Hormonen en genen spelen een rol, maar waarom juist daar?

02:46 - 01:39
luistertijd 02:46 - leestijd 01:39

Oke, rustig maar. Het betreft hier vooral een issue dat de man aangaat. Neushaar en oorschelphaar. Neushaar dat het gat uit piept kun je natuurlijk al eerder hebben dan je vijftigste, maar die opmerkelijk stugge haren op de rand van de oorschelp en er in, zijn aardig leeftijdgebonden 😉

Het is natuurlijk super leuk om te weten waarom dit überhaupt gebeurt, en vooral ook op van die gekke plekken als de oren.

Hormonen en aanleg

Zoals je wel kunt raden is het een hormoongevoelige kwestie, maar ook een aanleg. In de puberteit begint het feest al met de haargroei op specifieke plekken in de schaamstreek en in de oksels, en bij mannen ook in het gezicht. Testosteron speelt bij de man de hoofdrol hierin.

Dat testosteron is maar een apart hormoon. Niet alleen zorgt het voor haargroei, het kan zich uiteindelijk ook tegen je keren en zorgen voor kaalheid op het hoofd. Want dat is wat er gebeurt bij mannelijke kaalheid. Als je een genetische predispositie hebt overerfd van je ouders voor kaalheid, zorgt juist die hoeveelheid testosteron ervoor dat het haar uitvalt. Hoe meer testosteron je hebt bij deze genetische ‘afwijking’, hoe sneller kaalheid intreedt.

Maar testosteron speelt ook een rol bij de groei van haar op gekke plekken. Dat het je neus uitkomt (…), in je oren gaat groeien en zelfs op de tip van je neus!

Ja, ook daar zitten dus haarzakjes

Je moet weten dat overal waar je haarzakjes hebt zitten op je huid, in principe haar kan groeien. Oei! Ook daar komt testosteron in de haarzakjes terecht. Echter duurt het vaak vele jaren op die gekke plekjes voordat de haargroei gestimuleerd wordt, en de haren zichtbaar worden.

Is er antwoord op het waarom? Nee, helaas nog steeds niet. Net zo goed er geen biologisch antwoord nog is of het kaal worden van het mannelijk hoofd een functie heeft.

Wat is de oplossing?

Wat kun je doen aan die ongewenste haargroei op gekke plekken? Je kunt het laten laseren – handig op de oren of de punt van de neus. Met elektrolyse kun in de neus de grove haren laten verwijderen. Natuurlijk is waxen ook een oplossing. Of, als je er tegen kan, het pincet gebruiken. In de neus kun je haartjes ook bijknippen.

Lees ook:

Lees ook