Producttips voor een optimaal glanzend resultaat!

10:03 - 06:01
luistertijd 10:03 - leestijd 06:01

Maak jij met regelmaat gebruik van een haarolie? Niet? Het is de hoogste tijd om daarmee te beginnen! Een haarolie draagt bij aan glanzend haar en een gezonde look. Let wel op, niet elke haarolie is even goed voor jouw haartype. In dit artikel vind je hopelijk jouw perfecte match!

Waarom haarolie gebruiken?

In tegenstelling tot onze huid, heeft ons haar geen mogelijkheid om zichzelf te hydrateren. Daarom produceren onze haarfollikels talg, een natuurlijke olie die bedoeld is om door de haarschacht te stromen en het haar gezond en gehydrateerd te houden.

Helaas werkt dit niet altijd zoals de natuur het bedoeld heeft. Door de moderne styling- en kleurtechnieken is onze natuurlijke talgproductie vaak niet voldoende om ons haar gehydrateerd te houden. En dan kun je haarolie goed gebruiken! Een goede haarolie vult je natuurlijke talg aan en zorgt voor bescherming en hydratatie.

Er zijn twee soorten oliën die we graag even uitlichten.

Plantaardige olie

Plantaardige oliën, ook wel bekend als vette oliën, basisoliën of dragende oliën, zijn meestal afkomstig van noten, zaden, bessen, bloemen of bladeren. Plantaardige oliën zijn vetter en olieachtiger dan etherische oliën. Ze verdampen ook niet zoals etherische oliën dat doen. De functie van de oliën in zaden is om het zaad te beschermen terwijl het nog deel uitmaakt van de plant.

Essentiële olie

Etherische oliën worden gewonnen uit verschillende delen van de plant, waaronder bloemen, bomen, grassen, bladeren en wortels. Niet alle planten produceren etherische oliën.

In feite worden essentiële oliën gebruikt als onderdeel van het overlevingsmechanisme van een plant. Hun sterke aroma kan bijvoorbeeld een signaal geven aan bestuivers dat ze stuifmeel hebben dat klaar is om geoogst te worden, of ze kunnen roofdieren waarschuwen om weg te blijven. Etherische oliën zijn uiterst geconcentreerd en zeer krachtig. Directe toepassing kan huidirritatie veroorzaken en zelfs de huid verbranden of allergieën veroorzaken. Voor gebruik is het dus belangrijk om de olie te verdunnen of te mengen met een basisolie. Zorg er ook voor dat je niet te veel gebruikt.

De voordelen van olie voor het haar

  1. Olie versterkt je haar: het verhoogt de elasticiteit waardoor het minder snel breekt.
  2. Een goede olie beschermt je haar tegen schade door hitte: bedek elke haarlok met een beschermend laagje olie om het te weren van hitteschade.
  3. Haarolie hydrateert en voorkomt pluis: haarolie met vetzuren en vitamine E vormen een barrière die voorkomt dat je haarstrengen vocht verliezen. Dat voorkomt ook dat er vocht in de haarschacht komt, waardoor je minder last hebt van pluis.
  4. Olie kan de haargroei bevorderen: olie hydrateert en versterkt de haarschacht en voorkomt gebroken haar, waardoor je haar sneller lijkt te groeien.
  5. Olie is van nature UV-beschermend: Plantaardige fenolen in botanische oliën hebben het natuurlijke vermogen om de schadelijke effecten van UV-straling op de huid en het haar te voorkomen en zelfs om te keren.

Nu ben je vast benieuwd geworden naar welke haarolie het beste is voor jouw haartype. We zetten ze hieronder op een rijtje!

Beste haarolie voor krullen

Heb jij een flinke krullenbol? Dan is kokosolie een goede keuze voor jouw haar. In tegenstelling tot veel andere soorten haarolie, heeft kokosolie een kleine moleculaire grootte die gemakkelijk in de haarstreng wordt geabsorbeerd. Dit geeft krullen vocht zonder ze te verzwaren. Avocado-olie heeft een vergelijkbaar effect. Een siliconenvrije haarolie is aan te raden, zoals de Moisture Hero™ Hair Oil van HairLust. Maximale hydratatie zonder build-up!

Beste haarolie voor extra glans

Heb je meer dof en futloos haar? Ga dan voor lichtgewicht dragende oliën zoals jojoba-olie en wortelolie. Deze zijn perfect om extra glans aan je lokken toe te voegen. Om glans toe te voegen, wrijf je een kleine hoeveelheid olie over droog, gestyled haar. Pas op dat je niet te veel gebruikt, dit kan je haar er vettig uit laten zien in plaats van glanzend.

Beste haarolie tegen gespleten haarpunten

Ook om gespleten haarpunten te voorkomen kun je het beste voor kokosolie gaan. Verwarm een kleine hoeveelheid kokosolie in je handen en breng je deze aan op je punten. Voor het beste resultaat breng je de kokosnootolie aan voor het slapengaan en style je je haar vervolgens in een beschermend kapsel om te voorkomen dat er ’s nachts gespleten haarpunten vormen.

Beste haarolie voor pluizig of droog haar

Beschadigd, droog en pluizig haar? Arganolie is de oplossing! Deze Marokkaanse olie is rijk aan vetzuren en vitamine E die zorgen voor de nodige hydratatie van uitgedroogde haarlokken. Het is de beste keuze voor droog of beschadigd haar.

Beste haarolie voor fijn haar

Lichtgewicht oliën zoals abrikozenpitolie kunnen glans en hydratatie toevoegen aan fijn haar zonder het te verzwaren. Vermijd tijdens het aanbrengen wel je haarwortels, want te veel olie in de buurt van de hoofdhuid kan ervoor zorgen dat fijn haar er vettig en slap uitziet. De HairLust Split Fix™ Leave-In Conditioner is een aanrader.

Beste haarolie voor haargroei

Wist je dat pepermuntolie kan helpen bij de bevordering van de haargroei? Het stimuleert de circulatie op de hoofdhuid. Deze toename van de doorbloeding helpt om de benodigde voedingsstoffen aan de haarfollikels te leveren en helpt zo het haar te laten groeien. Pepermuntolie is dus de beste olie voor haar dat behoefte heeft aan groeiondersteuning.

Natuurlijk kan het aanbrengen van pepermuntolie direct op de hoofdhuid betekenen dat het haar er vettig uitziet, vooral voor mensen met fijn haar. De oplossing? De HairLust Grow Perfect™ Thickening Spray. Dit groeibevorderende product bevat pepermuntolie om de hoofdhuidcirculatie te stimuleren. De formule bevordert ook het volume bij de wortels, waardoor je haar er direct dikker uitziet. Bovendien is dit product geweldig voor het kalmeren en hydrateren van een geïrriteerde en droge hoofdhuid of pijnlijke hoofdhuid, wat een andere oorzaak kan zijn voor het dunner worden van het haar.

Beste haarolie voor UV-bescherming

Van alle oliën voor haar zijn zonnebloemolie, olijfolie en kokosolie enkele van de beste oliën als je bescherming tegen de zon wilt.

De beste haarolie in het algemeen

Zo, dat is veel informatie om te onthouden. Maar wat dacht je van een alles-in-één-olie voor het haar? Onze favoriete keuzes zijn de HairLust Split Fix™ Hair Oil en Moisture Hero™ Hair Oil.

De multifunctionele Split Fix™ Hair Oil combineert plantaardige zonnebloemolie, plantaardige arganolie, plantaardige kokosolie en plantaardige abrikozenpitolie voor meerdere effecten, waaronder diepe hydratatie, natuurlijke hittebescherming en extra glans en handelbaarheid. 

De Moisture Hero™ Hair Oil is een 100% natuurlijke, ultra-hydraterende haarolie samengesteld met zes voedingsrijke oliën van zonnebloempitten, kokosnoten, jojobazaden, avocado’s, zoete amandelen en rozenbottelzaden. Deze olie is perfect voor zeer droog, stug en krullend haar, omdat het effectief pluis vermindert, hydrateert, voedt, verzacht en vocht vasthoudt zonder een vettig gevoel te geven. 

Tips voor de optimale voordelen van een goede haarolie

Maximaliseer het resultaat door onderstaande tips ook toe te passen in je haarroutine.

  1. Scrub regelmatig: Verwijder de opbouw van de oliën met de Scalp Delight™ Detox Scrub van HairLust. Deze hoofdhuid scrub verwijdert voorzichtig de opbouw van dode huidcellen, oliën en haarproducten voor zachter, levendiger haar. 

2. Proteïnebehandeling: Als je een goede haarolie gebruikt om beschadigd haar te doen herleven, moet je ook overwegen om een proteïne haarbehandeling toe te voegen aan je routine. Waarom? Omdat beschadigd haar snakt naar zowel vocht als proteïne. We raden aan om het Protein Repair™ Hair Mask te gebruiken, met gehydrolyseerde plantaardige eiwitten om beschadigde delen van de haarschacht te herstellen. 

3. Voed van binnenuit: Natuurlijk kunnen je haarfollikels niet gezond en glanzend groeien zonder de juiste voeding! Daarom is het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen voor een gezonde haargroei krijgt. We raden de HairLust Hair Formula Gummies for Women aan, die vol zitten met gezonde haarvitamines en mineralen voor het haar, zoals biotine, selenium, vitamine C en zink. 

4. Gebruik tools die haarbreuk voorkomen: Als je doel is om je haar te laten groeien, is het ook super belangrijk om je haar te beschermen tegen gebroken haar. De sleutel tot het voorkomen van haarbreuk is het investeren in speciale tools die je haar een beetje extra liefde geven. Ga voor de HairLust Wet Hair Detangler Brush, met zachte siliconenborstels om het haar te ontklitten of kies voor de Hair Rings, die speciaal zijn ontworpen om het haar vast te maken zonder dat het breekt zoals bij gewone elastiekjes. 

Tijd om aan de slag te gaan met haarolie dus! Hopelijk heb je door deze tips beter beeld van wat het beste bij jouw haar past en kun jij straks ook optimaal genieten van gezond en glanzend haar.

Dit artikel is tot stand gekomen door BeautyJournaal’s Monique die groot fan is van dit merk;-)

Lees ook:

Lees ook