Wat als je huid niet alleen mooier oogt, maar zich werkelijk herstelt?
Ruim drie weken gebruik ik nu het Photozyme MD DNA Youth Recovery Serum, en wat me opvalt, is hoe snel het zijn werking laat zien — maar dan op een heel ander niveau dan je gewend bent van serums die peptiden, antioxidanten of collageenversterkers bevatten. Dit serum richt zich niet op wat we kunnen toevoegen aan de huid, maar op wat we in haar kunnen activeren. Vanuit haar eigen biologische intelligentie. Met behulp van DNA-reparatie-enzymen.
Hydratatie zoals je het zelden voelt
Ik startte mijn test zonder verwachtingen. Na een paar dagen merkte ik al: wow, wat een vochtkracht. De hydratatie is intens en diep. Zo diep, dat een eenvoudige crème als afsluiter voldoende is. Je hoeft er geen ingewikkelde formule overheen te leggen, omdat dit serum zelf al zo’n sterke herstellende basis biedt. Dit voelt als huidverzorging op cellulair niveau.
Een lichter, egaler canvas
Wat me werkelijk verraste: mijn huid begon lichter te ogen. Niet gebleekt — de pigmentvlekken zijn er nog — maar ze vallen minder op. Alsof de algehele huidskleur helderder en meer egaal wordt, zonder dat er sprake is van een pigment afremmend effect.
En ook al ben ik veel buiten, het lijkt alsof mijn huid minder snel verkleurt in de zon. Dit is geen SPF, geen reflecterende laag — dit is iets dat van binnenuit gebeurt. Alsof de huid zich beter kan reguleren?
En de structuur… die wordt zo zacht en gelijkmatig dat ik vaak denk: dit is het mooiste canvas dat ik kan hebben.
Herstel in plaats van camouflage
Wat ik mooi vind aan dit merk, is dat het niet meegaat in de zoveelste hype rond collageen, peptiden of vitamine C. Het vertrekt vanuit een fundamenteler idee: reparatie van DNA-schade in huidcellen, als basis voor echte huidverbetering.
Daar hebben de Amerikaanse oprichters Greg Chanitz en Randy Kriech goed over nagedacht. Ze hebben voor dit merk heel mooi de kennis en techniek van moleculair bioloog Daniel Yarosh over DNA reparatie-enzymtechnologie kunnen integreren.
Het was de missie van Yarosh Daniel Yarosh om enzymen te ontwikkelen die huidschade veroorzaakt door UV-straling kunnen herstellen. De achterliggende gedachte was daarbij om zo ook voorstadia van huidkanker (actinische keratose) te voorkomen.
Wat doen die enzymen nu écht?
Het bijzondere van dit serum zit dus in de inzet van drie specifieke DNA-reparatie-enzymen die ieder een ander aspect van beschadigd huid-DNA aanpakken. Ze zijn ingekapseld in liposomen — microscopisch kleine vetbolletjes die onze huid herkent als lichaamseigen — en daardoor kunnen ze diep in de epidermis doordringen.
Photolyase, afkomstig uit plankton en cyanobacteriën zoals Anacystis nidulans, werkt met zichtbaar licht en richt zich op schade door zonlicht. Het herkent kleine kronkels in het DNA en maakt ze weer glad.
Endonuclease, uit de huidvriendelijke bacterie Micrococcus luteus, spoort breuken of verkeerd gekoppelde DNA-strengen op, knipt ze open en laat de cel ze zelf herstellen.
Glycosylase, uit de plant Arabidopsis thaliana, verwijdert beschadigde bouwstenen uit het DNA, veroorzaakt door oxidatie door bijvoorbeeld vervuiling of stress. Zo kan het lichaam zelf het ontbrekende stukje netjes vervangen.
Op celniveau betekent dit: de huid krijgt gereedschap aangereikt om beschadigde erfelijke informatie te herstellen, voordat die schade zich vertaalt naar rimpels, pigmentverschuivingen of verlies van elasticiteit. Het is geen trucje bovenop de huid, maar een ingreep dieper in de architectuur van de cel.
Hoe diep kan een enzym eigenlijk komen?
Misschien vraag je je af: hoe komen die enzymen eigenlijk daar waar ze nodig zijn? Cosmetica mogen immers niet in de levende dermis komen, en de opperhuid (epidermis) bestaat voor een groot deel uit dode huidcellen.
Maar in de bovenste levende lagen van de epidermis — het stratum spinosum en het stratum granulosum — bevinden zich nog actieve keratinocyten, de cellen die jouw huid constant vernieuwen. En dáár werkt Photozyme.
Dankzij liposomen, vetachtige microsferen die sterk lijken op lichaamseigen celmembranen, kunnen de enzymen worden opgenomen door deze cellen. Ze hoeven dus niet tot in de basale laag of zelfs de celkern door te dringen om effect te hebben.
Een duwtje in de rug van je eigen herstelmechanismen
De enzymen geven een duwtje aan het natuurlijke DNA-reparatiesysteem van deze levende huidcellen, zodat ze zichzelf beter kunnen herstellen voordat schade zichtbaar wordt. Dus wees gerust, niemand komt aan je DNA, het werkt alleen ondersteunend aan je eigen reparatiesysteem. Vergelijk het met antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren.
Ik ben onder de indruk
Voorlopig is alleen het DNA Youth Recovery Serum van Photozyme in Nederland verkrijgbaar. En eerlijk? Ik ben zó onder de indruk, dat ik reikhalzend uitkijk naar de rest van de lijn. Want als dit het effect is van één product, dan wil ik weten wat de combinatie doet. Mijn huid voelt alsof ze weer bij zichzelf komt. Geen overdaad, geen overprikkeling. Maar herstel en vitaliteit. Meer hebben we voor onze huid uberhaupt niet nodig. Toch?
De ultieme gebruikstip: gebruik dit serum ook standaard onder je antizonnebrandcrème. Zo krijg je de beste dubbele bescherming: herstel enzymen + UV-filters.
Over Photozyme MD
Photozyme MD is een Amerikaans huidverzorgingsbedrijf uit West Palm Beach, Florida, dat zich toelegt op gepatenteerde skincare met DNA-hersteltechnologie. De producten worden wereldwijd verkocht via artsen en esthetisch professionals.
De technologie vindt zijn oorsprong in het werk van moleculair bioloog dr. Daniel Yarosh, pionier in DNA-reparatie en oprichter van AGI Dermatics. Zijn innovaties lagen mede aan de basis van producten voor Estée Lauder, Clinique, MAC, Crème de La Mer, L’Oréal en Shiseido.
Nadat AGI werd overgenomen door Estée Lauder, zetten Greg Chanitz en Randy Kriech de technologie voort in een eigen merk: Photozyme MD. Daarmee brengen ze high-end DNA-herstel terug naar de professionele markt.