Bekijk de voor- en na-foto’s, het wordt echt mooier dan je denkt, en dat is fijn om te weten!

09:32 - 05:43
luistertijd 09:32 - leestijd 05:43

Begin november hebben we je samen met plastisch chirurg Frank Niessen beelden getoond van vrouwen die hun borstimplantaten lieten verwijderen. Ze kozen er dan voor om hun borsten opnieuw te vullen met lichaamseigen vet, of met alleen een borstlift. Sommige vrouwen kozen ervoor om het te laten voor wat het is, gewoon niets meer er in.

In deze tweede serie laten we je opnieuw een aantal voor- en nafoto’s zien van vrouwen die hun borstimplantaten lieten verwijderen door plastisch chirurg Frank Niessen. Bekijk hier ook nog het eerste deel uit oktober 2022.

Plastisch chirurg Frank Niessen brengt al ruim acht jaar de problematiek van borstimplantaten onder de aandacht. Vele honderden vrouwen gaf hij een explantatie en verfraaide hun borsten weer met lipofilling.

Hoe komen je borsten eruit te zien, je wilt voorbeelden!

Veel vrouwen vragen zich af hoe hun borsten eruit komen te zien als de borstimplantaten verwijderd worden. Voorbeelden zijn heel erg noodzakelijk, en daarom vroegen wij aan plastisch chirurg Frank Niessen om (met toestemming van de cliënten) voor- en nafoto’s te tonen van vrouwen die ze hebben laten verwijderen en gekozen hebben voor een borstlift en/of een lipofilling met lichaamseigen vet, of besloten om het zo te laten.

In alle gevallen zijn de implantaten dus verwijderd. Let wel: er zitten hier geen vrouwen bij die na amputatie door borstkanker weer een borstreconstructie kregen.

Bovenste rij foto’s borst gevuld met implantaat. Onderste rij: implantaten verwijderd, borsten gevuld met 90 cc lichaamseigen vet. Copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

Het is ongelofelijk spannend om, vaak na vele jaren, te besluiten je implantaten te laten verwijderen. In de meeste gevallen voelen vrouwen zich ziek. Ze hebben talloze klachten die ze niet konden duiden en waar ze vaak al langere tijd mee rond liepen.

Een heel scala aan klachten

Als je niet beter weet, denk je dat de vrouwen in de overgang zijn, maar velen zijn daar nog te jong voor. De klachten zoals enorme moeheid, spier- en gewrichtsklachten, huidaandoeningen, auto-imuunklachten, hersen-mist werden gebundeld onder de naam ASIA syndroom.

Inmiddels is die term vervangen door de naam Breast Implant Illness. Mede onder druk van de enorme internationale bekendheid die het fenomeen kreeg. Wetenschapper Henry Dijkman is ervan overtuigd dat alle vrouwen op den duur ziek worden door hun siliconen implantaten.

Mocht je heel tevreden zijn met je implantaten en geen klachten hebben – dan kan natuurlijk ook – laat ze dan in ieder geval welke tien jaar verwisselen.

Foto’s links van boven naar beneden: borsten met implantaten. Foto’s midden van boven naar beneden: implantaten verwijderd en lichaamseigen vet erin. Foto’s rechts: het eindresultaat na lipofilling. Copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

Wordt het vergoed of niet?

Je kunt momenteel in Nederland een officiële diagnose krijgen van BII (de afkorting) bij internisten en dat helpt om het verwijderen van de implantaten (deels) vergoed te krijgen. Als die verwijzing er niet is, is het helaas nog altijd zo dat je het zelf moet betalen.

Wat is het nou precies dat de klachten veroorzaakt, en zijn het de borstimplantaten zelf?

Er lopen meerdere onderzoeken wereldwijd naar de problematiek, maar de vinger is er nog niet helemaal op gelegd.

Waar komen de klachten precies vandaan, en wordt je beter als je de implantaten verwijderd? Het is een ruwe schatting dat 70% van de vrouwen opknapt, maar zo n 30% niet.

Bovenste rij met implantaten. Onderste rij zonder implantaten maar met een borstlift. Copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

Er spelen twee problemen een rol. De ene is dat borstimplantaten na verloop van tijd gaan lekken. Het materiaal lost stukje bij beetje op. Hierdoor wordt de wand poreus en lekken microfijne fragmenten van siliconen naar buiten.

Implantaten kunnen ook scheuren (soms zonder dat je daar klachten van hebt) en dan lekt er meer materiaal het lichaam in. Vaak komt het in de lymfeklieren terecht.

Zijn siliconendeeltjes uit je lichaam te verwijderen?

Uiteindelijk lekt het door naar de bloedbaan. Het is nog niet mogelijk om siliconendeeltjes uit het lichaam te verwijderen. Vrouwen proberen met detox methoden dit wel te doen. Lees ook dit artikel over de vraag of siliconendeeltjes verwijderd kunnen worden.

Het andere probleem is gelegen in het immuunsysteem zelf. Doordat er lichaamsvreemd materiaal wordt ingebracht, raakt het immuunsysteem geprikkeld.

Bij deze dame zijn alleen de implantaten verwijderd. Copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

Chronische overprikkeling immuunsysteem

Als dit materiaal niet verwijderd wordt maar in het lichaam blijft, kan het immuunsysteem chronisch overprikkeld raken. Dit kan een cascade aan lichamelijke klachten gaan geven. Door het materiaal te verwijderen zou het immuunsysteem weer tot rust moeten kunnen komen. Echter is dit niet altijd het geval. Lees ook dit artikel over genezing na borstimplantaatverwijdering.

Bij deze vrouw zijn de implantaten verwijderd, zie foto’s boven, en heeft er alleen een borstlift plaatsgevonden, waarvan de onderste rij het definitieve resultaat laat zien. Copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

Het is oneerlijk

Het is een ronduit gemene situatie voor vrouwen. Je probeert juist om iets waar je ongelukkig mee bent, mooier te maken. Implantaten zijn een mooie, praktische oplossing hiervoor. Nog meer zelfs bij vrouwen die hun borst verliezen door borstkanker. Het is makkelijk gezegd dat je maar tevreden moet zijn met het lichaam waarmee je geboren bent.

Bovenste rij met implantaten, middelste rij na implantaatverwijdering en terugvulling met 300 cc lipofilling. Onderste rij het eindresultaat. Copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

Werken aan je zelfbeeld

Er zijn vrouwen die geen problemen hebben met een kleine borst, of een plat lichaamsdeel door amputatie. Zij gebruiken opvullende beha’s of doen niets. Maar er zijn ook veel vrouwen die hun vrouwelijkheid mede ontlenen aan hun borsten. Het vraagt veel mentale training om je zelfbeeld bij te stellen.

In dit interview met onderzoeker en plastisch chirurg Piatkowski praat ik over de voordelen van lipofilling voor een vollere borst, of een complete borstopbouw. Wie nog borstweefsel heeft, zoals alle vrouwen op deze foto’s kunnen meestal volstaan met 1 lipofilling, soms twee.

Vrouwen bij wie de borst is leeg gehaald, maar bijvoorbeeld de huid is gespaard, hebben drie tot vijf lipofillings nodig. Dat betekent ook vijf liposucties. Het is geen sinecure! Het is goed nieuws is dat deze vorm van reconstructie na borstverwijdering bij borstkanker vanaf 1 januari 2023 volledig vergoed wordt!

Deze dame heeft alleen 330 cc lipofilling gehad in de natuurlijke borst. Copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

Hoe word je weer gezond?

Als je hebt besloten dat je de implantaten laat verwijderen in ruil voor lipofilling, wil je er natuurlijk ook alles aan doen om zo snel mogelijk weer op te knappen. Het lichaam heeft een zelfregenerend vermogen en zal jou weer op de been helpen. Echter zijn zeker mogelijkheden om het proces een handje te helpen.

Frank Niessen geeft zijn patienten uitgebreide adviezen mee die bijdragen aan goed herstel, zowel voor als na de operatie. In dit interview met Louise lees je precies hoe dat plan van aanpak eruit ziet.

Deze vrouw heeft alleen 190 cc lipofilling in de borst gehad. Er zijn nooit implantaten geplaatst geweest. Copyrights Frank Niessen/Mittsu Institute

Bekijk ook de eerdere fotogalleries, uit 2022 en uit 2017

Plastisch chirurg Frank Niessen opereert honderden vrouwen per jaar die hun borstimplantaten willen laten verwijderen, in ruil voor lipofilling. In 2017 publiceerden wij met hem ook al een uitgebreide gallery met voor- en nafoto’s. Bekijk die beelden ook nog eens.

En bekijk hier ook de gallery uit oktober 2022 om veel goede voorbeelden met voor- en nafoto’s te krijgen.

De zoektocht naar mooiere littekengenezing

Frank Niessen staat ook bekend als een littekenspecialist. Hij doet ook onderzoek naar hoe je littekens mooier kunt laten genezen. In dit artikel vertelt hij over nieuwe inzichten.

En last but not least willen we je ook het verhaal van Liz Weekers niet onthouden, die uitvoerig verslag doet van haar ziekte en hoe ze na explantatie weer langzaam opkrabbelt. Lees haar verhaal hier.

Bekijk hier ook nog een videofilm van een operatie van een buikwandcorrectie waarbij meteen een lipofilling van borsten werd toegepast:

Lees ook op BeautyJournaal:

Lees ook