Cosmetisch medisch Gezicht Rimpels en slapte

Mesotherapie? De werking is niet bewezen….

Schoonheidsspecialisten vertellen je graag hoe prachtig de methode is, maar niets is minder waar zegt Berend, en hij verwees naar twee onderzoeken van dit voorjaar gepubliceerd in wetenschapsbladen voor de plastische chirurgie, waaruit zou blijken dat de werking nog steeds niet bewezen is. Dat betekent niet, dat het niet zou kunnen werken, alleen heeft men de werkzaamheid nog niet aan kunnen tonen.

De originele mesotherapie bestaat uit een schietpistool met heel veel kleine naaldjes die gevuld worden met een oplossing van hyaluronzuur en vitaminen. Die naaldjes schieten onder kracht in de huid en geven zo de werkzame stoffen dieper in de huid af, dan waar een creme kan komen. Met als doel; algehele huidverbetering. Er zijn ook behandelingen mogelijk met een vetoplossend middel om kleine vetophopingen weg te halen.

Volgens Van der Lei functioneert het niet. Die cocktail kan niet meer doen dan een gewone creme. Het enige wat wel gebeurt is dat er door de prikken heel kleine wondjes ontstaan die weer gedicht worden door collageen en dit kan de huid een kleine boost geven: wat voller doen lijken voor the time being.

Omdat die prikken als akelig worden beschouwd komt de branche met allerlei alternatieven onder het mom van ‘mesotherapie zonder naalden’. 

Alles, van behandeling tot creme dat tracht het collageen een prikkel te geven en daardoor rimpels wat minder zichtbaar te maken, gebeurt vrijwel alleen op basis van irritaties toe brengen aan de huid. Een geirriteerde huid komt in actie en wil genezen. Maar uiteindelijk is het een hoop gedoe, voor een hoop geld met weinig (zeker geen langdurig) resultaat, zo fluisterde een bekende dermatoloog me onlangs eens toe.

Via deze link kun je een wetenschappelijk onderzoek uit 2006 bestellen over mesotherapie. En zoals eerder gezegd, zal ik binnen kort vertaalde reviews maken van die onderzoeken – als ik tijd heb:-). Je kan de Engelstalige onderzoeken ook bij me opvragen.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen