Het naarvoren brengen van bot lostte het probleem niet op, een kinimplantaat wel

05:16 - 03:09
luistertijd 05:16 - leestijd 03:09

Waarom een kincorrectie?

Je neus en kin bepalen samen het profiel van je gezicht. Als deze uit verhouding zijn en je dit als storend ervaart, dan kan een kincorrectie het profiel weer in balans brengen. Een kincorrectie wordt uitgevoerd bij mensen die zich storen aan een te grote, te kleine, te korte, teveel teruggetrokken, of scheefstaande kin.

Wanneer wel en wanneer niet?

Kin correcties worden toegepast vanwege cosmetische redenen. Als de tanden niet goed op elkaar staan door een te grote of kleine kaak dan is er sprake van een medische aanleiding tot een operatie. In dat geval heb je geen kincorrectie nodig maar een kaakoperatie. Voor een kaakoperatie kun je advies vragen aan je tandarts of kaakchirurg.

frank niessen

Manieren van kinvergroting

Wanneer er een wens bestaat voor een grotere, meer uitgesproken kin, dan kan dit bereikt worden met een kinvergroting. Er zijn meerdere manieren om de kin te vergroten:

Kinvergroting met een kinimplantaat

Een veel uitgevoerde operatieve behandeling is het plaatsen van een kinimplantaat. Een kinimplantaat is een smalle reep siliconen in de vorm van een halve maan. De prothese wordt op maat gemaakt.

Voor het plaatsen van de prothese maak je als arts een klein sneetje (incisie) óf aan de onderkant van de kin óf aan de binnenkant van de mond. Wanneer er voor de binnenkant van de mond wordt gekozen, komt het sneetje tussen het tandvlees van de ondertanden en de onderlip. Hierdoor zal er geen zichtbaar litteken na de ingreep zijn.

Voordelen en nadelen van wijze van inbrengen

Het nadeel van een wond aan de binnenkant van de mond is dat de kans op ontstekingen na de operatie iets groter is. Wordt er van buitenaf geopereerd, dan blijft er na de operatie een klein litteken over onder de kin. Vaak is dit litteken niet tot nauwelijks zichtbaar. Opereren via het slijmvlies heeft mijn voorkeur, hoewel het zeker niet altijd mogelijk is. Dat bekijk ik per patient.

Om kleine bewegingen van het implantaat te voorkomen en daarmee botverlies te voorkomen, schroef ik het kinimplantaat op het kinbot vast.

Siliconen implantaat over de breedte van de kin

Bij de jonge vrouw op de voor- en nafoto, was al eens een correctie uitgevoerd. Bij haar was er sprake van een terugliggend kinbot (retrognathie). Ze had een onderontwikkelde onderkaak in verhouding tot de bovenkaak. Hier stoorde ze zich aan en wenste meer balans in het gezicht. Om dit op te lossen koos zij voor een verschuivings-genioplasty van haar kinbot, zoals we dat noemen.

Kaakoperatie

Het kinbot is hierbij schuin doorgezaagd. Het onderste deel van het bot is naar voren en naar beneden geschoven. Daarmee wordt alleen het middelste deel van de onderkaak verlengd, niet de zijkanten van de kaak. Daar kunnen dan vervolgens deukjes ontstaan in de huid. Dat was het geval bij cliënte en was minder mooi.

De verhouding van kin tot gezichtsvorm

Omdat haar gezicht een ronde vorm heeft, was haar kin nu helaas te smal geworden. Ze heeft ingreep ook weer ongedaan laten maken.

We hebben er vervolgens voor gekozen om de kin over de volledige breedte opnieuw vorm te geven met een kinimplantaat. Het is via het mondslijmvlies ingebracht en met een schroef op zijn plek vastgezet.

Deze cliënte is inmiddels zeer tevreden met het resultaat. Er is meer balans in het profiel van haar gezicht ontstaan. Bij kinimplantaat-toepassing bij vrouwen moet je heel goed opletten dat het implantaat niet te groot is, omdat kin en kaaklijn dan te mannelijk worden.

Frank Niessen staat bekend als een zeer vakkundige chirurg, die eerlijke uitleg en goede  voorlichting geeft. ‘Het allerbelangrijkste is dat een patiënt het gevoel heeft, bij jou in veilige handen te zijn.’Hij werkt als plastisch chirurg en staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam en als plastisch chirurg in zijn eigen kliniek, het Mittsu Institute in Amsterdam, gevestigd aan de Maasstraat 79 H, 1078 HE  Amsterdam

Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord. 

Lees hier al onze artikelen met plastisch chirurg Frank Niessen

Lees ook