Let op bepaalde stoffen in de producten, die NIET geschikt zijn voor jouw huidconditie

06:10 - 03:42
luistertijd 06:10 - leestijd 03:42

Acne specialist Sofie Dewitte helpt mensen in haar instituut ‘Het Stille Seizoen’ op weg naar een stralende huid. Ze geeft nuttige acne-tips voor puistjes en hormonale acne. Vandaag lees je meer over de acne-gevoelige huid en zonbescherming. Wat zijn de do’s en don’ts? Hier komen ze!

De ideale zonnecrème voor acne

Zonnecrème is een onmisbaar onderdeel van elke huidverzorgingsroutine, maar voor degenen die last hebben van acne kan het soms vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. Denk aan de neiging om je poriën te verstoppen, waardoor er juist puistjes ontstaan terwijl we daar vanaf willen.

Laat het antizonnebrandproduct vooral niet achterwege. Vooral wanneer je al producten gebruikt voor de behandeling van acne, kan je huid overgevoelig worden voor de zon. Dit geldt met name voor mensen die crèmes gebruiken met ingrediënten zoals alpha-hydroxyzuren, salicylzuur, benzoylperoxide of retinol. Ook als je onder behandeling bent bij een arts en orale antibiotica of isotretinoïne (vitamine A) gebruikt, kan dit het risico op overgevoeligheid voor zonlicht verhogen.

Maak je geen zorgen, er is een oplossing! Je kunt namelijk gewoon profiteren van de voordelen van zonbescherming zonder je zorgen te hoeven maken over het verergeren van je acne.

Dit kun je beter vermijden!

Een acne gevoelige huid is van nature al gevoelig, dus het is belangrijk om ingrediënten te vermijden die irritatie kunnen veroorzaken en acne kunnen verergeren.

Gouden regel: vermijd oliën voor de vette acne gevoelige huid, zoals kokosolie, amandelolie, olijfolie en sesamolie.

Deze oliën bevatten veel oliezuur (oleic acid). Hoewel essentiële vetzuren helpen bij het behouden van een evenwichtige pH-waarde (namelijk 5.5), hebben mensen met een vette, acnegevoelige huid al een overschot aan deze vrije vetzuren. Het gebruik van producten met een hoog gehalte aan oliezuur kan leiden tot een ontstekingsreactie in de huid, wat resulteert in meer mee-eters en puistjes.

Geschikte oliën

Toch een fan van olie? Maak je geen zorgen, er zijn ook oliën die wél geschikt zijn voor een acne gevoelige huid, zoals zonnebloemolie of saffloerolie. Deze oliën bevatten weinig oliezuur maar zijn rijk aan linolzuur, wat juist gunstig is voor de acnegevoelige huid. Linolzuur helpt bij het reguleren van de talgproductie en het verminderen van ontstekingen, waardoor het een waardevol ingrediënt is in de strijd tegen acne.

Verstoppende ingrediënten

We horen je al denken; waarom zou een fabrikant ingrediënten gebruiken die je poriën verstoppen in een huidverzorgingsproduct? Het antwoord ligt in de verleidelijke eigenschappen van sommige ingrediënten die een product een glad en elegant gevoel geven. Helaas hebben diezelfde eigenschappen de neiging om in je poriën te glijden en daar te blijven zitten, waardoor ze verstopt raken en acne-uitbraken veroorzaken.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele van deze verstoppende ingrediënten die je vaak tegenkomt in cosmetische producten. Ingrediënten zoals Myristyl Myristate, Isopropyl Myristate, Isopropyl Isostearate en Potassium Chloride kunnen een glad en zijdezacht gevoel aan het product geven, maar ze hebben de potentie om je poriën te verstoppen en acne te veroorzaken.

Getinte zonnecrème

Ben je op zoek naar een getinte zonnecrème om je huid te beschermen en tegelijkertijd een mooie, natuurlijke kleur te krijgen? Let dan goed op de ingrediënten. Veel getinte zonnecrèmes bevatten het ingrediënt D&C Red, dat de poriën kan verstoppen en acne-uitbraken kan veroorzaken. Maar maak je geen zorgen, er is een geweldig alternatief om toch die stralende teint te bereiken zonder je acne te verergeren: losse minerale poeders.

In plaats van een getinte zonnerème te gebruiken, kun je na het aanbrengen van je zonnebrandcrème een los mineraal poeder aanbrengen. Deze poeders zijn lichtgewicht en bevatten geen porieverstoppende ingrediënten. Ze bieden een natuurlijke dekking en geven je huid een gezonde gloed, zonder het risico op puistjes en verstopte poriën.

Geur/parfum

De heerlijke geur van zonnecrème kan verleidelijk zijn, maar het kan ook nadelige gevolgen hebben voor je huid, vooral als je last hebt van acne. Geurstoffen en parfums die vaak worden toegevoegd aan zonnecrèmes kunnen namelijk irritatie en allergische reacties veroorzaken. Het is daarom het beste om geparfumeerde cosmetica volledig te vermijden, ongeacht of je een gevoelige huid hebt of niet. Deze geurstoffen kunnen de huidbarrière verstoren, ontstekingen veroorzaken en acne-uitbraken verergeren. Het is belangrijk om te onthouden dat de focus moet liggen op het beschermen en verzorgen van je huid, niet op het hebben van een geurige zonnecrème.

Kortom…

Het kiezen van de juiste zonnecrème voor de acnegevoelige huid is essentieel om je huid te beschermen zonder verdere uitbraken te veroorzaken. Bij het selecteren van een zonnecrème is het belangrijk om oliën en verstoppende ingrediënten te vermijden, evenals geurstoffen die irritatie kunnen veroorzaken. Kijk in plaats daarvan naar producten die specifiek zijn ontworpen voor de acnegevoelige huid, zoals oliën met een laag oliezuurgehalte en losse minerale poeders voor een mooie teint.

Het vinden van de perfecte zonnecrème voor een acnegevoelige huid kan wat trial-and-error vereisen, maar met deze tips ben je goed op weg naar een gezonde, beschermde huid gedurende de hele zomer.

Dus ga naar buiten, geniet van de zon en vergeet niet om die acne vriendelijke zonnecrème royaal aan te brengen voor een zorgeloze zomer!

Dit zijn producttips van BeautyJournaal:

Lees ook