Neem de leiding over je gezondheid door zelf meten

04:07 - 02:28
luistertijd 04:07 - leestijd 02:28

Ik volg de fantastische beweging Je Leefstijl als Medicijn al bijna sinds de oprichting. Wim Tilburgs heeft hiermee een lans gebroken om op eigen kracht je gezondheid in het gareel te krijgen. De nieuwste methodiek ‘datagedreven vasten’ is een echt een gamechanger bij diabetes en overgewicht.

Het mooie van deze methode is, dat je niet meer op een opgelegd dieet hoeft, of streng te gaan vasten. Jouw lichaam vertelt jou wanneer je moet eten. Dat gebeurt aan de hand van je bloedsuikerspiegel. Heel simpel: wanneer je glucose laag genoeg is in je bloed ga je weer eten. Dit kun je gewoon zelf thuis meten. Hoe geweldig is dit.

Serieuze stuff!

Data Driven Fasting is uit Australie overgewaaid. Marty Kendall is de grondlegger die hiermee wereldwijd faam verwierf. De stichting Je Leefstijl als Medicijn werkt samen samen met hem. De stichting is overigens niet zomaar een stichting. Het heeft een prachtig programma ontwikkeld voor mensen met diabetes II en dat wordt ook vergoed door de zorgverzekeraars. Oprichter Wim Tilburg wordt inmiddels op handen gedragen door artsen voor zijn baanbrekende werk en onvermoeibare inzet.

Door je bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen en te houden ga je talloze gezondheidsvoordelen ervaren. Je insulinegevoeligheid verbetert, je valt af, je krijgt meer energie, je gaat er veel beter uitzien.

Hoe werkt data driven fasting?

Zoals het mooi op de website van Je Leefstijl als Medicijn wordt genoemd, ga je niet vasten volgens vaste patronen, nee, het is maatwerk. Je eet en eet niet op de momenten dat jouw lichaam dat aangeeft. Je volgt dus je eigen ritme, het is maatwerk. Men noemt het een vorm van mindful eten. Omdat je leert luisteren naar de echte hongersignalen en je kunt dat real time checken door de glucosegehalte te meten.

Grondlegger Marty Kendall

Je maakt gebruik van een zogeheten glucosensor en een door Marty Kendall ontwikkelde app. De glucosemetingen die je doet gebruik je voor de timing van eten. Zodra je trek krijgt, of honger, check je eerst je glucoseniveau. Is de waarde overeenkomstig de waarde die aangeeft dat je kan eten? Dan ga je eten. Is je waarde nog te hoog? Dan weet je dat je brein een loopje met je neemt. Je hebt nog geen voeding nodig. Neem een glas water en leidt jezelf af.

‘Een van de best bewaarde geheimen van vetverlies is dat we de glucose in onze bloedbaan moeten uitputten voordat ons lichaam toegang tot ons eigen lichaamsvet heeft,’ wordt op de website van Je Leefstijl als Medicijn vertelt. ‘Wanneer onze bloedsuikers verhoogd zijn, verbranden we weinig vet van de laatste maaltijd, laat staan het ongewenste vet op de billen en buik.’

Kortom, wil je afvallen, zul je eerst de glucose die nog in je bloedbaan rondzwerft op moeten maken. Pas dan ga je over op vetverbranding.

Je zal ook gaan merken dat als je eenmaal in dat ritme komt, je veel meer hongergevoelens zal hebben. Eet ook wel voldoende, zodat je echt vol zit en uren door kan gaan.

De glucosewaarde die aangeeft: eten!

Gemiddeld genomen kun je gaan eten als je glucose rond de 5 – 5.2 zit. Maar, geen mens is hetzelfde. Het kan voor jou ook net iets anders liggen. Meldt je daarom aan voor de supportgroep Baas over je gewicht door data driven fasting van Je Leefstijl Als Medicijn. Meldt je ook aan voor de Facebook groep ‘Baas over je gewicht door data driven fasting’ van de stichting. Je leert daar nog veel meer over deze methode en hoe je hem kan toepassen.

Lees ook