Check check dubbelcheck...

05:25 - 03:15
luistertijd 05:25 - leestijd 03:15

Het zal je al vast wel opgevallen zijn: ik ben alerter geworden op stoffen die irriterend zijn voor mens en milieu. Daar heeft de wereld waarin we leven, en hoe we met de ecosystemen van alles dat leeft, omgaan, alles mee te maken. Elke producent heeft wat mij betreft de plicht om veilige producten te ontwikkelen. Of het nou om cosmetica, voeding, gebruiksvoorwerpen gaat.

Europese cosmeticawetgeving is streng, maar zeker niet statisch, dus….

Natuurlijk, om ons te beschermen bestaat er wetgeving. Maar wetgeving is niet statisch, en onderhevig aan telkens nieuwe inzichten. De cosmetica industrie heeft de afgelopen jaren al heel grote stappen gemaakt, en de EU wetgeving voor persoonlijke verzorgingsproducten is serieus strenger dan die in de USA bijvoorbeeld.

Bijdragen aan bewustwording

Echter, het kan altijd beter. Ook als er een potentieel risico is voor een aantasting van systemen (ons huidmicrobioom, onze hormoonhuishouding, etc.), vind ik dat we daar alert op moeten zijn. Ook al zitten de percentages nu in een veilige marge, het is niet gezegd dat onze INCI-lijstjes op cosmetica producten er over tien jaar toch weer anders uitziet.

Ik wil bijdragen aan bewustwording. Wat eet je, wat je smeer je? Hoe gezond ben je en kun je blijven? Hier wat tips over producten die erg clean zijn (voor nu)! Met name ook op het gebied van het achterwege blijven van potentieel hormoonverstorende stoffen en potentiële allergenen.

Wat vind ik clean?

Liever geen siliconen, vooral geen hormoonverstorende stoffen (waaronder zonnefilters), geen stoffen die de huidbarrière onnodig compromitteren, geen parfumstoffen die allergene componenten hebben, geen irriterende wasactieve stoffen….

Hier komen nieuwe favorieten!

Clarins Joli Rouge Satin Lipstick

Ah, Clarins. Het is en blijft een superfijn merk! De nieuwe satin lipstick in de Joli Rouge serie bevat camelia olie. Dat klinkt al heerlijk, maar het lipgevoel is ook echt superfijn. De kleuren zijn prachtig. Gepigmenteerd, maar niet te zwaar aangezet. Het blijft chic. De lipstick geeft nauwelijks af en kan een paar uurtjes mee. Ook de geur, een zachte bloemengeur is zalig.

Meest opvallend is natuurlijk de formulering. In mijn clean beauty app detecteer ik alleen titanium dioxide. De industrie wordt wat voorzichtiger met deze stof, omdat hij, in grote hoeveelheden, bij inademing bijvoorbeeld licht carcinogene effecten zou kunnen hebben. Deze waarschuwing is er vooral voor fabrieksarbeiders die cosmeticaproducten verwerken.

Natuurlijk, ook van je lipstick kan er altijd iets in je mond komen. Echter is er jaren geleden toen lood in opspraak kwam in lipstick al uitgerekend hoeveel kilo lipstick je wel niet letterlijk moest opeten, om er schade van te ondervinden.

Persoonlijk draag ik niet meer de hele dag lipstick. Sterker nog, misschien eens per week tegenwoordig.

Ik vind deze lipstick van Clarins een fijne opsteker.

SHOP HIER ONLINE MET KORTING

Madara Skinonym Semi-matte Peptide Foundation

Persoonlijk draag ik nog zeer weinig foundation. Ik vind mijn huid gewoon mooi zoals zij is, en echte matte foundation is voor mijn droge huid ook niet ideaal. Echter, voor de jongere, gecombineerde is het erg fijn.

Onze redactie assistente Dian maakte over deze foundation al eens een TikTokje. Zij vindt hem prachtig, en terecht! Ik heb hem natuurlijk ook getest. Dit is geen supermatte foundation, maar een die een satin glow geeft.

Het effect op de huid is ook heel fris, echt. Geen spoortje van cakey-ness. Ik vind hem mooi geformuleerd – ook voor de drogere huid.

Er zitten extra peptiden in om de collageenproductie een kleine boost te geven. Ook kan er een licht plumping effect bij het aanbrengen ontstaan.

Top is natuurlijk ook dat het een bijna (op 1% na) volledig plantaardig product is. 99% is van plantaardige oorsprong en 7% daarvan is van biologische oorsprong. Het product is Cosmos gecertificeerd.

Mijn clean beauty app wordt er ook blij van. De ene kleine hick-ups komen van geurstoffen als limonene en linalool. Je kan er in uitzonderlijke gevallen allergisch voor zijn. Het zijn geurstoffen.

Als je nu wat licht zongebruind bent zoals ik (ik heb huidtype 2) dan is True Beige een mooie tint voor je. Hebben!

SHOP HIER ONLINE MET KORTING

Dr. Hauschka MED Ice Plant Face Cream

Ik had werkelijk geen weet van de MED-lijn van dr.Hauschka, tot dat iemand me vertelde dat dit een speciale lijn is voor uitzonderlijk gevoelige huiden. Mijn interesse was gewekt. Want! Dat zou ook wel eens een hele mooie, veilige formulering kunnen opleveren.

We worden niet teleurgesteld. Deze crème bijvoorbeeld is echt volledig clean! Zelfs ongeparfumeerd. Hij is bedoeld voor hele droge huidjes. Nu echt, ook ik kan hem goed hebben met mijn 58 jaar. De tube is van mentaal, het product is zorgvuldig geseald.

Het is een zeer hydraterende crème waarin geperste plantensappen zijn verwerkt en olie van witte papaver, voor de huidbarrière bescherming. Dr. Hauchka werkt met de Natrue certificering. Het product is 100% plantaardig. Deze crème is zelfs voor baby’s geschikt. Er is een ook handcrème van.

SHOP HIER ONLINE

Lees ook