Welke onderwerpen boeiden onze lezers het meest in 2022? De selectie is gemaakt!

06:06 - 03:39
luistertijd 06:06 - leestijd 03:39

Elk jaar is het weer een leuk moment om de balans op te maken. Van de ruim 200 artikelen die we dit jaar publiceerden zijn er altijd wel tien te vinden die door jullie het meest gelezen werden. Welke zijn het deze keer, en waarom zijn ze zoveel gelezen? Dat laatste is natuurlijk speculeren, maar dat doen we graag;-)

Het verhaal van Janneke

Met stip op 1 staat het verhaal dat wij begin van dit jaar publiceerden met Janneke. Ze vertelde ons over hoe ze in de problemen was geraakt met jarenlang medicatiegebruik tegen eczeem. Ze had sterk de indruk dat ze in een spiraal van bijwerkingen terecht was gekomen. Dit wordt Topical Steroid Withdrawal genoemd. Janneke was vastbesloten om helemaal af te kicken van medicijnen en ze wist dat dat een zware weg zou worden. Ze wilde naar Engeland voor een speciale immuunbevorderende huidbehandeling. Haar laatste verhaal plaatsen we op 31 december van dit jaar. Janneke heeft een wonderbaarlijke weg afgelegd. Haar huid is schoon. Lees hier haar eerste verhaal, waarmee de serie begon.

Saxenda, ofwel liraglutide. Het is de nieuwste hype uit de farmaceutische wereld om snel af te slanken. Van origine is het een medicijn om diabetes te stabiliseren maar het reguleren van de insuline blijkt zo goed te werken dat je ervan afvalt. Via de zorgverzekeraar kan het vergoed worden als je echt obese bent, maar de verwachting is dat het in 2023 via veel cosmetisch medische klinieken aangeboden zal gaan worden, als lifestyle interventie drug om je body in shape te houden. In dit verhaal vertelt arts Adriana Villadiego openhartig over haar zoektocht naar genezing van haar lipoedeem. Ze probeert ook Saxenda, en in dit artikel vertelt ze erover.

Collistar! Nederlandse vrouwen zijn dol op dit Italiaanse huidverzorgingsmerk dat je de bij parfumerie koopt. Het huidgevoel is altijd fijn, en de producten zijn vriendelijk geprijsd. Make-up artist Lydia le Loux testte aan het begin van de zomer een fluide spf 50 die je over je eigen creme heen aanbrengt. Ze vond het zo zalig en zo goed beschermend dat ze het drie weken lang in Portugal bleef gebruiken. Lees hier haar review over de Protective Drops spf 50.

Onze serie De Naakte Waarheid, waarin we de borsten van vrouwen tonen waaruit de implantaten zijn verwijderd, scoort hoog. De implantatendiscussie bereikte dit jaar een hoogtepunt dankzij de aandacht van tv-programma’s. Steeds meer vrouwen laten ze verwijderen. Het is spannend, want hoe zien je borsten eruit na afloop? Er is veel behoefte aan voorbeelden, en die geven wij. In 2017 toonden we voor het eerst een serie. In november 2022 toonden we een hele nieuwe serie, en in december publiceerden we de derde serie. Allemaal van plastisch chirurg Frank Niessen.

Een heel leuk onderwerp dat erg bij de actualiteit van dit moment past – collageen – gaat over de vraag of je dik kan worden van collageengevulde drankjes en poeders. We legden deze vraag voor aan huidexpert Mardge Pascaud. Haar visie was verrassend, want het antwoord is ‘ja’. Eenvoudigweg omdat het eiwitten zijn, en een teveel aan eiwitten dat niet verbrand wordt, leidt tot meer lichaamsgewicht. Mardge koos er zelf in een product dat ze ontwikkelde, voor om niet met dierlijk collageen te werken, maar met alleen bouwsteentjes van collageen.

Less is More, het was een diepgaand gesprek met cosmetisch arts Frodo Gaymans, over de psychologie achter het behandelen van mensen met fillers, en over technische inzichten: doe eerst het fundament goed, en daarna pas de zichtbare kleine puntjes. Hyaluronzuur fillers blijven veel langer in de huid aanwezig dan altijd is gezegd. Het is zoeken naar de grenzen van het mogelijke om het onnatuurlijke te voorkomen. Het video interview heeft indruk achter gelaten bij onze lezers.

Laser! Het was voor het eerst dat we een complete behandeling van een gezicht met laser volgden. Debbies huid werd aanzienlijk mooier met een kuur van drie behandelingen. Makkelijk was het niet, Debbie had heel wat downtime te verduren, maar wat een prachtig huidoppervlak kreeg ze, en wat een gezonde teint. Zacht, glowy, als van een baby bijna;-) In deze serie windt Debbie er geen doekjes omheen, ze laat alles zien over het ongemak, maar ook hoe snel het wende na de tweede behandeling en de derde behandeling makkelijk werd doorstaan.

Retinol revisited. Derivaten van vitamine A-zuur staan al geruime tijd in de belangstelling, zeker nu er weer nieuwe varianten bijkomen die ook weer net iets minder bijwerkingen hebben, zonder aan kracht in te boeten. Zoals bakuchiol. BeautyJournaal’s tester Gerti schreef een stevig artikel over de nieuwste ontwikkelingen.

Hairlust, het is een Deens haarverzorgingsmerk. Compleet vegan, en aanvankelijk gestart met haargroeistimulerende middelen. Monique testte een shampoo en conditioner en was aangenaam verrast over de heerlijke after-feel. Schoon, fris maar absoluut geen slap haar. Da’s knap gedaan voor producten waar geen silicoon aan te pas komt. Het werd een veelgelezen review. De hang naar clean beauty en vegan producten is in 2022 enorm toegenomen. Geen geduld, klik hier dan alvast verder naar de webshop;-)

Skin minimalisme – het is een trend die moeiteloos opgaat in een veel grotere stroming in beauty: schone producten die mens en milieu niet schaden, minder gebruiken zodat je ook minder water, gas, elektriciteit en natuurlijke grondstoffen gebruikt. En, je huid vaart er wel bij als je minder rigoreus te werk gaat: het is beter voor je microbioom. Je ultieme schild vol microkleine vriendjes die je beschermen tegen invloeden van buitenaf. Daar gaat dit artikel onder meer over. Lees het, om het beeld van de nieuwe trends compleet te krijgen.

Lees ook