Clean beauty! Prachtige crèmes en super goede skinbooster serums!

08:01 - 04:48
luistertijd 08:01 - leestijd 04:48

Onlangs was ik te gast bij een event van het mooie Duitse huidverzorgingsmerk Biodroga, met een 40-tal schoonheidsspecialisten. Het was smullen. Ik word zo blij van dit merk dat zo fraai volgens clean beauty techniek geherformuleerd is. Vooral de skinboosters zijn een echte must-have in je skinroutine omdat je goed werkzame stoffen bevatten in mooie concentraties. Lees mijn verhaal met de nieuwtjes!

Gewoon eerlijk zijn

Ik heb er al eens over geschreven: de totale re-branding van Biodroga. De overgang naar clean beauty. Elk merk dat deze uitdaging vanuit overtuiging aan gaat, verdient van mij een grote pluim.

Het bedrijf Biodroga, incluis de productontwikkeling is gelegen in het Duitse Zwarte Woud, in Baden-Baden. Een natuurgebied met een enorme schat aan botanische extracten die ook heilzaam voor onze huid zijn. Natuurlijk, deze planeet biedt ons alles wat wij nodig hebben, van nature al.

Twee lijnen

Biodroga kent zowel een wellness assortiment onder de naam Biodroga Science Institute, als een programma voor huidverbetering onder de naam Biodroga Medical Institute. Tijdens het event vertelt Caroline Class, de Duitse brandmanager heel mooi hoe de betekenis van het woord ‘waarheid’ in alle lagen van het merk doordrongen is nu. Van formulering tot communicatie en de gebruikservaring.

Korte INCI-lijstjes, je weet wat dat betekent: focus

‘We willen geen lange INCI-lijstjes meer bijvoorbeeld. We focussen nu op het milieu, waar we met respect gebruik van willen maken. We focussen op de meest essentiële werkzame stoffen waarvan bewezen is dat ze van belang zijn voor een mooie en gezonde huid.’

Alleen wat van wezenlijk belang is

‘We zijn ook heel transparant over de stoffen die we gebruiken, de percentages. Alle vulling die overbodig is, gebruiken we niet meer. We letten ook scherp op het gebruik van stoffen die geen wezenlijke bijdrage leveren aan de huid. Dus geen parabenen meer, maar ook geen phenoxyethanol als conservering. We hebben een eigen vriendelijke conserveermethode geformuleerd. We gebruiken geen stoffen afkomstig van minerale olie, geen microplastics en ook geen vluchtige siliconen.

Wel maken we voor de Bioscience lijn slim gebruik van fermenten waarmee je niet alleen milieutechnisch heel vriendelijk kunt werken, ze zijn ook erg goed voor je huidbarrière en voor het op peil houden van de vochthuishouding van je huid.’

Een speciaal zuren-programma

En wat maakt de medical lijn dan zo interessant? Het gebruik van zuren, van heel subtiel om de pH-waarde van de huid goed te houden waardoor hij gezonder blijft, tot het gebruik van een zurenprogramma in de salon voor huidverbetering. Hoe mooi hiermee gewerkt kan worden, laten we in deze video nog eens zien die we maakten over een huidbehandeling met onze Lydia:

Get ready! De skinboosters!

Fantastisch in de medical lijn is ook het assortiment skinboosters. Wow, daar zitten echt superfijne producten tussen, die je gewoon moet hebben!

Mijn favorieten zijn de Biodroga boosters met hyaluronzuur, met niacinamide en het nieuwe vitamine C gecombineerd met tranexaminezuur.

3% Hyaluronic Acid serum

Het hyaluronzuur booster bestaat uit vier soorten hyaluronzuur om de best mogelijke hydratatie op en in de bovenste huidlaag te krijgen. Ik leg er meer over uit:

In dit boosterserum zit het klassieke hoogmoleculaire hyaluronzuur met een molecuulgrootte van ongeveer 1500 kDa. Het is goed om te weten, want dit legt een beschermende barrière op de huid. Ook zit er hyaluronzuur in met een laag moleculair gewicht van ongeveer 100 kDa. Dit is een uitstekende vochtinbrenger op lange termijn en helpt bij het behoud. De huid wordt voller.

4 soorten hyaluronzuur

Het gebruikte oligo-hyaluronzuur in dit serum heeft een extreem laag moleculair gewicht van 5 kDa. Het kan in de huid doordringen en het stimuleert de huideigen hyaluronsynthese. Door zijn impulswerking werkt het ontstekingsremmend en vermindert het roodheid. Daarom is het ook bijzonder geschikt voor de gevoelige huid die vatbaar is voor couperose.

Tot slot wordt er ook een gemodificeerd hyaluronzuur, een geacetyleerde hyaluronzuur en heeft een gewicht van ongeveer 100 kDa. Door de acetylering krijgt het hyaluronzuur lipofiele zijgroepen, waardoor het een zeer nauwsluitende film op de huid kan vormen.

Door zijn vetminnende eigenschap blijft het geacetyleerde hyaluronzuur beter op de huid liggen en verankert het zich beter in de huid. Het werkt synergetisch met de andere hyaluronzuren – met name de hyaluronzuren met een hoog moleculair gewicht.

Fijn! Peptiden!

Acetyltetrapeptiden-2 stimuleren verschillende huidprocessen die nodig zijn voor de juiste opbouw van de extracellulaire matrix. Deze superpeptiden stimuleren de synthese van collageen, elastine en specifieke eiwitten die betrokken zijn bij de opbouw van de elastinevezels. Dit verbetert de elasticiteit en de stevigheid van de huid.

Deze vier hyaluronzuren zijn ook verwerkt in de Moisture & Balance cream uit de Bioscience lijn.

15% vitamine C serum met tranexaminezuur

Dan kijken we naar het gloednieuwe 15% vitamine C serum met tranexaminezuur. Ik word hier erg blij van omdat er het pigmentafremmende tranexaminezure aan toe is gevoegd. De combinatie met het vitamine C 3-O-ethyl ascorbic acid is het een prachtige formulering.

Net even anders

De werking van dit vitamine C derivaat is een goede keuze omdat het dezelfde eigenschappen heeft als het klassieke L-ascorbine zuur, echter is het een stuk stabieler, wat de werking op je huid zeker ten goede komt. De pH-waarde van dit serum is 4.3.

Dit is tranexaminezuur

Nu even wat meer over tranexaminezuur. Het is een in water oplosbaar biotechnologisch ingrediënt dat is afgeleid van het aminozuur lysine. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Traditioneel wordt tranexaminezuur in de geneeskunde toegepast op hevig bloedverlies te stoppen, het heeft bloedstollende eigenschappen.

Het belangrijkste effect van tranexaminezuur op de huid is de verbetering van oppervlakkige verkleuringen, die het gevolg zijn van zonneschade. Het exacte werkingsmechanisme van tranexaminezuur op pigment is nog onduidelijk.

Wel weten we uit onderzoeken dat tranexaminezuur de melaninesynthese kan afremmen door de interactie tussen keratinocyten (huidcellen) en melanocyten (melanine producerende cellen) te blokkeren. Ook vermindert tranexaminezuur de bloedtoevoer rond de pigmentcellen, waardoor deze minder actief zijn. 

20% Niacinamide serum

Juist, het is absoluut een hoog percentage niacinamide. Hiermee overstijgt de werkzaamheid van dit product ook het gemiddelde serum dat je kunt vinden.

Het serum is ideaal voor acne gevoeligde huiden die wel wat porieverfijning kunnen gebruiken, een normalisering van talg (ook bij bultjes van opgehoopt talg) en een egalisatie van de teint. Dit maakt het meteen ook weer aantrekkelijk voor een pigmentgevoelige huid – mits die huid niet te droog is. In deze concentratie helpt het ook de verhoorning van de huid wat te beïnvloeden door een licht peelend effect.

SLOW AGE

Graag wil ik je nog wat andere nieuwtjes meegeven. Speciaal voor de huidjes vanaf 25 jaar zijn er twee mooie cremes onder de noemer van Slow Age uitgebracht. Het zijn 24 hr hydraterende creme, in een light en een rich versie. Ik kan je vertellen dat de balmachtige structuur zalig is op je huid, en de rich cream is zelfs voor een ouder wordende huid heerlijk. Zeker in combinatie met een bijpassend booster serum.

Superfijne, werkzame stoffen

Belangrijke bestanddelen in de crèmes zijn het ultieme Black Forest complex, waarvan overigens ook een heerlijke gezichtsspray is. Het bevat huidbarriere versterkende stoffgen. In de crèmes zitten ook glycoproteinen die via fermentatie verkregen worden en een krachtig hydraterende werking hebben. Ook vitamine C, in dit geval de ascorbyl tetraisopalmitaat, is een belangrijk bestanddeel van deze fijne crèmes.

Lees ook