Het is een knap staaltje chirurgisch werk van Frank Niessen

05:01 - 03:00
luistertijd 05:01 - leestijd 03:00

Onlangs kwam een veertig jarige vrouw bij plastisch chirurg Frank Niessen op het spreekuur met het verzoek om de ooit geplaatste permanente filler met siliconenolie uit haar lippen te verwijderen, en haar bovenlip een lift te geven. Het deel tussen de neus en de lippen was langer dan ze wenste. Dit kan zijn ontstaan door een combinatie van aanleg (anatomie) en het gewicht van de siliconenolie in de lip. Ze wenste ook een lipverhouding van ongeveer 50/50.

Deze dame wilde de siliconenolie verwijderd hebben en een liplift zodat de afstand tussen neus en lippen kleiner zou worden

De meeste vrouwen gaan naar de cosmetisch arts voor een vollere bovenlip. Maar deze vrouw wilde graag een oplossing van de lippen zonder injectables. Haar wens is heel goed vertaald door plastisch chirurg Frank Niessen. Ook de littekentjes zijn zeer vakkundig weggewerkt.

Hoe gaat de plastisch chirurg dan te werk?

Immers, de siliconenolie moet verwijderd worden? Frank laat ons weten: ‘Siliconenolie verspreid zich doorgaans door de hele lip en is dan niet allemaal te verwijderen. Door de zwaartekracht zakt de olie naar de rand van de bovenlip en aan de onderrand van de onderlip. Cliënten kunnen misvorming van de lippen ervaren. Soms geeft het uitstulpingen in het slijmvlies waardoor je steeds op filler bijt – ook dit komt vaak voor.

Het kan onder plaatselijke verdoving weggesneden worden. Daarmee verdwijnt niet alle olie helaas, maar zoals hierboven al uitgelegd, kan het ook niet allemaal weggehaald worden, omdat het verspreid is, en je dan de complete lip chirurgisch opnieuw zou moeten opbouwen.

De belangrijkste vraag is natuurlijk: houd je er littekens aan over?

Frank vertelt dat deze aan de binnenzijde zitten. ‘Meestal op de overgang van het droge naar het natte slijmvlies, of net aan de onderkant, waar de onderlip overgaat in normale huid.’ Kortom, je krijgt ze niet te zien.’

Nu was dat pas deel 1: de siliconenolie verwijderen.

Hoe zorgt Frank er vervolgens voor dat de bovenlip ook gelift wordt?

Door veroudering en aanleg kan de afstand van de neus tot de lippenrand te groot zijn (geworden). Ook kan dus door zwaartekracht bij gebruik van permanente fillers of veelvuldig gebruik van (teveel) hyaluronzuurfiller in de lippen, de huid uitrekken en een verlenging van de bovenlip geven. Zoals onder andere bij deze vrouw het geval is.

Bovendien kan het zichtbare rood van de lippen door veroudering smaller zijn geworden. Dit kan opgelost worden met een chirurgische ingreep die de bullhorn correctie wordt genoemd.

De bullhorn techniek

Onder plaatselijke verdoving wordt de bovenlip ingekort ter hoogte van de neuslijn.

Dit herstelt de verhouding in afstand tussen bovenlip en de neus, maar ook het lippenrood zonder opvallende littekens en het geeft een jeugdigere uitstraling.

Er blijft na de ingreep een klein vlindervormig litteken achter dat grotendeels verborgen blijft in de plooi onder de neus. Het is ook mogelijk om deze methode bij jongere mensen te doen, mits de afstand tussen de lip en de neus niet te kort wordt.  

De specialist kan in deze operatie de lip in zijn geheel liften, zonder dat de lippen veranderen van vorm. De specialist kan ook de lip liften en het lippenrood meer krullen zodat er meer bovenlip krul te zien is. Dit was ook de wens van deze vrouw.

Hierin is het altijd belangrijk te letten op de juiste verhoudingen bovenlip-onderlip. In sommige gevallen bij hele smalle lippen kan er voor gekozen worden meer lippenkrul te geven van de bovenlip en in de onderlip lipofilling of wat hyaluronzuurfiller te plaatsen om de verhoudingen goed te houden.

‘Heel zorgvuldig hechtwerk is hierin van essentieel belang,’ vertelt Frank. ‘Daarom zien wij in de praktijk dat vrijwel alle littekens fraai genezen.’

Het gewenste resultaat na siliconenolie verwijdering en met een operatieve lift van de bovenlip met de bullhorn techniek.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, verwijdert plastisch chirurg Frank Niessen fillers via een littekentje in het slijmvlies. Helaas kan nooit alle siliconenolie verwijderd worden. Als er gebruik is gemaakt van hyaluronzuurfillers, dan kan hyalase geïnjecteerd worden om dit fillermateriaal op te lossen.

Frank Niessen werkt als plastisch chirurg en staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam en als plastisch chirurg in zijn eigen kliniek, het Mittsu Institute in Amsterdam.

Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord. 

Lees hier al onze artikelen met plastisch chirurg Frank Niessen.

Lees ook