Doormeten zou beter zijn, maar proefondervindelijk merkt Lydia er ook wel iets van....

06:14 - 03:44
luistertijd 06:14 - leestijd 03:44

Ik ben, mag ik toch wel zeggen, dol op collageensupplementen. Ik heb hele goede ervaringen met de suppletie van Pascaud – Firmness. Toen Monique vroeg of ik Sana Amsterdam Premium Collageen wilde testen, was ik al snel enthousiast. Een snelle scan leerde mij dat het om een hoogwaardig supplement gaat. Tijd om te testen!

De Armeense Naira Abrahamyan is medeoprichter van SANA Amsterdam. SANA betekent in het Latijn gezondheid. Ze runt haar bedrijf samen met haar partner Souren. Naira heeft een stevige carriere achter de rug in het internationale bedrijfsleven, in onder meer financiën en in bedrijfsontwikkeling voor start-ups.

Saira vertelde Monique al eens dat ze heel geinteresseerd was geraakt in het fenomeen van de collageendrankjes, echter: wat is nou de beste kwaliteit, voor de hoogste werkzaamheid. Naira probeerde veel uit, maar ze was vaak niet tevreden over de substantie, de smaak, het gebruiksgemak en de verwerking met noodzakelijke vitaminen en mineralen voor een betere opname.

Made in Japan

Op zakenreis in Japan proefde ze het lekkerste collageendrankje. Uiteindelijk nam ze contact op met een producent waar producten van het topmerk Shiseido gemaakt worden – en ook hun collageenproduct. Je bent ondernemer of niet: ze heeft gewoon gevraagd of zij ook haar collageenreceptuur wilden maken. En zo geschiedde. SANA is inmiddels een begrip in een flink aantal Europese landen. De verpakking ziet er top uit, en het product smaakt goed.

We weten natuurlijk inmiddels al heel veel over collageen. Het is een belangrijk bouwsteen van het bindweefsel, in botten, spieren, pezen en gewrichten. Het zit zelfs in je tanden, hoornvliezen en bloedvatwanden. Het is lijm in je lichaam.

Er bestaat geen plantaardig collageen

Naarmate we ouder worden verliezen we veel collageen. Dat begint al vanaf je 25tigste. Voeding helpt om collageen binnen te krijgen. Echter krijgen we naar schatting maar 5% via voeding binnen, met name via dierlijke producten zoals uit botten getrokken bouillon en via vis. Er bestaat helaas geen plantaardig collageen. Een leuke tip om meer collageenrijke voeding te krijgen vind je in dit CollageenKookboek.

Collageensuppletie wordt geadviseerd om het hydratatiepeil van je huid goed te houden. Het verbetert de elasticiteit van de huid. Wat minder wordt gecommuniceerd is dat het ook stijvere spieren en gewrichten wat soepeler kan maken. Ook kan het uitermate nuttig zijn voor je darmwand, om de slijmvlieslaag van de darm intact te houden. Het kan ondersteunend werken tegen een lekkende darm en prikkelbaar darmsyndroom.

Ook goed om te weten is dat collageen onder invloed van UV-straling wordt afgebroken. Ook suikerhoudende voeding draagt bij aan collageen afbraak in het lichaam. Dat wordt glycatie genoemd. BeautyJournaal heeft al eens een mooi interview geplaatst met professor Helen Vlassara over de impact van voedsel op glycatie, en in het verlengde daarvan, verouderingsprocessen. Lees het hier nog maar eens.

Waar bestaat het SANA collageendrankje uit? Uit viscollageen dat in de Noorse wateren gewonnen wordt, uit de huid van kabeljauw en koolvis bijvoorbeeld. Het is gehydrolyseerd collageen, wat wil zeggen dat de vezels zijn afgebroken tot kleine deeltjes, peptiden. Dit zorgt voor een betere en snellere opname in het lichaam. De shots en poeder sachets zijn onder meer aangevuld met calcium, vitamine B, C en D.

Wat vind ik ervan?

De Power collageen poeder sticks bevatten 1500mg collageen. De Beyond collageen-shots maar liefst 5000mg Collageen. Deze zitten in een gazen flesje van 50ml met een metalen schroefdop. Het algemeen advies is niet meer als 8000 mg per dag in te nemen.

De flesjes zijn voor mij een uitkomst. Mijn dagelijkse shotje waar ik enigszins verslaafd aan raakte. Er is geen specifiek advies tijdstip waarop je het dient in te nemen. Dus als ik even trek had in iets lekkers, nam ik thuis een shotje.

Ik vind de smaak namelijk heel fijn. Fris, licht kruidig moeilijk te omschrijven. Gewoon lekker. Dus ik vergat het niet één dag. Ik moest af en toe de verleiding weerstaan om niet een tweede shot te nemen. Mijn dagelijkse ‘borreltje’ tussendoor.

Onderweg zijn die flesjes niet heel handig. Gelukkig zijn er dan de Poeder sticks. Die kan je ook makkelijk in je handtas, handbagage meenemen, ze wegen niks en nemen weinig plek in. Een dosis in een glas met een beetje water, roeren en klaar. Heeft een beetje een citrussmaak. Zo wisselde ik het af de afgelopen 2 maanden af, want zo lang neem ik het inmiddels in. Over het algemeen is het advies dat het minimaal 3 maanden inneemt om resultaat te gaan ervaren.

Minder brokkelige nagels

Na twee maanden merkte ik het eerst effect aan mijn nagels. Ze werden minder brokkelig. Ook de huid van mijn handen werd minder droog. Mijn gezichtshuid begon ook iets rustiger te ogen, minder vlekkerig. Ik heb al eerder gemerkt dat het goed is voor mijn darmen (toen ik Firmness slikte van Pascaud), en mijn orthomoleculair specialiste adviseert me altijd om collageen te blijven innemen. Mijn darmen functioneren niet optimaal.

Tijdens mijn Firmness test heb ik ook huidmetingen gehad. Daaraan kon ik heel goed zien wat het hydratatie effect was op mijn huid. Dat kreeg ik deze keer niet, maar Naira heeft dat wel gedaan toen ze SANA op de markt bracht. Ze liet haar huid bij de Dokter Frodo kliniek in Amsterdam testen, een keer na 4 weken en na 8 weken. Er was een duidelijke verbetering van huidstructuur te zien: 14% betere textuur en 10% minder zichtbare porien. Fijne lijntjes waren met 56% afgenomen.

Dat is een mooi resultaat. Dus, schrijf SANA maar op je boodschappenlijstje. Oh ja, ook fijn om te weten is dat de verpakkingen van 100% recyclebaar materiaal zijn gemaakt.

Lees ook:

Lees hier al onze actuele artikelen over collageen en suppletie + adviezen

Lees ook