Monique ontdekt weer nieuwe clean beauty producten. Shop!

04:52 - 02:55
luistertijd 04:52 - leestijd 02:55

Het zal je al vast wel opgevallen zijn: ik ben alerter geworden op stoffen die irriterend zijn voor mens en milieu. Daar heeft de wereld waarin we leven, en hoe we met de ecosystemen van alles dat leeft, omgaan, alles mee te maken. Elke producent heeft wat mij betreft de plicht om veilige producten te ontwikkelen. Of het nou om cosmetica, voeding, gebruiksvoorwerpen gaat.

Europese cosmeticawetgeving is streng, maar zeker niet statisch, dus….

Natuurlijk, om ons te beschermen bestaat er wetgeving. Maar wetgeving is niet statisch, en onderhevig aan telkens nieuwe inzichten. De cosmetica industrie heeft de afgelopen jaren al heel grote stappen gemaakt, en de EU wetgeving voor persoonlijke verzorgingsproducten is serieus strenger dan die in de USA bijvoorbeeld.

Bijdragen aan bewustwording

Echter, het kan altijd beter. Ook als er een potentieel risico is voor een aantasting van systemen (ons microbioom, onze hormoonhuishouding, etc.), vind ik dat we daar alert op moeten zijn. Ook al zitten de percentages nu in een veilige marge, het is niet gezegd dat onze INCI-lijstjes op cosmetica producten er over tien jaar toch weer anders uitziet.

Ik wil bijdragen aan bewustwording. Wat eet je, wat je smeer je? Hoe gezond ben je en kun je blijven? Hier wat tips over producten die erg clean zijn (voor nu)! Met name ook op het gebied van het achterwege blijven van potentieel hormoonverstorende stoffen en potentiële allergenen.

Wat vind ik clean?

Liever geen siliconen, vooral geen hormoonverstorende stoffen (waaronder zonnefilters), geen stoffen die de huidbarrière onnodig compromitteren, geen parfumstoffen die allergene componenten hebben, geen irriterende wasactieve stoffen….

Hier komen nieuwe favorieten!

Bourjois Healthy Mix Clean Pressed powder foundation

Ik ken producten uit deze lijn al vele jaren. Bourjois was haar tijd vooruit door te denken aan formuleringen met zo min mogelijk irriterende stoffen. Ik vind niet alles uit de Healthy Mix lijn even clean, maar dit poeder wel.

De claim van dit poeder is dat het een vermoeide blik tegen gaat en zorgt voor een gelijkmatige, matte look en laat de huid tegelijkertijd stralen. Fijn zo. De enige stof in dit product die tegenwoordig wat onder het vergrootglas ligt is titanium dioxide. Het kan een mogelijk carcinogene werking hebben, en dat is dan alleen bij inademing. Het is een waarschuwing voor fabrikanten en hun personeel. Als je niet overdreven te keer gaat met een kwast vol verstuivend poeder is er niets aan de hand.

Verwar deze ‘clean pressed powder foundation’ niet met een eerdere variant waarin je nog diverse parabenen vindt. Het probleem met online shopping is vaak dat je nog zowel oude als de nieuwe producten vindt.

Het poeder komt in prachtige huidtinten. Bourjois maakt mooie betaalbare make-up.

Shop hier het nieuwe Clean pressed powder foundation van Bourjois

Garnier Ambre Solaire Natural Bronzer Serum, zelfbruinende gezichtsdruppels

Wat een ontzettend gaaf product is dit als je van zelfbruiningsproducten houdt. Het is gemaakt van 100% natuurlijke stoffen. Dankzij hyaluronzuur en kokoswater verzorgt het je huid en krijgt je huid een mooie gewilde glow.

Als ik de INCI-lijst door mijn clean beauty app haal, krijg ik werkelijk 0 irriterende stoffen te zien. Voila!

Je bouwt je kleur langzaam op, gewoon elke dag gedurende een week 1x aanbrengen. Je mixt 4-12 druppels met je favoriete dagcreme. Aanbevolen wordt een creme met vitamine C te kiezen. Zelfbruinende stoffen kunnen een licht vrije radicaalwerking hebben, dus antioxidanten toevoegen is raadzaam.

Denk niet dat je met een zelfbruiningproduct beschermd bent in de zon. Gebruik er altijd een spf overheen.

Shop deze nieuwe zelfbruinende gezichtsdruppels hier online

MUZE The Defender spf 30

Ook hier word ik heel blij van. Drie dames uit Harderwijk, althans, het merk staat daar gedeponeerd, hebben een complete skincare lijn ontwikkeld die volledig clean beauty is volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Heerlijk voor de zomer is natuurlijk de spf 30. Als ik de INCI-lijst door mijn beauty app haal zie ik werkelijk 0 irriterende stoffen. Er wordt gebruik gemaakt van een ingekapseld zinkoxide. Die inkapseling is belangrijk om vrije radicaalreacties van mineraaldeeltjes op de huid onder invloed van zonlicht tegen te gaan.

Zinkoxide is momenteel de meest veilige minerale filter die we hebben. Verder heeft Muze er aandacht aan besteed dat er verder geen hormoonverstorende stoffen in zitten en ook geen microplastics. Deze dames zijn hun tijd vooruit.

Neem een kijkje in hun webshop. Binnenkort interview ik ze ook over hun cosmeticalijn en hun visie.

Bekijk hier ook mijn andere Happy Go Clean productshoppings.

Lees ook