Op workshop bij 'neus' Spyros Drosopoulos

04:44 - 02:50
luistertijd 04:44 - leestijd 02:50

 

Roos:

‘ Al jarenlang maak ik zelf geurcomposities die zijn opgebouwd uit essentiële oliën. Dit blijft altijd weer fascinerend. Wat je wel merkt is dat het geurenpalet van uitsluitend naturals beperkt blijft. Je kunt er heerlijke geurcreaties van maken, maar wil je bijvoorbeeld een aqua geur maken, dan houdt het met uitsluitend naturals wel op. Voor mij was de Perfume Workshop bij Spyros daarom een echte eye opener.

Eindelijk kon ik eens ruiken aan aromachemicals met namen als ambroxan, ambrettolide, galaxolide, iso E super, maltol, sandal mysore core, methyl ionone en nog veel meer spannende namen. Er ging letterlijk een wereld voor mij open. Na een grondige uitleg van alle grondstoffen, bestaande uit zowel naturals als synthetics, gingen we aan de slag met onze eigen creatie. En ik moet zeggen, ik ben tevreden met het resultaat! Voor eenieder die een bovengemiddelde belangstelling voor parfum heeft, is deze workshop een must do.’

Maxim:

‘Hoewel ik zelf al aardig wat kennis heb opgebouwd over geuringrediënten en ook een aantal parfums voor eigen gebruik heb gemaakt, werd ik toch heel enthousiast over de mogelijkheid om een parfumworkshop bij Spyros te volgen. Het was ontzettend leuk om voor mij nog onbekende geurcomponenten te ruiken en kennis uit te wisselen met de andere deelnemers. Zo heb ik voor het eerst timberol geroken, het zit tegenwoordig in bijna alle houtachtige geuren. Roos wist ons te vertellen dat het momenteel als DE kroeggeur van dit moment is. Bijna elke jongeman ruikt hiernaar.

Ook was het interessant om nieuwe aspecten en nuancen aan de bekende geurencomponenten te ontdekken. Zo was me bijvoorbeeld nog nooit opgevallen dat de geur van cisteroosolie ook een beetje aan kaneel doet denken. Daarnaast leek het me leuk om de geheimen van het parfum maken van Spyros te ontdekken. Hoe gaat hij te werk? Ik heb ook een heel belangrijke  les geleerd – je gaat gewoon aan de slag en durf fouten te maken! Een lekker luchtje kun je vrij eenvoudig maken, maar eerdat het perfecte parfum klaar is…..dat kost tientallen, zo niet vele tientallen pogingen.

Het parfum dat ik heb gemaakt is een amberparfum. Sandelhout en amberakkoord in de basis, ondersteund door musk en een druppeltje dierlijke noot. In het hart roos, ylang-ylang, een beetje iris en een vleugje kruiden. In de top een klassieke citrus noot. Het deed me aan Shalimar denken en ik besloot dat het toch nog meer  “sparkle” moest krijgen. Ik deed er een druppel aldehyden bij (denk aan de topnoten van Chanel N5), en mijn parfum veranderde compleet. Mijn parfum is nog niet klaar, met alle nieuwe kennis ga ik er zeker verder aan werken.

Monique:

‘Ik had nog nooit een serieuze parfumworkshop gevolgd, wel veel presentaties meegemaakt waarin ik kennis kon maken met geurcomponenten. Gewend als ik ben om de geurstrookjes die ik dan krijg wat achteloos op tafel te leggen, werd me dat hier fataal! Rommelpot die ik ben, had ik ze min of meer over elkaar heen gelegd en besloot Spyros abrupt dat mijn werkkapitaal de prullenbak in moest. Als ik straks mijn parfum wilde gaan maken, moest ik maar geurstroken gaan bedelen bij buurman Maxim. Oef, serious business! Het bracht me van mijn apropos, ik sloeg dicht toen ik met brouwen moest beginnen.

Toch wist ik perfect wat ik wilde: room en leer in de basis, groene bloemen in het hart en frisse bessen in de top. Spyros hielp me aardig op weg, totdat ik fout nummer twee maakte. Ik bleek plotseling mijn mengsel in een potje met een geurstof die naar teakhout ruikt, te druppelen! We lagen allemaal in een deuk, en Spyros besloot dat ik het hiermee moest doen. Fouten maken is niet erg, er kunnen hele mooie dingen uit ontstaan – Chanel No 5 indachtig, dat eigenlijk een geweldig mislukt experiment was aanvankelijk – zo werd me hoopvol ingeprent. Ik toog naar huis met mijn eigen ‘Chanel No 5′, maar na twee weken de geur te hebben laten rijpen moet ik toch concluderen dat het echt een mislukt experiment is geweest. Volgende keer beter opletten:-)’

GA OOK OP PARFUM WORKSHOP!

Parfumeur Spyros Drosopoulos organiseert een aantal keren per jaar een parfumworkshop. Ga naar zijn website voor meer informatie.

Lees hier meer over Spyros.

Lees ook