Het zal je al vast wel opgevallen zijn: ik ben alerter geworden op stoffen die irriterend zijn voor mens en milieu.

07:26 - 04:28
luistertijd 07:26 - leestijd 04:28

Het zal je al vast wel opgevallen zijn: ik ben alerter geworden op stoffen die irriterend zijn voor mens en milieu. Daar heeft de wereld waarin we leven, en hoe we met de ecosystemen van alles dat leeft, omgaan, alles mee te maken. Elke producent heeft wat mij betreft de plicht om veilige producten te ontwikkelen. Of het nou om cosmetica, voeding, gebruiksvoorwerpen gaat.

Lees hier mijn eerste uit de serie Happy Go Clean

Europese cosmeticawetgeving is streng, maar zeker niet statisch, dus….

Natuurlijk, om ons te beschermen bestaat er wetgeving. Maar wetgeving is niet statisch, en onderhevig aan telkens nieuwe inzichten. De cosmetica industrie heeft de afgelopen jaren al heel grote stappen gemaakt, en de EU wetgeving voor persoonlijke verzorgingsproducten is serieus strenger dan die in de USA bijvoorbeeld.

Bijdragen aan bewustwording

Echter, het kan altijd beter. Ook als er een potentieel risico is voor een aantasting van systemen (ons microbioom, onze hormoonhuishouding, etc.), vind ik dat we daar alert op moeten zijn. Ook al zitten de percentages nu in een veilige marge, het is niet gezegd dat onze INCI-lijstjes op cosmetica producten er over tien jaar toch weer anders uitziet.

Ik wil bijdragen aan bewustwording. Wat eet je, wat je smeer je? Hoe gezond ben je en kun je blijven? Hier wat tips over producten die erg clean zijn (voor nu)! Met name ook op het gebied van het achterwege blijven van potentieel hormoonverstorende stoffen en potentiële allergenen.

Wat vind ik clean?

Liever geen siliconen, vooral geen hormoonverstorende stoffen (waaronder zonnefilters), geen stoffen die de huidbarrière onnodig compromitteren, geen parfumstoffen die allergene componenten hebben, geen irriterende wasactieve stoffen….

Hier komen nieuwe favorieten!

HairLust Grow Perfect

HairLust Grow Perfect. Ja, ik heb er al een uitgebreide review over geschreven. Ja, ik vind HairLust producten helemaal geweldig. En ik weet inmiddels: niet alleen ik;-) De vegan producten verzorgen je haar waanzinnig zonder overdaad. De producten zijn Cosmos gecertificeerd en als ik bijvoorbeeld de shampoo uit de Grow Perfect serie door mijn Clean Beauty app haal krijg ik de melding dat er totaal geen controversiele stoffen in zitten.

Shop HairLust hier online

Clarins Lip Comfort Oil

Hurray! Ik verwacht ook niet anders van zo’n prachtig merk. Nog even wat extra aanvulling: deze Grow Perfect lijn is speciaal voor fijn en dunner wordend haar. Mijn haar voelt echt veerkrachtiger aan. Ik kan niet zeggen dat het de haargroei stimuleert, maar de instant effecten zijn al top. Ook van de conditioner!

Make-up, zeker lipstick vind ik nou typische zo’n product dat ik nog eens twee keer wil checken. Ik ben de laatste jaren steeds minder lipstick gaan dragen omdat ik me begon te irriteren aan het oplossen van de kleuren op je lippen of het uitlopen, of gewoon de smaak. De Corona pandemie heeft er zeker toe bijgedragen dat ik cosmetica-wise minimalistischer ben gaan leven.

Toch blijf ik een voorliefde houden voor mooie nudetinten en glansjes. Er is 1 product van Maybelline (niet clean) waar ik groot fan van ben omdat het minstens 8 uur, zo niet 24 uur (…) op mijn lippen blijft zitten. Handig als ik een lange dag vol representatieve momenten heb.

Maar een beetje vet, glans en een licht tintje, ook daar smelt ik voor. Clarins Lip Comfort Oil krijgt van mij op 3 punten een plus! Het heerlijke huidgevoel en de hydratatiekracht, de softtone kleuren en de behoorlijk schone INCI-lijst!

Alleen de geur/smaakstof Vanillin krijgt een ‘handje’ omdat het in potentie een allergene stof is. Gelukkig staat het onderaan het lijstje wat betekent dat er heel weinig in zit. Het lijstje is überhaupt kort, mooi zo. Veel betekenen met weinig stoffen. Vooral plantaardige oliën. Ik hou ervan.

Shop Clarins hier online

 

Biodroga Skin Booster 3% hyaluronic complex serum

OMG, ja echt. Ik ben niet alleen superfan geworden van Biodroga sinds de complete herformulering naar een totaal clean beauty lijn (ja, alles is clean). De producten zijn ook serieus verrukkelijk voor mijn huid. Op de beautybeurs in Utrecht maakte ik tijdens een facial kennis met dit hyaluronzuur serum en ik was flabbergasted.

Waarom? Nou, het geeft een ontzettende mooie glans aan je huid, je huid voelt licht verstevigd aan en het houdt je/mijn huid perfect gehydrateerd. Dit is echt zo’n beautyflash product die je in je stash moet hebben!

Het bevat 4 verschillende soorten hyaluronzuur die actief werken in de verschillende lagen van de huid. Ze beschermen tegen vochtverlies, activeren hyaluronische synthese, bevorderen de elasticiteit en elasticiteit en maken de huid voller.

Shop Biodroga hier online

 

Olay Regenerist Hyaluronic + vitamine B5

Het ligt misschien niet voor de hand om producten van Olay helemaal ‘clean beauty’ te noemen, echter verdienen ze wel een pluim voor het feit dat deze nieuwe productlijn met hyaluronzuur, niacinamide en panthenol (vitamine B5) geheel parfumvrij is. Chapeau!

Er zitten wel siliconen in, dimethicone, het conserveermiddel phenoxyethanol (je kan er gevoelig voor zijn) en de stof  EDTA. Deze stof kan zich binden aan metalen binden die de houdbaarheid en werking van een product kunnen verminderen (dat kan in water zitten bijvoorbeeld). Door EDTA toe te voegen kun je wat minder van andere conserveerstoffen gebruiken. Het is niet de meest vriendelijke stof, het kan in het milieu blijven en in cosmetica irritatie aan ogen geven. Wie erg eczeemgevoelig is moet altijd EDTA vermijden. 

MAAR! Het is parfumvrij, en daar vind ik ook wat  voor te zeggen.

Het product voor de dag is een gel en dat betekent dat het goed in staat is om vocht vast te houden op de huid, en geen vettig laagje achterlaat. Bij dit product hoort ook een serum voor de dag en er is een oogcontourgel.

Shop de nieuwe Olay producten hier online

 

Lees ook