Maak een foto en laat hem aan je huisarts zien. Het is goed te behandelen.

03:34 - 02:08
luistertijd 03:34 - leestijd 02:08

Onlangs woonde ik een seminar bij over schimmels aan de huid. Echt heel interessant. Ook het fenomeen van rode liezen kwam voorbij en dat is iets wat best vaak voorkomt. De liezen zijn een vochtige plek. Irritaties treden daar gemakkelijk op, zeker naarmate je ouder wordt en de huid verslapt waardoor er meer plooien komen.

Vaak ontdek je het omdat je jeuk of pijn hebt aan de huid, maar net zo vaak merk je niets en zie je het plotseling tijdens het wassen of het ontharen van de schaamstreek. Ik leer dat er verschillende soorten aandoeningen in dit huidgebied kunnen voorkomen: van eczeem tot ontsteking en infectie.

Ik bespreek ze hierbij kort:

Eczeem

Bij eczeem moet je denken aan het smetplekken. Je ziet kloofjes ontstaan en de huid kan verkleven. Het is vaak pijnlijk. Ook kan er sprake zijn van seborrhoish eczeem, het is een nattig eczeem dat typisch op vochtige plekken gaat zitten. Van je oksels tot onder je borsten en in je liezen. Sommige mensen hebben het ook in de neuslippenplooi of langs de haargrens. Atopisch eczeem is een droog, schilferig eczeem. Het kan behoorlijk jeuken en de huid kan dik en grof worden. Tot slot kan er sprake zijn van contactallergisch eczeem. Daarvoor is het zinvol om te achterhalen of je voor parfumstoffen of kleurstoffen in kleding allergisch bent.

Ontstekingsziekten

Ook kan er sprake zijn van ontstekingsziekten. Denk hierbij aan psoriasis. Dat komt niet vaak voor overigens. De huid zal wittig en harder zijn. Het kan dan ook op je geslachtsdelen zitten. Een andere, ook zeldzame aandoening in de liesstreek is blaarvorming die Parapemphigus heet. Het geeft veel jeuk, en blaren en roodheid. Het komt vooral bij echt oudere mensen voor.

Schimmels

Infecties is de derde groep met veel voorkomende issues. Denk aan schimmelinfecties. Vaak uit de Candidafamilie. De vlekken zijn rood en ringvormig en ze schilferen wat aan de randen. Dit wordt ook wel ringworm genoemd.

Bacteriën

Erythrasma geeft ook een rode, vlekkerige verkleuring. Het wordt veroorzaakt door een huidbacterie, de Corynebacterium minutissimum. Het wordt gemakkelijk herkent onder een Woods lamp, de bacterien lichten dan rood op. Als de gewone eczeem en antischimmelzalfjes niet helpen, is er meestal sprake van erythrasma.

Ook Folliculitus komt voor. Het gaat dan om rode puskopjes en kleine bultjes. Het ontstaat gemakkelijk door het scheren. Het kan flink jeuken.

De enige erfelijke aandoening die beschreven wordt is de ziekte van Hailey Hailey. Het is herkenbaar aan een wratachtig huidoppervlak. Het is niet veel voorkomend. Ik denk dat je bij rode liezen het meest dus eczeem, schimmels en bacterien in de gaten moet houden.

Wat moet je doen?

Ga altijd naar de dokter voor een check-up. Veel huisartsenpraktijken hebben tegenwoordig ook een online spreekuur waarbij je dan een foto kan opsturen en digitaal antwoord krijgt. Het kan zijn dat je eenvoudig een schimmelcrème bij de drogist kunt halen of een receptje voor een lichte corticosteroïden crème. Bij erythrasma wordt bijvoorbeeld een antibioticacrème voorgeschreven.

Lees ook:

Lees ook