Je gunt jezelf of een ander toch geen virus of infectie?

05:36 - 03:21
luistertijd 05:36 - leestijd 03:21

Oh oh, je vriendin is haar lipgloss vergeten en heeft óók nog eens haar favoriete mascara thuis laten liggen… dat terwijl jullie over een uur de deur uit moeten voor jullie avondje uit. Agh, dan leen je haar toch gewoon jouw make-up? Jullie zijn immers beste vriendinnen. 

Fout! Volgens diverse dermatologen mag je nooit iets delen wat in contact komt met de huid, hiermee kun je namelijk bacteriën en zelfs virussen overbrengen. Dat gun je je bestie toch zeker niet?

In dit artikel delen we 8 beauty producten met je die je nooit (maar dan ook echt nooit) moet delen met iemand. 

Skincare tools

Scheermesjes, ice rollers, dermarollers.. ze kunnen zowel virussen als bacteriële infecties veroorzaken wanneer gedeeld met een ander. Je bent je er waarschijnlijk niet van bewust, maar als mens worden we nou eenmaal bewoond door miljarden microben. Die zie je niet.

Je hebt goede microben en slechte, en die kunnen ziekmakend zijn. In de zin: ze kunnen ontstekingen in de huid veroorzaken. Houd daarom je tools voor je zelf. Ook beautyspecialisten moeten hun tools door de dag heen reinigen om dit te voorkomen.

Mascara

Zelfs als je wegwerpbare mascara spoolies gebruikt kan het dubbel-dippen in een mascara tube zorgen voor infecties. De overdracht van conjunctivitis, ook wel bekend als een rood oog, is zéér besmettelijk. Je vriendin kan dus beter terug naar huis gaan om haar eigen mascara te halen 😉  Wees alert.

Lipproducten

Niet verrassend, maar lipproducten zijn een van de grootste no-go’s als het gaat om het delen van make-up. Sla deze stap dus even over om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen en het risico op bacteriën te vermijden. Uiteraard is er ook risico op een infectie, vooral de koortslip treed op na het delen van lipproducten. De kans is klein dat dit gebeurt, maar het kan wel. Lees ook dit artikel nog maar eens over herpes, en ook deze over het Corona virus.

Producten op recept

We hopen stiekem dat dit geen uitleg meer nodig heeft, maar we noemen hem alsnog even. Sterke producten die op recept zijn verkregen, zoals soms ook retinol, deel je beter niet met anderen.

Medicijnen die aan tieners worden voorgeschreven tegen acne zijn bijvoorbeeld heel anders dan het type retinol dat gebruikt zou moeten worden op de ouder wordende huid. Een retinol product op recept zou veel te sterk en irriterend zijn voor een rijpe huid. Kijk hier dus mee uit!

Oogcrème

Deel absoluut geen oogcrèmes. Zelfs als je het zelf alleen gebruikt, je moet het altijd met een spateltje aanbrengen of je handig vooraf grondig wassen om de overdracht van bacteriën te voorkomen. Het gebied rond de ogen is zo gevoelig en je wil absoluut niet dat er iets met je ogen gebeurt, opletten dus!

Haarborstels

Luizen. Je hebt er ongetwijfeld niet meer over gehoord sinds de lagere school, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze er niet meer zijn. Luizen, of soms zelfs ringworm, is eigenlijk een schimmelinfectie. Het kan via haarborstels worden overgedragen van mensen die misschien niet de tekenen van de infectie vertonen, maar waarvan de schimmels ondertussen wel broeden op de hoofdhuid. 

Make-up kwasten

Hetzelfde geldt natuurlijk voor make-up kwasten. Kwasten voor de wimpers, lippen of wenkbrauwen, het is niet slim om deze met anderen te delen. Het is natuurlijk belangrijk om je make-up penselen met regelmaat te reinigen om zo ook je eigen huid te beschermen, maar het wordt al helemaal afgeraden om jezelf bloot te stellen aan andermans bacteriën.

Sommige mensen dragen schadelijke bacteriën mee waarvan de tekenen wellicht niet zichtbaar zijn, maar toch overgedragen kunnen worden en infecties kunnen veroorzaken bij het delen van make-up kwasten. 

Alles in een potje

Hoewel een glazen potje wellicht vriendelijker is voor de aarde, is dit ook precies de plek waar bacteriën het erg gezellig kunnen hebben. Producten in potten, zoals crèmes of make-up potjes, hebben sneller de neiging om bacteriën op te slaan die vervolgens verder broeden en waardoor je dus sneller kans hebt op een infectie.

Je besmet het product constant met je eigen vingers, dus het is nog riskanter wanneer je andermans vingers in je potje toelaat. Dit is trouwens ook de reden waarom er conserveringsmiddelen in producten zitten. Het kiezen uit twee ‘kwaden’, want zij zijn dan wel niet zo goed voor je microbioom, ze houden wel verkeerde bacteriën weg.

Gebruik je skincare en make-up uit potjes alleen wanneer je je handen gewassen hebt. Kies bijvoorkeur producten uit een tubes of flesje, en dergelijke.

Lees ook:

Lees ook