Monique en Mardge praten over de trend van leeftijdloos ouder worden, of wordt innerlijke verdieping belangrijker?

13:57 - 08:22
luistertijd 13:57 - leestijd 08:22

In 2022 bracht emeritus hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman een boek uit over ouder worden en de rol die het schoonheidsideaal daar dan (nog) bij inneemt: Wie ben ik als niemand kijkt? Het vormt de aanleiding van het gesprek dat ik met beauty-ondernemer Mardge Pascaud (53) had over onze looks. Verandert het ouder worden onze kijk op onszelf, gaan we meer ingrijpen om onze look leeftijdloos te maken? Durven we het los te laten en ons meer op het innerlijk en onze gezondheid te gaan richten?

Waarom sleutelen we aan ons uiterlijk?

Woertman heeft ons uiterlijk altijd als onderwerp gehad. In de jaren negentig publiceerde ze een spraakmakend boek over het maakbare lichaam: De psychologie van het uiterlijk. Ze onderzocht onder meer waarom mensen plastisch chirurgische operaties ondergingen. Haar mooie conclusie was toen dat deze mensen vooral meer wilden opgaan in de massa, en geen uitzonderlijke gezichts- en lichaamskenmerken wilden hebben. Ze wilden eruitzien zoals ieder ander. Zowel voor Mardge als voor mij was dit boek ooit een eyeopener.

Ineens die realisatie dat je ook al aan de andere kant van de streep bent beland

‘Kijk, zegt Mardge, ‘we ontkomen er niet aan. We worden allemaal ouder. Het is apart je te realiseren dat je ineens over de helft van je leven heen bent. Dat merk ik. Ik ga ook meer nadenken over de toekomst die er nog is.

Vrouwen van veertig die er leeftijdloos uitzien

‘Tegelijkertijd vind ik het ook heel interessant om te kijken hoe zich dat verhoudt tot ons vakgebied van schoonheidsverzorging. En hoe kijken vrouwen die al ver voorbij de overgang zijn naar schoonheidsbeleving? Elke generatie heeft ook haar eigen schoonheidsidealen. Er groeien nu vrouwen op voor wie het al volstrekt normaal is om heel jong met het afremmen van uiterlijke kenmerken van veroudering te beginnen. Je ziet nu vrouwen die op hun veertigste al helemaal leeftijdloos ogen.’

Na je zestigste zit je steeds lekkerder in je vel

Mardge en ik zijn het er zeer over eens dat je naarmate je ouder wordt anders naar schoonheid gaat kijken. Het is een onvermijdelijk proces. Aanvankelijk maak je je zorgen over de veroudering die je ziet, maar volgens Woertman zul je zo rond je zestigste je steeds lekkerder in je vel voelen zitten. Onze kijk op schoonheid verandert vanzelf heel organisch mee met onze leeftijd. Je gaat merken dat eerdere idealen naar de achtergrond verdwijnen, vergankelijker zijn dan je aanvankelijk aanneemt, aldus Woertman.

Maar komen wij wel in die bezinningsfase, gezien het feit er zoveel middelen zijn om je schoonheid als het ware in de tijd een beetje te bevriezen?

Mardge: ‘Oh, ik denk dat er zeker vrouwen zijn die er niet in meegaan. Ik hoop voor mezelf wel dat ik die bezinningsfase in zal gaan. Ik denk dat het meer geluk, of innerlijke rust gaat brengen. Berusting over het verloop van de natuur, er onderdeel van zijn en dat ook letterlijk inzien. De acceptatie van je natuurlijke levensloop. Maar ook dat je je daardoor kunt gaan focussen op andere dingen die nog veel belangrijker zijn, passend bij de levensfase. Maar het betekent voor mij niet dat je alles maar op beloop moet laten hoor, blijven investeren in vitaliteit en een goed verzorgd uiterlijk.’

Strijdlustig

Liesbeth omschrijft het in haar boek heel strijdlustig maar ook leuk: stop met dat uiterlijke hakwerk, ga lekker met innerlijk hakwerk aan de gang, om je helemaal in tune met jezelf te gaan voelen in de nieuwe levensfase.

De aantrekkingskracht van een fijne energie

Er verandert natuurlijk veel voor vrouwen in de overgang, en erna. Niet alleen praktisch vaak, maar vooral ook hormonaal. Het vraagt om het herdefiniëren van je balans. We kunnen natuurlijk niet om deze plattitude heen: wie figuurlijk goed in haar vel zit, straalt dat ook uit, en dat is een vorm van schoonheid, een energie, waar we ons als mensen erg toe aangetrokken voelen.Niet specifiek seksueel, maar overstijgend aantrekkelijk in een sociale context. Iets wat een blij gevoel oproept.

Van beauty naar gezondheid

Ik kan niet anders dan dit beamen. Ik ben zelf ook in de tweede levensfase aanbeland met mijn 58 jaar. Je komt op een punt dat gezondheid zelfs zwaarder gaat wegen dan schoonheid. Aandoeningen aan het lichaam liggen nou eenmaal op de loer. Het geeft een gevoel van geluk als je lichaam zo lang mogelijk gezond blijft en het jou overal mee naartoe kan nemen. Een gevoel van vrijheid. Een gezond lichaam is ook een teken van schoonheid! Beauty & health versmelten met elkaar.

Stop met tentoonstellen, ga er lekker in wonen

In Liesbeths woorden heet het dan: ‘In plaats van je lichaam ten toon te stellen, moet het je het meer gaan bewonen.’ Ik denk ook dat dat de belangrijkste opdracht ook is voor ons allemaal. Want zodra je in je lichaam gaat wonen, wil je ook dat je lichaam gezond en veerkrachtig is. Zie jezelf maar als een huis. Je kunt de buitenkant prachtig oppoetsen, maar het huis blijft stevig en bewoonbaar door een sterke, gezonde fundering.’

Maar Mardge, hoe ga jij als ondernemer in beauty, je vertaalslag maken van het Bal Masque (Liesbeth’s woorden) naar wellbeing en gezondheid als schoonheidsideaal?

‘Ik betrek innerlijke schoonheid al heel lang in de basisfilosofie van Pascaud. Het ZEN beauty, ofwel schoonheid van inzicht. Ik weet niet of ik nog meer kan vertalen hierin. Het is het huiswerk van de mensen zelf, waaraan ik als productontwikkelaar misschien iets minder kan bijdragen.

Hoe ontwikkel je een mentaal beauty concept?

‘Met ons merk Pascaud zijn wij heel goed in het verzorgen van de buitenkant. Met betrekking tot gezondheid hebben wij hele mooie supplementen. Ik realiseer me al 20 jaar dat het mentale stuk heel essentieel is, echter kan ik dat niet heel erg concreet invullen. Daarvoor heb je coaches en dergelijke nodig.’

Zo gaaf: het Circadian concept

Toch is Mardge afgelopen zomer wel een stapje in de richting gegaan met het Circadian concept. Supplementen die rust geven en de slaap bevorderen, een crème die vitamine D aanmaak bevordert, wat bijdraagt aan gezondheid.

Het effect van goede huidbehandeling

Hebben wij niet makkelijk praten, Mardge. Jij hebt op je 53ste een flawless skin en strakke features. Ik zie er voor mijn 58 jaar ook nog spic ’n span uit. Mardge: ‘Natuurlijk, maar dat hebben jij en ik, naast onze genen, ook aan heel goede huidverzorging te danken. Peelings en de juiste stimulerende behandelingen voor mijn huid. Niet extreem hoor, maar jouw en mijn huid worden wel behandeld.

ua-pascaud

Maar nu we de focus van louter beauty naar beauty&gezondheid zien verschuiven, hoe ga jij dit dan op jezelf toepassen?

‘Het is een kwestie van leren omgaan met de nieuwe feiten. Toen ik in de overgang kwam, werd mijn huid echt verschrikkelijk droog. Ik veranderde mijn routine maar mijn huid bleef droger. Ik realiseerde me dat ik veel aan overgangsverschijnselen kan doen, maar zeker niet alles. Ik zal dus ook moeten leren leven met mijn drogere huid. Ik heb mijn voeding aangepast, en mijn voedingssuppletie. Maar dan nog, het is een gegeven…

Benieuwd hoe we er over tien jaar uitzien

‘Het daagt me ook wel uit. Ik ben dan ook wel benieuwd of dit zo blijft. En hoe ziet mijn huid er dan over tien jaar uit? Ik ben ook nieuwsgierig naar de invloed die al mijn behandelingen en aanpassingen uiteindelijk hebben. Zal het toch iets bijdragen aan het afremmen van de verschijnselen?

De grap is dat we het nooit zullen weten wat de impact is van onze skincare en methoden, of je moet beslissen om een half gezicht te gaan verzorgen en de andere helft niet;-)

Gaan we naar de plastisch chirurg?

‘Of ik een cosmetische ingreep zou overwegen? Tot nu toe zeg ik altijd van niet, maar ik sluit het niet uit…..’ Er valt even een stilte en dan zegt ze: ‘Maar aan de andere kant….niet alleen het gezicht veroudert, je het hele lichaam doet mee. Je hals, je handen, benen, armen. Ik hoop dat de veroudering overal een beetje gelijk opgaat.’

Een sterke meid is op haar toekomst voorbereid….

Mardge en ik komen uit een tijd waarin de slogan Een sterke meid is op haar toekomst voorbereid leidend was. De jaren tachtig. Wij moesten doorleren en carrière gaan maken. Het zou beter zijn voor ons, in plaats van afhankelijk te zijn van een man/partner.

Werkethiek toen en nu

Tegenwoordig zullen wij tot 67 jaar moeten doorwerken, voordat we AOW krijgen. Het is niet niks….wie krijgt of kan zich de luxe veroorloven om een time-out te nemen? Zeker naarmate je ouder wordt, heb je vaker behoefte aan fijne rustmomenten over je leven te overzien.

De balans tussen werk en zelfontplooiing en vrije tijd verandert

Mardge: ‘Covid heeft ons aan het denken gezet. Wat willen wij, en hoe vooral. Je ziet het ook bij jongere generaties. Alleen maar werken is niet heilig meer, vrije tijd en zelfontplooiing is heel belangrijk geworden. Het innerlijke zelf ontdekken, zingeving, geluk ervaren. De druk en de stress in onze samenleving is natuurlijk enorm. Is er meer dan werken alleen, of op een andere manier, in een ander ritme? Wij kunnen ook een voorbeeld nemen aan de jongere generaties hierin.’

‘Ik vind het inspirerend. Ik heb mijn leven ook zo ingericht dat er een goede flow is tussen werk en vrije tijd. Ik kan ook remote werken, op elke locatie in de wereld. Het geeft een enorm gevoel van vrijheid. Ik heb de afgelopen 33 jaar heel hard gewerkt. Dat was ook de tijdgeest he, hard werken. Ik kan er nu steeds meer van genieten, ik pak de ruimte ervoor.

De behoefte aan meer ruimte, en tegelijkertijd de dwang tot doorwerken

We moeten er eigenlijk wel om lachen, dat we officieel pas mogen stoppen met ons 67tigste. We realiseren ons des te meer dat we die jaren daarvoor al een nieuwe balans in de workflow moeten vinden om het fijn te houden. En, zoals gezegd, doen we dat ook. Mardge heeft de ruimte hiervoor, ik pak mijn ruimte ook, door bijvoorbeeld in de winter in een zonnig land remote te gaan werken, en ’s zomers zoveel mogelijk aan de kust door te brengen in mijn fantastische ’tiny house’ op Bakkum en daar lekker te werken en te chillen.

Nee, we willen zeker niet inactief worden. We verdelen onze energie anders. We realiseren ons des te meer dat we ook de luxe hebben om dit te doen. Het zelfstandig ondernemerschap en de wijze waarop je dat invult en uitvoert, maakt het mogelijk.

Is het boek van Woertman een aanrader om wakker geschud te worden? De visie op de jongere generatie en hoe inspirerend die is voor ons qua mentaal hakwerk, komt niet aanbod. Dit bedenken we zelf in dit gesprek. Ze geeft wel een prachtig wetenschappelijk onderbouwd retrospectief over alle generaties heen en hoe de idealen van schoonheid verschuiven.

Crèmes voor zeventigjarigen

Voor Mardge is het wel een eyeopener om nog meer te gaan kijken naar de huidbehoeften van alle generaties. Echter, grote cosmeticamerken als L’Oréal hebben dit ooit geprobeerd. Met Jane Fonda, en crèmes voor 70tig-jarigen waar dan het predikaat van de rijpere huid aan geplakt werd. Het beklijfde niet. Vrouwen willen niet in die hokjes geduwd worden. Willen zich leeftijd loos blijven voelen, en zoeken wel een crème bij hun huidconditie in plaats van hun (stigmatiserende) leeftijd.

Wellicht is het boek van Woertman dan toch niet zo’n onaardig concept. De oermoeder die vertelt: het is goed, ga genieten, groei innerlijk, ontdek nieuwe waarden.

Zullen we dit gesprek over twintig jaar nog eens voeren Mardge, als de trend van vrouwelijk normen en waarden en leefstijlen verder ontwikkeld en ingeburgerd is? Mardge: ‘Ik ben benieuwd hoe het vrouwbeeld zich verder gaat ontwikkelen. Blijven we fan van het leeftijdloze beeld, altijd omgeven door perfectie? Ik heb het antwoord (nog) niet…’

Heb jij vragen aan Mardge Pascaud over je eigen huid? Stuur ze via ons contactformulier. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

In dit video interview legt Mardge alles uit over haar Circadia lijn voor beter slapen en een huid die genoeg vitamine D opneemt:

Lees ook