en in verminderde hoeveelheden aangevoerd. Het verschijnen van nieuwe haren gaat langzamer en de haren die terugkomen zijn veel dunner.

Gezegd wordt dat de invloed van het vrouwelijk hormoon erg belangrijk is voor onze haargroei, en deze productie neemt af naarmate je ouder wordt. Als gevolg van die vertraagde processen word je dus ook grijs, wat zoveel betekent als dat je haar alle kleur verliest. Grijs is namelijk geen kleur, het is gewoon pigment-loos. Hoeveel haarzakjes je hebt, het groeitempo en de dikte is genetisch bepaald. Dit zal dat ook van grote invloed zijn op het tempo waarin je haar veroudert.

Het is wel zo dat blondharigen van origine meer haarzakjes dan donkere en rossige types hebben. Met het ouder worden neemt de hoeveelheid haarzakjes licht af, en daarmee dus ook het aantal haren.

 

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

4 reacties

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.